NHL haluaa Venäjän World Cupiin – Voisiko Suomi osallistua? "Eettisiä kysymyksiä arvioidaan huolellisesti"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Harri Nummelan mielestä on vielä liian aikaista kommentoida World Cupia.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Kansainvälisen jääkiekon kuumaksi aiheeksi on viime päivinä noussut Venäjän mahdollinen osallistuminen vuoden 2024 helmikuulle suunniteltuun World Cupiin.

Turnauksen järjestää NHL, ja sarjan varakomissaari Bill Daly kertoi perjantaina järjestäjän pyrkivän saamaan venäläiset mukaan.

– Epäilemättä haluamme sitä ja uskon venäläisten pelaajiemme haluavan sitä myös, joten yritämme saada heidät mukaan jollain uskottavalla tavalla, Daly kertoi ESPN:lle.

Suomen jääkiekkoliitossa Venäjän mahdolliseen osallistumiseen tai Suomen vetäytymiseen tämän takia ei ole vielä muodostettu mielipidettä.

– Toistaiseksi emme ole Jääkiekkoliitossa ottaneet kantaa tähän asiaan, puheenjohtaja Harri Nummela toteaa Jatkoajalle.

Nummela lisää, että tämän hetken tilanteen pohjalta ei vielä muodosteta virallisia kannanottoja.

– Suomen jääkiekkoliitto seuraa kansainvälisen tilanteen kehittymistä. Tätä katsotaan sitten, kun ollaan lähempänä turnausta ja nähdään kansainvälinen poliittinen tilanne.

NHL:llä oikeus ottaa Venäjä mukaan

Venäjä on suljettu laajasti kansainvälisestä urheilusta Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyssodan takia. Raakalaismaisen sodan takia maan mahdollinen hyväksyminen viritteillä olevaan huipputurnaukseen kummastuttaa.

Mahdollinen osallistuminen World Cupiin käsitellään kuitenkin Nummelan mukaan Jääkiekkoliitossa harkitusti.

– Kaikkia eettisiä ja moraalisia kysymyksiä arvioidaan huolellisesti, kuten tähänkin asti on tehty.

Aleksandr Ovetškin on markkinoinnillisesti NHL:n arvokkaimpia pelaajia. Samalla hän on myös Vladimir Putinin näkyvä tukija ja ystävä.
Kuva © Getty Images

World Cup on NHL:n itse järjestämä turnaus. Täten sillä on oikeus ottaa Venäjä mukaan Kansainvälisen jääkiekkoliiton viime keväänä asettamasta ja ainakin ensi kevääseen asti ulottuvasta kilpailukiellosta huolimatta.

Mikä on oma henkilökohtainen mielipiteesi siitä, voisiko Suomi pelata samassa turnauksessa Venäjän kanssa?

– Pitää muistaa, että turnauksen järjestämisestä ei ole vielä virallisesti päätetty, ja siihen olisi aikaa puolitoista vuotta. Vielä tässä vaiheessa asiasta on liian aikaista sanoa, Nummela toteaa.

Päätöstä odotetaan pian

Suomen mahdollisen joukkueen turnauksen alkuun on Nummelan ynnäämät puolitoista vuotta, mutta käytännössä virallisia päätöksiä tapahtumasta tehtäneen lähikuukausien aikana.

Esimerkiksi vuoden 2016 syksyllä pelatusta viimeisimmästä World Cupista ilmoitettiin virallisesti noin vuosi ja kahdeksan kuukautta ennen sen alkamista.

Päätöksellä World Cupin järjestämisestä olisi myös vaikutusta eurooppalaiseen kiekkokalenteriin, sillä ainakin Sveitsin, Saksan ja Slovakian joukkueissa tulisi pelaamaan paljon eurosarjoissa pelaavia pelaajia.

Näille mahdollisessa turnauksessa pelaaville maille on myös suunnitteilla karsintaturnaus ensi vuoden syksylle ennen kansallisten sarjojen alkua.

Ensi kauden otteluohjelmansa sarjat päättävät ensi kesänä, joten osalle Euroopan jääkiekkoliitoista mahdolliseen turnaukseen on aikaa alle vuosi. Moni Euroopan pääsarja halunnee tietää ennen kesää, lähteekö sarjasta pelaajia kesken kauden maajoukkueturnaukseen.

Suomessa Liigalla ei ole tapana pelata Leijonien kanssa samoina päivinä, joten Liigankin otteluohjelmaan vaikuttanee, osallistuuko Leijonat World Cupiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle