Mikael Pyyhtiä on noussut TPS:n tarinan päähenkilöksi: "Maalintekoon on salainen resepti!"

LIIGA / Haastattelu
Pyyhtiä on päässyt juhlimaan kotiyleisönsä edessä useampaan otteeseen kevään mittaan.
Kuva © Timo Savela
TPS:n ykkösketjun laiturin Mikael Pyyhtiän nimi on noussut koko kansan huulille viimeistään pudotuspelien aikana. Ilmiömäinen maalivire nosti Turun oman pojan myös harvalukuiseen joukkoon.

Turun Palloseura kamppailee parhaillaan toisesta peräkkäisestä finaalipaikasta. Ennen perjantain ottelua sarja Ilvestä vastaan on ensimmäisen kerran katkolla turkulaisille otteluvoitoin 3–1. TPS:n ykkösketju on ottanut vahvaa roolia ja erityisesti Mikael Pyyhtiä on noussut otsikoihin.

"Maalitahtiin on myös salainen resepti, mutta sitä ei pysty vielä kertomaan"

TPS:n oma kasvatti on iskenyt viimeisen 27 ottelun aikana 20 maalia. Pyyhtiä nakutti sarjan ensimmäisessä kotiottelussa hattutempun TPS:n tasoittaessa tuolloin otteluvoitot. Oma pelaaminen on kehittynyt kauden mittaan, mutta taikuri ei temppujaan paljasta.

Kolmen maalin ilta Turussa nosti Pyyhtiän harvalukuiseen joukkoon. Hattutemppu oli 25. Liigan semifinaaliotteluissa ja vasta neljäs 2000-luvulla.

Edellisen kerran kolme maalia semifinaalisarjassa iski Lennart Petrell keväällä 2011. Vastaavasti samassa tempussa edellisen kerran onnistunut TPS-pelaaja oli Mikko Eloranta vuonna 1997. 

– Pelaaminen tuntuu kokonaisuudessaan aika hyvältä, kun peli kulkee ja tehojakin on tullut. Maalitahtiin on myös salainen resepti, mutta sitä ei pysty vielä kertomaan, Pyyhtiä heittää.

– Totta kai maalinteossa on flow-tilaakin, mutta kyllä sieltä taustalta löytyy paljon toistoja. Ei niitä maaleja yhtäkkiä ala syntymään.

Nuoren hyökkääjän pelivarmuus on noussut kauden mittaan, sillä uskallusta riittää lähteä ratkomaan pelejä, eikä kulmaväännöistäkään luistella karkuun. Vaatimaton pelaaja ei omaa pelaamistaan nosta jalustalle, vaan puhe kääntyy heikkouksiin.

– Sellainen isoin yksittäinen kauden mittaan parantunut asia on uskallus pelata omilla vahvuuksilla. Aika lailla pystyn kuitenkin kaikessa vielä parantamaan. En ole valmis enkä tyytyväinen vielä.

Pyyhtiä pelaa ykkösketjussa yhdessä Juuso Pärssisen ja Markus Nurmen kanssa. Ketju nostettiin esille jo runkosarjan aikana useampaan otteeseen, kun nuoret pelaajat illasta toiseen johdattivat TPS:n voittoihin. Puheissa kiiri myös ajatus siitä, onko TPS liikaa ykkösketjunsa varassa.

Pudotuspeleissä turkulaisten ykkösvitja on iskenyt yhteensä 14 maalia ja 24 syöttöpistettä

– Ketju on ollut jo pidempään kasassa ja se on varmaan se suurin syy siihen, että peli kulkee hyvin. En kuitenkaan sanoisi, että koko joukkue on vain ykkösketjun harteilla, sillä kaikki pelaajat ovat saaneet vastuuta ja iskeneet tehopisteitä, Pyyhtiä kertaa.

Pudotuspeleissä turkulaisten ykkösvitja on iskenyt yhteensä 14 maalia ja 24 syöttöpistettä. Nuorten tulosketjua ei siis turhaan ole nostettu otsikoihin. Pyyhtiä on kerännyt pudotuspeleissä tehot 7+5, Pärssinen 3+7 ja Nurmi 4+12. Kaikilla on takanaan 11 pudotuspeliottelua, joten tahti on ollut hurja.

Jonne Tammela kertoi C Moren haastattelussa hänen sekä Aarne Intosen ketjusta, joka on saanut nimekseen "Rolling Stones" eli vierivät kivet. Pyyhtiän mukaan ykkösketjulle ei ole vielä keksitty erityistä nimeä, mutta sen perään on huudeltu.

Yleisö on saanut nauttia TPS:n ykköshevosten maalinteosta sekä railakkaista tuuletuksista.
Kuva © Tiia Mahkonen

Viime vuodesta käteen jäi itsevarmuutta sekä halu näyttää

TPS pelasi viime kaudella finaalissa, mutta Lukko kairasi mestaruuden Raumalle. Nyt joukkueen nuoret sotaratsut ovat vuoden kokeneempia ja hallissa on myös yleisöä. Useat TPS:n omat juniorit pääsevät nauttimaan aidosta pudotuspelitunnelmasta kotiyleisönsä edessä.

"Tämän vuoden pelit ovat oikeasti tuntuneet pudotuspeleiltä"

– Viime vuonna pudotuspelit olivat aivan erilaiset. Tämän vuoden pelit ovat oikeasti tuntuneet pudotuspeleiltä, kun on paljon yleisöä katsomossa. Turussakin oli viimeksi yli 8000 katsojaa ja istumapaikat oli loppuunmyyty, Pyyhtiä tunnelmoi.

Ennen finaalisarjan ajattelua on kuitenkin kaadettava Ilves välieräsarjassa, ja siihen turkulaiset tarvitsevat enää yhden otteluvoiton. Ottelusarjasta odotettiin tasaista vääntöä ja sellainen se on myös ollut tähän saakka, vaikka väliin mahtui myös TPS:n 6–0-kotivoitto.

– Ilves on pelannut juuri sillä tavalla kuin runkosarjassakin. Odotettiin vahvaa vastahyökkäysjoukkuetta ja sellaisen vastuksen saimme, Pyyhtiä kuvaa Ilves-ottelusarjaa.

– Ehkä se voittamisen halu ja joukkueen tiiviys ovat tuoneet tähän mennessä meille kolme otteluvoittoa Ilves-sarjassa. Joka pelissä pitää kuitenkin parantaa. Emme ole vielä tyytyväisiä.

TPS:llä on mahdollisuus katkaista sarja perjantaina Tampereella ja siihen joukkue luonnollisesti  pyrkii. Pyyhtiän mukaan sekä kausi että TPS:n matka on vielä pahasti kesken.

– Lupaan TPS-kannattajille, että kaukalossa nähdään parempi TPS kuin kertaakaan tällä kaudella. Lisäksi se viime vuosi kyllä jätti sopivasti hampaankoloon, Pyyhtiä päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle