Mikko Manner: "Meidän täytyy oppia nauttimaan näistä peleistä"

LIIGA / Haastattelu
Mikko Mannerin johtama Kärpät on ollut kevään pudotuspeleissä voittamaton kotonaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Kärppien päävalmentaja oli kenties normaaliakin filosofisempi pohtiessaan ottelun jälkeen Kärppien tämän kevään taivalta. Kärpät johtaa nyt voitoin 3–2, mutta voitot ovat tulleet vaikeuksien kautta. Tälläkin kertaa voitto irtosi vasta jatkoerässä lukemin 2–1.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner aloitti pelin analysoinnin kehumalla vastustajaa ja olemalla suorastaan runollinen.

– HIFK oli erinomainen tänään. Veini [Vehviläinen] oli loistava ja kohtalon kaaret olivat meidän puolellamme. 

Manner on tällä viikolla puhunut suoraan siitä, miten se on ollut ongelmissa HIFK:ta vastaan, vaikka nyt johtaakin ottelusarjaa.

 – HIFK vie meidän kiekollisesta pelistä itseluottamusta pois. Meidän pitää saada näiden voittojen myötä itseluottamusta takaisin. Tänään Kupari ja Heponiemi näyttivät suuntaa ja ottivat joukkueen reppuselkään. Yritetään maanantaiksi valmistautua paremmin, kuin edelllisiin peleihin.

Ottelun alussa kärppäpelaajilta perussyötötkään eivät välillä tuntuneet pysyvän mailanlavoissa. Hermostuminen näkyi, voittamisen halu hävisi menettämisen pelolle.

– Mitä pidemmälle peli meni, niin pelaajien pelaaminen alkoi näyttää luonnollisemmalta. Tärkeää meille on, että saadaan taakkaa pois ja opitaan aidosti nauttimaan tästä mahtavasta pudotuspelikeväästä, näistä upeista taistoista, täysistä halleista ja niistä draamankaarista, mitä jääkiekko tarjoaa. Sitten kun opimme niistä nauttimaan, niin se tuo oikeanlaista rentoutta ja laatua meidän pelaamiseen.

Kärppien ylivoima on ollut pudotuspeleissä karmaisevan huonoa varsinkin HIFK:ta vastaan. Tälläkään kertaa se ei meinannut luonnistua. Manner on kuitenkin alkanut ottaa enemmän ohjausvastuuta ylivoimapelistä, kun pelaajat eivät ole keskenään saaneet sitä toimimaan.

– Muokattiin ylivoimaketjuja uudelleen jatkoeräänkin, kun se puoli pelistä ei ole toiminut ollenkaan. Nythän ylivoimamaali tuli sitten vähän tuurillakin, mutta kaikki otetaan vastaan, mitä saadaan. Tyylillä ei ole välliä. 

Kärppien hermostunut pelaaminen on ihmetyttänyt. Vaikka joukkueessa on seuralegendoja ja muitakin kokeneita pelureita, niin kokemattomuuttakin joukkueessa on.

– Kova halu on kaikilla pärjätä, mutta siihen ei ole löydetty oikeaa rentoutta vielä. Meillä on joukkueessa hyökkäyspäässä nuoria pelaajia, joilta vielä puuttuu tällaisia kokemuksia. Heidän pitää saada elää näitä hetkiä ja saada kokemusta, niin hommat alkavat toimia. Heidän pitää tuntea itsensä kotoisaksi tuollaisessa kovassa pelissä.

Pelaamalla saa pelikokemusta, mutta tiukassa ottelusarjassa olisi nopeasti saatava kaikki pelaajat antamaan parástaan. Kukaan ei tahallaan laiskottele, vaan kipsaantuminen tulee muista syistä. Keinoja kipsin murtamiseen on pohdittu kärppäleirissä.

– Ei se auta kuin kokea tämä yhdessä toinen toistaan tukien. Kokeilemalla ja löytämällä keinoja, olla sitkeä. Ymmärtämällä senkin, että se ei aina mene, kuten on suunnitellut, koska toinen pelaa hyvin. Kun vastustaja sijoittuu hyvin ja tulee koko ajan hyvillä pelimalleilla vastaan. HIFK:n hyvä pelaaminen on aiheuttanut meille vaikeuksia ja se on ehkä tehnyt vähän lovea meidän itseluottamukselle ja etenkin meidän pelinrakenteluvaiheesta se on tehnyt vaikeampaa, Manner päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle