Montrealiin kuuluu hyvää, Porissa tarvitaan jo voittoja − "Minulla olisi tullut hiki hypätessä idolieni kanssa samaan laatikkoon"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Mikael Kotkaniemellä luotsaa patapaitoja kohti parempia suorituksia.
Ässät on lauantain Sport-ottelussa tiukan paikan edessä. Periaatteessa hyvät peliesitykset eivät ole tuottaneet sarjapisteitä, ja jälleen väkeä riittää sairastuvallakin. Sekä Montrealissa.

− Tuossa on ensin katsottu Aleksandr Ovetškinin ja muiden tähtien pelaamista televisiosta, ja seuraavaksi ollaankin menossa heitä vastaan aloitukseen. Jos mietin omalle kohdalleni, olisi varmasti tullut hiki hypätessä idolieni kanssa samaan laatikkoon.

Ässien päävalmentajan Mikael Kotkaniemen luonnehdinta Jesperi Kotkaniemen vahvoista esityksistä NHL:n harjoitusotteluissa on osuva. Nähdyn kaltainen kiekkohullun Montrealin valloitus ei käynyt kovin monella mielessä, vaikka selvää oli, että kanadalainen kiekkoylpeys antaa tämän kesän kärkivaraukselleen täyden luoton ja näyttöpaikan.

− Hänen sosiaalisuutensa ja iloisuutensa ovat olleet suurella roolissa sopeutumisessa Montrealiin. Erittäin tärkeää on myös se, että hän osaa sujuvasti kieltä, silloin pääsee arkeen kiinni paremmin.

− Minun fiilikseni tästä ovat kaksijakoiset. Tietysti valmentajana on aina hienoa auttaa pelaajaa eteenpäin, mutta kieltämättä Porissakin olisi tarvetta. Kovasti toivoisin, että poissaolojen aikana joukkueesta taas joku muu ottaisi askeleen eteenpäin ja tekisi lauantaina vaikka pari maalia, Kotkaniemi hymähtää.

Lauantai on tärkeä päivä Kotkaniemille sekä Suomessa että Kanadassa. Ässät on valahtanut sarjan hännille, ja vaikka kierroksia ei ole vielä montaa takana, asia on valmennusjohdossa tiedostettu.

Patanippu on ollut klassinen esimerkki erikoistilanteiden merkityksestä, ja maalinteko on kokonaisuudessaan ollut hankalaa.

− Maalipaikkoja luomme riittävästi, esimerkiksi JYPiä vastaan kirjasimme 30 paikkaa ja SaiPaa vastaan 25. Kummallakin kerralla teimme yhden maalin. Ylivoimalla olemme osuneet kahdesti ja vastaavasti päästäneet kahdeksan vastustajan ylivoimien aikana, Kotkaniemi laskee.

− Tappio aiheuttaa aina masennusta, mutta ei nyt mitään valtavaa puristusta ole vielä havaittavissa. Urheilu on pääpiirteittäin kivaa, ja pelaajat saavat siitä elantonsa. Ei tämä jännittämisellä ratkea, vaan tuloskin oikenee, kun jaksaa uskoa omaan tekemiseensä.

Jesperi Kotkaniemellä puolestaan on jo ollut useita etappeja, ja kerta toisensa jälkeen nuoren porilaisen nimi on pysynyt mukana Montreal Canadiensin listoilla.

Lauantaisen Ottawa-pelin jälkeen on jälleen yksi päätöksenteon hetki edessä.

− Sekin on mahdollista, että Jesperi on sunnuntaina Porissa ja maanantaina Ässien harjoituksissa. Olen antanut hänelle ohjeen, että tee Canadiensin valinta mahdollisimman vaikeaksi, ja siinä hän on mielestäni onnistunut.

− Jesperin agentti totesi, ettei heillä ole ollut vastaavaa ikinä tallissaan. Samalta tämä on tuntunut kuin aikanaan Joel Armian kohdalla, ja nyt onkin ollut tärkeää, että hän on Jesperin kanssa samassa paikassa.

Kotkaniemi on ihastuttanut Montrealissa esiintymisellään.
Kotkaniemi on ihastuttanut Montrealissa esiintymisellään.
Kuva © Getty Images

Päätös Jesperi Kotkaniemen kauden aloituksesta aiheuttaa toimenpiteitä myös kotipuolessa. Tukijoukkoja on valmiina lähtemään matkaan, mikäli paluu Suomeen viivästyy.

− Jesperi ja Armia ovat nyt asuneet samassa hotellissa huonenaapureina, ja parin viikon kuluttua kauden aloituksesta seuran on järjestettävä majapaikka edes jonkunlaisella keittiöllä. Jesperin äiti lähtee sinne, jos Jesperi ei palaa vielä Poriin.

Kaiken innokkaiden kiekkofanien suhtautumisesta nuoreen lupaukseensa kertoo se, että äidillistä huolenpitoa on Jesperi Kotkaniemelle ollut tarjolla tuiki tuntemattomiltakin.

Seuran virallisella twitter-tilillä on jo vinkattu majoitusmahdollisuuksista, mikä aiheutti hymyilyä Porissakin.

− Jesperi on tuolla kuin kotonaan. Fyysisesti hän ei ole vielä valmis, mutta muilta ominaisuuksilta näyttäisi kuin hän olisi jo viisi vuotta pelannut NHL:ssä. Sopeutuminen on sujunut yllättävän hyvin, Mikael Kotkaniemi kiteyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle