Tuomisen kiekollinen pelaaminen on ollut ajoittain uomissaan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Minnamari Tuominen nauttii kotikisojen tunnelmasta

Haastattelu
Tapiolassa Minnamari Tuomisella riittää tuttuja hallilla ja sen ulkopuolella. Kotikisoissa Tuomisen on helppoa syttyä pelaamaan. Iso kaukalo on tuottanut hieman hankaluutta, mutta turnauksen tärkeimmät pelit ovat vasta tulossa.

Naisten MM-kisojen alkusarja on nyt taputeltu. Puolustaja Minnamari "Minttu" Tuominen arvioi, missä asioissa joukkue on toistaiseksi onnistunut MM-kisoissa.

– Eurooppalaisia joukkueita vastaan on tehty hyvin maaleja ja onnistuttu laajalti. Kaikille kentille on tullut onnistumisia. Vastustaja ei voi merkata tiettyjä pelaajia, iloitsi Tuominen.

Tuominen pohti myös erikoistilannepelaamisen sujumista lohkopeleissä.

– Ylivoimalla ei ole tullut hirveästi tulosta. Kanadaa vastaan ensimmäiset ylivoimat näyttivät jo hyviltä, mutta tulosta ei tullut. Erikoistilanteista alivoima ollut pikkaisen parempaa. Aika hyvin on päästy paineistamaan, Tuominen puntaroi.

Tuominen löysi korjattavaa varsinkin puolustuspelistä.

– Puolustuspelin merkkaukset omissa sekä hyökkäyspäässä – siellä on muutama karkulainen päässyt melkein joka pelissä läpiajoon tai puolittaiseen läpiajoon. Muutamia ylivoimahyökkäyksiä olemme antaneet. Tällä tasolla niistä yleensä tehdään maalit, totesi Tuominen.

"Siisti juttu pelata kotikisoissa, kun tietää, että kaikki toivovat meille voittoa ja hyviä pelejä."

Omassa pelaamisessaan Tuominen on nähnyt hyviä ja vähän heikompia hetkiä. Kokenut pelaaja osaa analysoida peliään ja tietää, miten parantaa turnauksen tärkeimpiin otteluihin.

– Oma peli on vähän ailahdellut. Ei ole löytynyt sellaista supertasaista suorittamista vielä. Jossakin pelissä tai ehkä jossakin erässä on ollut hyvää kiekollista pelaamista, sitten seuraavassa erässä se on mennyt yli, ettei ole osannut luopua kiekosta paineen alla, mietti Tuominen.

– Meidän pelissämme näkyy vielä kentän iso koko. Ei olla hirveästi harjoiteltu sillä meidän pelisysteemiämme. Nyt on saatu viikko harjoitella ja pitäisi alkaa tulosta tulla, Tuominen lupaili.

Pohjoisamerikkalaisia vastaan isolla kentällä luistelu korostuu. Pelitempo on kovempi kuin eurooppalaisia vastaan.

– Vauhdissa pitää pysyä koko ajan. Ei voi olla suorin jaloin eikä paikallaan. Pitää pysyä oman merkin (vastustajan) lähellä, tietää Tuominen.

Yhdysvallat ja Kanada pelaavat erilaisilla tyyleillä. Molemmat ovat olleet Espoon kisoissakin vaikeita vastustajia.

– Kanada tuli tosi paljon suoraviivaisemmin ja kovempaa koko kentän alueella kuin jenkit. Se oli isoin haaste pelaamisessamme. Se on niiden pelityyli, mutta emme olleet tottuneet siihen. Viimeksi on pelattu marraskuussa Kanadaa vastaan, Tuominen mietti.

Eihän Kanadan tyyli toki yllättänyt. Mahdolliseen uuteen kohtaamiseen Suomen pitää olla joukkueena valmiimpi.

– Kiekko pitää saada liikkeelle aikaisemmin, ettei kuskata omalla jalalla ihan liikaa. Tarjontaa pitää olla kanssa. Neljän muun pelaajan pitää olla myös aktiivisia, ja mahdollisimman nopeita syöttöjä, linjasi Tuominen.

Minnamari Tuomiselle Espoossa pelattavat MM-kisat ovat jo uran seitsemännet.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Kanada saattaa tulla välierässä vastaan. Parantaa pitäisi paljon, jotta voitto irtoaisi.

– Jotta me voitetaan Kanada, niin pitää pelata paremmalla jalalla, terävämmin ja lyhyemmillä vaihdoilla, ettei mennä hapoille, Tuominen korosti.

Suomen peli on mennyt eteenpäin isoin harppauksin. Moni eurooppalainen maa on jo jäänyt vauhdista. Ruotsi selvimpänä esimerkkinä. Kuitenkin myös pohjoisamerikkalaiset ovat kehittäneet omaa tekemistään, ja tasoero on melkoisen iso.

– Ollaanhan me selvästi muutama steppi jäljessä. Jenkkipelissä tuli vaan niin paljon henkilökohtaisia virheitä, mistä ne pääsivät rokottamaan. Kanadaa vastaan emme olleet joukkueena valmiita pelaamaan, Tuominen arvioi.

Tuominen on pelannut jo kuusissa MM-kisoissa ennen Espoon kisoja. Hänellekin nämä kisat ovat tuoneet mukanaan yllätyksiä. Hallilla on riittänyt yleisöä varsinkin Suomen otteluissa.

– Ihmisiä on löytänyt katsomoon. Somesta on huomannut, että ai, toikin oli täällä. Ennen kisoja en osannut ajatellakaan kuinka paljon mun kavereita on vapaaehtoisina. On ollut kiva törmätä heihin tuolla käytävillä. Tavallaan tämä on meidän yhteinen juttumme, vaikka toiset ovat kaukalossa ja toiset kaukalon ulkopuolella, Tuominen iloitsi.

Kotikisat ovat Tuomiselle erittäin merkittävät. Hän on asunut pitkään Espoossa, myös Tapiolassa.

– Tapiolan ympäristössä on tosi kotoisa olo. Myös hallivahtimestarit ja jäänajajat ovat tuttuja. Siisti juttu pelata kotikisoissa, kun tietää, että kaikki toivovat meille voittoa ja hyviä pelejä. Kun on nämä HSL:n kortit ja maajoukkueen vermeet päällä, ja voidaan kulkea metrolla ja busseissa, niin joka reissulla on joku tullut toivottamaan tsemppiä huomiseen peliin tai kiittelemään hyvästä pelistä.

Samaa tunnelmaa Tuominen ei ole aiemmissa MM-kisoissaan aina havainnut.

– Ulkomailla on tuntunut, että ihmiset eivät tiedä, että on naisten MM-kisat menossa – ovat vaan ihmetelleet, mikäs porukka te oikein olette. Nyt kisoja on saatu markkinoitua hyvin, Tuominen vertaili.

Tulevasta puolivälierävastustaja Tšekistä Tuomisella on jonkin verran ennakkotietoa.

– Niillä on ainakin viisi entistä tai nykyistä Yhdysvalloissa yliopistokiekkoa pelannutta pelaajaa. He kaikki ovat laatupelaajia. Silloin, kun minä ja Linda [Välimäki] olimme tyttöjen U18 MM-kisoissa, niin Tšekki voitti pronssia ja me olimme kuudensia.

− He ovat jo nostaneet joukkueensa A-kisoihin ja ovat siinä iässä, että tulosta alkaa tulla. Heillä on tosi taitavia pelaajia. En vaan tiedä, kuinka laaja se materiaali on, päätti Tuominen.

» Lähetä palautetta toimitukselle