Minnamari Tuominen siirtyy kiinalaiseen Shenzhen KRS Vanke Raysiin: "Kokemus ammattilaisuudesta houkutteli"

Muut Sarjat / Haastattelu
Tuominen lähtee Espoosta ammattilaiseksi Venäjän Naisten Liigaan.
Kiekko-Espoon pitkäaikainen kapteeni Minnamari Tuominen on tehnyt sopimuksen kiinalaiseen Shenzhen KRS Vanke Raysiin. Sopimus syntyi nopeasti yhteydenoton jälkeen. Tuomisella ei ollut suunnitelmissa lähteä Espoosta maailmalle, mutta hän oli valmis rohkeaan ratkaisuun.

Minnamari Tuomisen sopimus kiinalaisen Shenzhen KRS Vanke Raysin kanssa on yhden kauden sopimus, joka on voimassa huhtikuun 2021 loppuun asti. Sopimus astui voimaan jo syyskuun alusta.

– Viisumihommat on laitettu aluille. Ensi viikolla on tarkoitus lähteä sinne – toivottavasti, Tuominen kertoi Jatkoajalle 3. syyskuuta.

Tuominen saa humanitaarisen urheiluviisumin, joka oikeuttaa pelaamaan Venäjällä vuoden loppuun asti. Tuomisen sopimus on työsuhde Kiinaan, mutta vielä ei ole tietoa, pääseekö joukkue pelaamaan kotipelejään Shenzhenissä.

Vaikka Venäjän naisten liiga on entuudestaan Tuomiselle tuntematon sarja, hän tuntee jonkin verran pelaajia uudesta joukkueestaan. Maalivahti Noora Räty jatkaa joukkueessa, jossa on pelannut jo kolmella viime kaudella.

– Pelattiin vuosi sitten Kiekko–Espoon kanssa tuota jengiä vastaan, kun Kiinan olympiakomitea kutsui meidät Pekingiin pelireissulle. Aika paljon on joukkueessa tuttuja nimiä joko niistä peleistä tai Yhdysvaltojen yliopistopeleistä.

Täysammattilaissopimus

Kiinalaisen Shenzhen KRS Vanke Raysin pelaajat eivät joudu huolehtimaan asumisestaan eikä ruokailuistaan.

– Ilmeisesti koko joukkue majoittuu samassa hotellissa Venäjällä. Ruokailut järjestyvät hotellilla. Mahdolliset kuljetukset hoidetaan.

Joukkue pelaa ja asuu Moskovan eteläpuolella Stupinossa, josta on reilu sata kilometriä suurkaupunkiin. Tuominen sai käteensä sopimuksen, josta ei kannattanut kieltäytyä.

– Joukkueella on lääkäri ja fysioterapeutti ainakin. Kaikki varusteet saan, mitä vaan tarvitsenkaan. Treenivaatteet tulee joukkueelta, täysammattilaissopimus, Tuominen iloitsee.

Jääkiekkoa ammatikseen pelaavia suomalaisnaisia ei ole vielä kovin montaa. Siksi on erittäin hienoa, että tiennäyttäjiä tulee. Tuominen suhtautuu liiankin vaatimattomasti ammattitaidostaan maksettavaan korvaukseen.

– Omasta mielestäni vähän liikaa, jos se voi olla mahdollista. Palkka on selvästi suurempi kuin iltapäiväkehossa.

Pelaajille ei jää maksettavakseen välttämättömiä kuluja. On mahdollista, että jotain jää säästöönkin.

– Jos pelireissuilla ei ole yhteistä ruokailua järjestettynä, saamme päivärahaa palkan lisäksi.

Kaikki ottelut Venäjällä

Alkavalla kaudella Venäjän WHL:ssä pelaa Vanke Raysin lisäksi kahdeksan joukkuetta. Ne tulevat Pietarista, Nižni Novgorodista, Krasnojarskista, Ufasta, Dmitrovista, Jekaterinburgista sekä Voskresenskista, mikä on lähimpänä Stupinoa. Voimassa olevan suunnitelman mukaan kaikki ottelut pelataan Venäjällä.

– Dmitrovissa olemme olleet maajoukkuetapahtumissa aika usein. Pitkät matkat mennään luultavasti lentäen.

Seuralla on rahoitusasiat kunnossa. Tuloja täytyy toki kertyä muualtakin kuin pääsylipuista.

– Viime- ja toissakaudella oli 3000–4000 katsojaa kotipeleissä eli ihan kiinnostava joukkue, Tuominen valottaa.

"En tiedä, mitä odottaa"

Tuominen lähtee Venäjän sarjaan avoimin mielin.

– En oikein tiedä, mitä odottaa. Meillä näyttäisi olevan kova joukkue. Jännä nähdä, minkä verran treenataan ja millainen pelityyli omalla joukkueella sekä koko liigassa on. Kuulin, että siellä pelataan aika kovaa, fyysistä peliä.

Tuominen yllättyi yhteydenotosta. Tarkoitus oli pelata Naisten Liigaa Espoossa.

– Kun kuulin ensimmäisen kerran kiinnostuksesta, niin en olisi halunnut mitään päätöksiä tehdä. En olisi halunnut mitään keskusteluja. Tosi vaikea on lähteä Espoosta. Mutta kokemus ammattilaisuudesta houkutteli. Kun näin tarjouksen, niin olisin ollut tyhmä, jos olisin sanonut ei.

Kukapa meistä ei olisi onnellinen, jos saa ammatikseen tehdä sitä mitä rakastaa. Jonoksi asti vastaavanlaisia tarjouksia ei ehdi kertymään.

– En minäkään tule enää montaa vuotta pelaamaan, että olen silla lailla loppusuoralla. Jos olisin sanonut ei, niin ei olisi välttämättä tullut mahdollisuutta uudestaan.

Koronan varalta pelaajat ovat saaneet ohjeistuksen. Tuominen kokee, että asiat ovat hyvässä kontrollissa eikä mitään terveydellisiä riskejä oteta.

– Testejä on runsaasti ja karanteenit ovat käytössä. Kaikki vaikuttaa hyvin suunnitellulta. Kuulin, että seura ja joukkue toimii ammattimaisesti. Jos tulee joku ongelma, niin pelaajaa autetaan eikä jätetä yksin.

Minnamari Tuominen valmistautui pelaamaan Kiekko-Espossa.
Kuva © Ille Martela

Nopea muutos suunnitelmissa

Kiekko-Espoon pitkäaikainen kapteeni on tiedottanut omalle joukkueelleen uran uudesta käännekohdasta. On jäähyväisten, muttei hyvästien aika.

– Joukkueelle olen kertonut ja osa valmentajista tietää.

Omatoiminen kesäharjoittelujakso oli vaihtumassa Kiekko-Espoon joukkueharjoitteluun, kun Tuomisen suunnitelmat saivat äkkimuutoksen.

– En tiedä, oliko idea valmentajan vai (Noora) Rädyn. Räty tiesi, että sinne tarvitaan pakkia. Räty laittoi minulle heinäkuun lopussa viestiä, kiinnostaisiko pelaaminen Shenzhen KRS Vanke Rays -joukkueessa. Elokuun toisella viikolla valmentaja Brian Idalski soitti minulle.

Tuominen on tietenkin iloinen kutsusta joukkueeseen. Ei sillä ole niin väliä, kenen idea alun perin oli.

– Oli se sitten Räty tai valmentaja niin mielestäni kumpikin hyvä vaihtoehto, jos haluaa minut joukkueeseen. Maailman paras maalivahti haluaa sinut joukkueeseensa, niin käy se.

Amerikkalaisvalmentaja Idalski on Tuomiselle uusi tuttavuus. Neljä kauden aikana Ohio Staten yliopistossa Tuominen ehti omaksua amerikkalaisen jääkiekkotyylin. Suomalaisia Idalski on valmentanut aiemminkin.

– Idalski on nyt toista vuottaan Kunlunissa. Hän oli University of North Dakotassa, missä Emma Nuutinen ja Vilma Tanskanen pelasivat silloin. Joukkue leikattiin pois yliopistosarjasta, niin valmentaja jäi vapaaksi.

Tuominen palkittiin viime keväänä jo viidennen kerran All Stars -valinnalla. Olisiko kuusi mestaruutta voittanut pelaaja vielä syttynyt alkavaan Naisten Liigan ja olisiko kilpailullinen haaste ollut riittävä?

– Etenkin se, että ei päästy pelaamaan finaaleita, niin olin tottakai valmis lähtemään joukkueen kanssa sotaan Suomen mestaruudesta ja halusinkin. En edes halunnut tätä uutta kuviota.

Tuominen uskoo, että ensi keväänä on finaaliparina juuri samat joukkueet, joilta ratkaiseva sarja jäi pelaamatta.

– Olisin yllättynyt, jos vahvistunut KalPa ei ole finaalissa Kiekko-Espoota vastaan. Muilta joukkueilta mitään poisottamatta.

"Minulla on vielä tavoite Pekingissä"

Tuominen jatka kaudella 2008–2009 alkanutta uraansa Naisleijonissa. Seuraavat talviolympialaiset odottavat helmikuussa 2022. Ainakin sinne asti virtaa riittää.

– Minulla on vielä tavoite Pekingissä, mutta sen jälkeen voi olla, että ei riitä.
Tuomisen ansiokas maajoukkueura saattaa Pekingin kisojen päätyttyä olla paketissa, mutta jääkiekon pelaamisen lopettaminen ei ole vielä mielessä.
– En näe, että maajoukkueessa pelaisin olympialaisten jälkeen, mutta en näe myöskään sitä, että lopettaisin kokonaan.

Minnamari Tuominen on jo aloittanut valmentamisen.
Kuva © Ille Martela

Tuominen nähdään suurella todennäköisyydellä vielä pitkään jäähalleilla. Valmennusura on jo alkanut oman pelaamisen ohella.

– Viime kaudella jo valmensin U18-joukkuetta ja olisin nytkin jatkanut siellä, mutta lähden pois, niin se jää toistaiseksi. Valmentaminen kiinnostaa. En tiedä, valmennanko Naisten Liigassa vai nimenomaan 18- tai 16-ikäluokassa.

Olisihan se hienoa nähdä tulevaisuudessa Naisleijonien päävalmentajana nainen.

– Nyt on tullut tosi paljon enemmän naisvalmentaja muutenkin.

Tuomisen piti aloittaa myös opinnot Laureassa Espoon Otaniemessä.

– Nythän minulla alkoi myös fysioterapiakoulu AMK, niin sekin pitää sumplia tässä. Haluaisin sitä koulutusta tietenkin.

Minnamari Tuominen on valmiina kauteen Venäjällä.
Kuva © Ille Martela

Tuominen pääsi aloittamaan harjoittelukauden koronarajoituksista huolimatta tyydyttävästi. Kesä ei kuitenkaan sujunut ongelmitta.

– Alkuun sujui tosi hyvin. Kaupunki järjesti meille, jotka olemme olympiakomitean valmennusryhmissä, salin missä saimme käydä kolme kerrallaan. Salilla oli aika tarkat aikataulut. Pysty normaalisti treenaamaan. Jäälle päästiin toukokuussa Salmisaaressa. Jääkiekkoliitto järjesti jään olympiakomitean tukiurheilijoille.

Tuntuma jäähän säilyi ja harjoitukset sujuivat ongelmitta. Oheisharjoittelussa sattui haaveri.

– Toukokuun lopussa meni polvi – tuli vähän hiusmurtumaa ja luumustelmaa. Yhden jalan kinkassa polvi taittui taakse yli. Luupäädyt löivät yhteen. Nyt ei tunnu enää jään jälkeen kipuja.

Tuominen ei joudu aloittamaan uudessa joukkueessa sairaslistan kautta. Hän pääsee reissuun hyvässä kunnossa.

– Itse asiassa en ole kertonut valmentajalle, kun se vaan ei tullut puheeksi.

Tuominen ei ole huolissaan polvivamman aiheuttamasta takapakista.

– Juosta en vielä voi, mutta toisaalta olen pystynyt keskittymään aerobiseen kuntoon. Olen pyöräillyt aika paljon ja vesijuossut. Voimaharjoittelua olen pystynyt tekemään kuitenkin aika normaalisti.

» Lähetä palautetta toimitukselle