Mikko Kousalle 500 ottelua täyteen Liigassa – “Kyllä sitä yrittää ja haluaisi pelata edelleen kuin kaksikymppinen”

LIIGA / Haastattelu
Mikko Kousalla on aihetta hymyyn tasaluvun täyttyessä.
Helsingin IFK:n puolustaja Mikko Kousa saa torstaina täyteen 500 ottelua Liigassa. HIFK:n lisäksi Kousa on edustanut liigaurallaan Pelicansia, Lukkoa ja Jokereita.

Lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti Mikko Kousa, 32, pelaa Porin Ässiä vastaan 500. liigaottelunsa. Näissä otteluissa on Kousa tehnyt 81+165= 246 tehopistettä. Tämä on noin puoli pistettä ottelua kohden, joka on varsin mainio lukema puolustajalle.

Kousan liigaura starttasi kasvattajaseurassa Lahden Pelicansissa, jossa hän debytoi kaudella 2007–08. Se ottelu pelattiin lokakuisena iltana Tampereella ja Hakametsässä Ilvestä vastaan. Kousa metsästi heti uransa avauspisteen, kun hän sai syöttöpisteen yhteen lahtelaisten maaleista.

– Monia vuosia, ja paljon pelejä. Siellä on ilon hetkiä, ja surun hetkiä. Kyllä se kertoo, että on ollut hetken mukana näissä karkeloissa. Kousa toteaa.

Kousa lähti Lahdesta Helsinkiin ja HIFK:hon kaudeksi 2010–11, joka muodostui oikeaksi valinnaksi. Kousa teki sillä kaudella läpimurtonsa Liigassa, ja samalla tilille kirjattiin uran toistaiseksi ainoa mestaruus. Kun puhutaan uran hienoimmista hetkistä, mestaruus nousee esiin. Sen lisäksi myös uran ensimmäinen maali jäi painuvasti mieleen.

– Kyllä se liigamestaruus varmasti on. Ja varmaan jokainen muistaa oman ensimmäisen maalinsa. Oltiin Raumalla, pääsin ylivoimalla laukomaan suoraan syötöstä kiekon ohi maalivahti Petri Vehasen.

Pelicansin ja HIFK:n lisäksi Kousa on edustanut Liigassa kahta muuta seuraa. Kaudella 2013–14 Kousa siirtyi Jokereihin, ja seuraavalla kaudella hän edusti Rauman Lukkoa. Koko uraansa Kousa ei ole Suomessa pelannut, vaan tilillä on pelejä KHL:stä, Ruotsista ja Sveitsistä. Nämä pelit ovat opettaneet myös Kousalle paljon asioita.

– Kyllä sitä yrittää ja haluaisi pelata edelleen kuin kaksikymppinen. Ehkä on oppinut analysoimaan armollisemmin omaa suorittamista ja joukkueen pelaamista. Ei yksi tappio maailmaa kaada. Tietenkin aina halutaan voittaa, mutta joskus myös pitää hävitä. Ehkä se armollisuus itseä kohtaan, ei ota tappiota henkilökohtaisesti kuin nuorempana.

HIFK:n lisäksi Kousa on pukenut päälleen myös kasvattajaseuransa Pelicansin pelipaidan.
Kuva © Pasi Lepola (www.pasilepolaphotography.com)

Pelaajat haluaisivat pelata katsojille

Käynnissä oleva kausi on pitänyt haasteita sisällään. Pelejä on jouduttu siirtämään, ja välillä on huilattu vähän pidempään. Kun pelejä on epäsäännöllisesti, omasta rytmistä on ollut vaikeampi pitää kiinni.

– Säännöllistä rytmiä, johon jääkiekkoilijat ovat tottuneet ei ole tällä hetkellä. Kun ei tiedetä oikein milloin pelataan, treenataan tai huilataan. Nyt on paljon epävarmuustekijöitä. Toisaalta palkka pitää ansaita, kun pelataan, niin silloin oltava parhaimmillaan. Turha selitellä johtoportaalle, ettei ollut ihan valmis.

Seurat ovat joutuneet jo tovin pelaamaan tyhjille katsomoille yleisörajoitusten takia. Pelaajille  se on myös iso juttu, ettei katsojia ole katsomossa luomassa tunnelmaa.

– On se iso asia. Ollaan totuttu pelaa yleisön edessä. Voin väittää, että jokainen jääkiekkoilija haluaa pelata katsojille. Se tuo sellaisen buustin otteluun. Kyllä me ollaan jossain määrin viihdetaiteilijoita tässä hommassa. Halutaan näyttää yleisölle, ja tälle kylälle kaikki kikat.

Kokenutkin pelimies haluaa vielä kehittyä

HIFK on tällä hetkeltä sarjassa sijalla neljä. Joukkue porskuttaa kolmen ottelun voittoputkessa, ja kymmenestä viime pelistä joukkue on poistunut seitsemästi voittajana. Kousan sanoin oikealla tiellä joukkue on tällä hetkellä.

– On meillä vielä paljon petrattavaa, mutta ollaan nyt hyvällä suunnalla. Ei tässä vielä mitään lupaamaan vielä pysty, mutta tehdään hommat hyvin. Turha tässä vaiheessa kautta ihan nappisuoritusta tehdä. Riittää, kun voittaa, ja kehitytään pelin kanssa samalla. Meillä on hyvä mahdollisuus pärjätä.

Kousa on ollut kuluvalla kaudella jälleen tutun tehokas hyökkäyspäätyyn. Onhan 22 otteluun syntynyt mukavat 16 tehopistettä, jolla irtoaa puolustajien pistepörssissä viides sija. Vaikka 500 ottelua tuleekin täyteen,  Mikko Kousa haluaa edelleen kehittyä pelaajana.

– On siellä paljon parannettavaa. Aika linjassa se joukkueen pelaamisen kanssa on. Tietenkin aina sitä haluaisi olla parempi ja parempi. Kyllä näillä kilometreillä haluan kehittyä vielä pelaajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle