Moritz Seider lähtee voittamaan MM-kultaa − "Ei tämä enää voi hullummaksi mennä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Moritz Seider on Saksan joukkueen selkäranka.
Kuva © Jarno Hietanen

Saksa järjesti MM-välierässä jymy-yllätyksen kaatamalla Yhdysvallat jatkoajan jälkeen 3−4. Saksa varmisti finaalipaikallaan ensimmäisen MM-mitalinsa 70 vuoteen.

Saksan joukkueen kirkkain tähti Moritz Seider oli puulla päähän lyöty sensaation jälkeen.

− Hyvin menee! Pelaamme huomenna kultamitalista, joten ei tämä enää voi hullummaksi mennä. Olen todella iloinen jokaisen puolesta tässä pukukopissa, tämä on todella iso asia, Seider kertoi ottelun päätyttyä.

Saksan turnaus alkoi kolmella tappiolla, joten pelkästään puolivälieriin selviytyminen oli joukkueelle kovan työn takana.

Tänään Yhdysvallat eteni nopeasti 2−0 johtoon, mutta Saksa kampesi itsensä mukaan peliin. Detroit Red Wingsiä seurajoukkuetasolla edustavan Seiderin mielestä välieräottelu oli kuin Saksan turnaus pienoiskoossa.

− Olemme paiskineet hommia niska limassa ollaksemme joskus tässä tilanteessa. Emme ole saaneet mitään ilmaiseksi. Taistelimme itsemme tuhon partaalta tänäänkin, vaikka olimme pelin alussa alussa vähän ihmeissämme.

− Tämä saavutus näyttää sen, että Saksan jääkiekko on menossa oikeaan suuntaan. Kehitämme hyviä nuoria pelaajia ja olemme olleet viime vuosina aina kahdeksan parhaan joukossa. Nyt pelaamme kullasta!

Saksassa jääkiekko on viime vuosina ottanut valtavia harppauksia. Seiderin mukaan joukkue on Tampereella sekä menestymässä että viemässä maan jääkiekkoilua entistä kovemmin kohti maailman huippua.

− Tavoitteemme joka ilta on innostaa saksalaisnuoria siitä, että jääkiekko on siisti urheilulaji. Ei pelkästään se, että tällä voi ansaita paljon rahaa, vaan myös se, että tämä on maailman parasta urheilua, Seider kertoo.

Saksasta on noussut viime vuosina useita pelaajia maailman huipulle. Nousun eturintamassa on ollut Edmonton Oilersin Leon Draisaitl. Perässä on seurannut nuorempia soihdunkantajia, kuten Ottawa Senatorsin Tim Stützle, MM-kisoissakin pelaava Buffalo Sabresin John-Jason "JJ" Peterka ja Seider itse.

Draisaitlin nousulla maailman kärkipelaajien joukkoon on ollut valtava merkitys saksalaisille, mutta vielä tärkeämmäksi Seider nostaa Saksan hopean Pyeonchangin olympialaisista vuonna 2018.

− Ehdottomasti (Draisaitl vaikuttaa). Mielestäni se alkoi jo, kun Marco Sturm tuli maajoukkueen päävalmentajaksi ja Saksa voitti ison hopean olympialaisista. Nyt tämä vain todistaa, että useat nuoret saavat hyvin vastuuta Saksan liigassa tai voivat päästä Pohjois-Amerikkaan, joko kehittymään AHL:ään tai yliopistosarjoihin, tai suoraan pelaamaan NHL:ään.

Saksan menestyksen salaisuus on Seiderin mielestä joukkuehenki. Tieto siitä, että maajoukkueessa on hyvä olla, oli avainasemassa Seiderin tehdessä valinnan tulla MM-kisoihin.

− Olemme kaikki samanarvoisia täällä ja siksi oli helppo päätös tulla pelaamaan tänne. Meillä on upeita persoonia joukkueessamme.

Joukkue pelaa todella toisilleen. Siitä hyvän esimerkin antoi Samuel Soramies jatkoajalla, kun hän blokkasi laukauksen avopaikasta vain hieman ennen ratkaisumaalia.

− Voi veljet, se (blokki) oli valtava. On hienoa nähdä kaikki pelaajamme uhrautumassa jokaisessa vaihdossa. Mielestäni oli vain ajan kysymys, että voitamme, joko jatkoajalla tai rankkareilla. Meillä oli se ylimääräinen tahto ja nälkä mennä finaaliin, Seider hehkuttaa.

Pelaaminen MM-kisojen finaalissa on Seiderille unelmien täyttymys. Voitolla tuo unelma lunastetaan täydellisesti, joten finaaliin on valmistauduttava huolella.

− Paljon tunnetta. Ensimmäiseksi meidän täytyy rauhoittua, kun pääsemme hotellille. Nyt voimme vielä hetken kellua tuntemuksissamme, mutta sen jälkeen vain teemme rutiinimme, katsomme videota ja valmistaudumme huomiseen. Meillä on hieno haaste huomenna.

− Edellisestä MM-mitalista on 70 vuotta. Olemme jo nyt tehneet historiaa ja olemme 60 minuutin päässä siitä, että lähdemme kotiin maailmanmestareina, Seider hekumoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle