Mikko Viitanen haluaa Jyväskylään avoimen ja vaativan ympäristön: "Jos kovia päätöksiä vaaditaan, niitä myös teen"

LIIGA / Haastattelu
Viitanen astuu JYPiin hieman uudessa roolissa.
Kuva © Vesa Pöppönen https://www.facebook.com/VesaPhoto

Jukka Holtari jätti JYPin urheilutoimenjohtajan pestin kuluvan vuoden tammikuussa. Tuon jälkeen virkaa väliaikaisesti on hoitanut Antti Turunen.

Keskiviikkona JYP sai itselleen vakituisen urheilutoimenjohtajan, kun Mikko Viitanen nimitettiin pestiin. Monet muistavat Viitasen Liiga-kaukaloista, kun pelejä kertyi 363 kappaletta. Näistä suurin osa JYPissä, jota järkäle edusti seitsemän kauden ajan.

Peliura päättyi keväällä 2016, jonka jälkeen Viitanen oli JYPin junioripäällikkönä. Tuo pesti loppui tänä keväänä, kun suunnitelmissa oli välivuosi jääkiekosta.

Sunnitelmat kuitenkin muuttuivat.

− Idea oli käyttää tuo vuoden aika ammatillisen osaamisen hankkimiseen. Sitten minun kiinnostustani tiedusteltiin, ja olin kiinnostunut, Viitanen kertaa.

− Jokunen päivä sitten sain tietää tulleeni valituksi. Haaste ei oikein isommaksi voi tulla, tällaisia työpaikkoja ei monesti ole tarjolla.

Päätöksessä olivat mukana myös tunnesiteet. Vaikka JYP ei olekaan puolustajan kasvattiseura, Jyväskylästä ja JYPistä on tullut hänelle tärkeä ympäristö. Mies tiedostaa saappaiden koon ja paineet, mutta oli valinnasta innoissaan ja otettu.

Innoissaan hän on myös tulevasta työstään.

− Minulla on paljon uusia ideoita, joita on työstetty jo junioripuolella. Täällä on ehkä hieman totuttu siihen, että toimitaan tietyllä tavalla. Sitä haluan ravistella.

Raakaa, mutta inhimillistä

Urheilutoimenjohtajana Viitanen on monella tapaa uudessa roolissa. Ei vähiten sen takia, että joukkueessa on lukuisia tuttuja pelaajia omalta peliuralta. Nyt hän on eräänlaisessa esimiehen asemassa.

− Minut tuntevat ihmiset tietävät, ettei perusluonteeni juuri muutu. Työjutut on työjuttuja. Jos kovia päätöksiä vaaditaan, niitä myös teen. Ystävyyssuhteet pitää pitää niistä erillään, Viitanen kertoo.

Tarkoituksena on myös luoda avoin ilmapiiri, jossa ehdoton luottamussuhde syntyy niin pelaajiston kuin valmennuksen kanssa. Nimityksen yhteydessä palavereille valmennuksen kanssa ei ollut vielä aikaa.

Viitanen nousi kulttisuosioon pelivuosinaan Jyväskylässä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Avoin ilmapiiri ja vaadittu jämptiys ovat kuitenkin reunaehtoja tärkeimmälle tavoitteelle, menestymiselle.

"Tässäkin toiminnassa pitää olla tietynlaista evoluutiota ja toimintatapojen ravistelua"

− Vaatimustason täytyy olla kova. Ei voi kuitenkaan unohtaa inhimillisyyttä, vaan sydän pitää olla mukana. Ihmistä täytyy vahvistaa samalla, urheilutoimenjohtajatulokas kertoo.

Trendisana JYPin ympärillä tämän kevään aikana on ollut muutos. Sitä myös Viitanen haluaa tuoda, vaikka hän edustaakin uusien avainpestien miesten joukossa JYP-arvoja.

Yksi konkreettinen asia, josta Viitanen puhuu, on hyödyntämätön potentiaali kaupungin sisällä. 

− Kaupungissa tehdään paljon laadukasta liikuntatutkimusta, jota ei ole hyödynnetty. Se on tuonut junioripuolelle hyvää tulosta ja haluan tuoda sitä myös aikuispuolelle, mies kertoo.

Viitasen puheista saakin nopeasti käsityksen, että "näin on aina toimittu" on viimeinen teesi, jolla hän haluaa JYPin urheilupuolta johtaa.

− Muutoshalukkuutta pitää olla jatkuvasti. Ei ruudusta toiseen hyppien, vaan strategian mukaisesti. Tässäkin toiminnassa pitää olla tietynlaista evoluutiota ja toimintatapojen ravistelua, hän pohtii.

− Ei me voida tehdä asioita niin kuin ennenkin, tai alkaa matkia Kärppiä. Siten ei saa muiden etumatkaa kiinni. Tämä on kilpailu siitä, kuka tekee asioita parhaiten. Jos haluaa olla mestari, toiminnan pitää olla sen mukaista.

Viitanen kertoo seuranneensa Liigaa aktiivisesti myös pelaajauran jälkeen. Tästä huolimatta taustoja pitää tutkia ennen uuden strategian luontia.

Tarkoituksena onkin kuulostella pelaajien mielipiteitä aiemmista toimintatavoista. Päätökset suuntaviivoista tehdään vasta sen jälkeen.

− Olisi mukavaa saada koko prosessi läpi parissa viikossa, mutta se vie vuosia. Kehityksen juna ei saa pysähtyä, mies paaluttaa.

Kohti tulevaa

Liiga-seuran menestyksen lisäksi myös pelaajakehitys on tärkeässä roolissa Viitasen papereissa. Niin junioreissa kuin Liiga-seurassa.

− Haluan, että tuotetaan joka vuosi junioripelaajia. JYPin ykköstehtävä on menestyä, kaikki sen alapuolella tähtää yksilön kehittymiseen yhteisön säännöillä. 

− Visio on se, että JYPin toimintatapa tunnistetaan myös  ilman hurrikaanilogoa. Pitää saada selvät rakenteet varsinkin asioihin, jotka näkyvät kaukalossa.

Viitanen alkaa paneutua viime kauden peleihin toukokuussa, mitä kautta parempi kokonaiskuva joukkueen tilasta hahmottuu. Ensisijaisesti Viitanen haluaa keskittyä työssään joukkueen toimintaympäristön parantumiseen, eikä niinkään uusien pelaajien tarkkailuun. JYPillä on kuulema myös visio siihen, kuinka urheilutoimenjohtajan vähenevä pelaajakoordinointi hoidetaan.

JYPillä on muutama pelaajasopimus julkaisematta, joista Viitanen ei yksityiskohtia suostu kertomaan. Sen tuore urheilutoimenjohtaja mainitsee, että hurrikaaniryhmä hakee pelaajia, jotka ovat seuraavaa askelta vailla.

− Halutaan, että toiminta houkuttaa. Jos pelaaja lähtee ulkomaille, se on merkki hyvästä toiminnasta ja siitä, että värväämme oikeanlaisia pelaajia, Viitanen pyörittelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle