Minnamari Tuominen finaalin jälkeen: "Ei se niin kaukana ollut"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Minnamari Tuominen onnistui voittolaukauskilpailussa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Minnamari Tuominen on ylpeä Naisleijonien saavutuksesta. Mestaruus haihtui videotuomarin päätöksellä. Leijonasydän sykkii Tuomisen rinnassa ainakin tuleviin Pekingin olympialaisiin asti.

Finaali Yhdysvaltojen ja Suomen välillä oli tasainen ja jännittävä. Pelin vaiheiden ja loppuratkaisujen myötä pelaajat ja katsojat saivat kokea tunteiden vuoristorataa, kliseisesti, enemmän kuin laki sallii ja lääkäri määrää. Minnamari "Minttu" Tuominen saapui välittömästi pelin jälkeen haastatteluun. Tuossa vaiheessa pettymys oli vahvin tunne.

– Siinä, kun luultiin, että voitettiin, niin ymmärsi ehkä, että on voitettu peli, mutta ihmeteltiin, että mitä hittoa tässä tapahtui. Kyllä me olimme aika varmoja, että se oli maali. Sitten tuli videotuomaripäätös. Tuominen kommentoi.

Peli jatkui tuomion jälkeen. Keskittyminen uudelleen hetkellisesti voitetun maailmanmestaruuden jälkeen ei varmasti ollut helppoa.

– Kyllä me mun mielestä saatiin ihan hyvin koottua peli ja olihan meillä neljällä kolmea vastaan hyviä paikkoja. Ehkä lähdettiin turhaan namuttelemaan, Tuominen näki.
Suomen maali hylättiin videotuomarin päätöksellä. Hallissa kukaan ei tiennyt syytä. Samassa tilanteessa kuitenkin Yhdysvaltojen maalivahti Alex Rigsby sai kahden minuutin rangaistuksen tilanteesta, jossa Rigsby ja Jenni Hiirikoski törmäsivät toisiinsa.

– En mä ainakaan tiedä, miksi se hylättiin. Se oli varmaan joku safety-ratkaisu tuomareilta siihen.

Myöhemmin selvisi, että tuomarit hyväksyivät maalin ja olivat ennen maalin syntyä antamassa rangaistusta Rigsbylle. Jäähy jäi voimaan, vaikka videotuomarit hylkäsivät maalin.

Tuominen sai koottua itsensä ja viimeisteli voittolaukauskilpailussa ainoana suomalaisena onnistuneesti.

– Kyllä mä tiesin tasan tarkkaan, mitä mä teen ja mihin mä lauon. Siinä oli aika hyvät adrenaliinit päällä, niin sain vedettyä silleen, miten halusinkin.

Luulisi, että finaalin lopullisen ratkaisun hetkellä, täyden hallin huutaessa, olisi hermostuttavaa suorittaa voittomaalilaukaus. Suomi oli tuolloin kahden maalin takaa-ajoasemassa.

– Vähän jännitti tuossa penkillä, mutta kun tuomari vihelsi pilliin, niin sitten ei enää ollut mitään jännitystä, kertasi Tuominen voittolaukaustaan.

Pelaajana Tuominen ja kaikki muutkin Naisleijonat voivat olla todella ylpeitä historiallisesta suorituksestaan edetä finaalin. Pitkä aika on siitäkin, kun Yhdysvallat on naisten jääkiekko-ottelussa arvokisoissa jäänyt yhteen maaliin 60 minuutin aikana.

– Kyllä varmaan pian hymyilyttää. Aikamoinen saavutus, mutta harmittaa tietysti. Ei se niin kaukana ollut. Etukäteen tuntui, että ihmettä vaaditaan, Tuominen kertoi.
Tuominen katseli kaukalon toisessa päässä jäällä vielä ollutta Yhdysvaltain joukkuetta.

– Olisi varmaan oltu pikkuisen iloisempia maailmanmestareita kuin nuo tuolla, arveli Tuominen.

Ottelu oli varmasti Naisleijonien kaikkien aikojen paras tai ainakin parhaiden joukossa. Historiallista merkitystä sillä oli joka tapauksessa.

– En mä osaa sellaista lähteä analysoimaan. Aika hieno taistelu joukkueena.

Puolustaja Tuominen pelasi sentterinä lopun ylivoimatilanteessa ja onnistui aloituksissa kohtuullisen hyvin.

– Ei olla treenattu sitä. Mustonen laittoi mut kentälle. Minähän olen pelannut sentterinä kyllä. Brianna Decker on tuttu aloitusvastustaja Jenkeistä. Sovittiin siinä, että mä aloitan Michelle Karviselle. Ihan ei tullut puhtaita voittoja, mutta saatiin kiekko. Menin kyllä ihan hyvillä fiiliksillä niihin aloituksiin, Tuominen kertoi.

Apuraha on taannut joukkueen pelaajille mahdollisuuden huippu-urheilijan elämään. Silläkin on osansa siihen, että pohjoisamerikkalaisia vastaan jaksetaan taistella täydet 60 minuuttia.

– Monta vuotta on tehty hyvin hommia, ja viimeisen vuoden aikana jokainen pelaaja on saanut apurahaa. Rahan takia tätä hommaa ei tehdä, Tuominen vakuutti.

Tulevaisuus Naisleijonilla näyttää hyvältä. Tuomisenkin mielessä siintävät Pekingin olympialaiset 2022.

– Kyllä mä Korean jälkeen ajattelin, että mennään vuosi kerrallaan, mutta kun jäimme Isa Rahusen kanssa haistelemaan tunnelmaa Pyongchangissa, niin silloin ajattelin, ettei se neljä vuotta ole niin kaukana tulevaisuudessa. Niin hieno maailma olympialaiset ovat, että haluan kokea sen vielä kerran, mietti Tuominen.

Joukkueessa on mukana nuoria 17-vuotiaita, joilla on paljon annettavaa tulevissa olympialaisissa.

– Joo, kaikki ovat sitoutuneen treenaamaan. Myös joukkueen ulkopuolelta tulee sellaisia junnuja, miksei vanhempiakin pelaajia, jotka treenaavat sitoutuneesti ja haluavat menestyä, Tuominen tiesi. 

Finaalin jälkeiset tunnelmat olivat ymmärrettävästi ristiriitaisia.

– Tosi hieno saavutus meiltä joukkueena. Ihan hirveän moni ei uskonut välierävoittoon. Näytettiin, miten iso leijonasydän sykkii täällä paidan alla, päätti Tuominen.

» Lähetä palautetta toimitukselle