Mikael Pyyhtiä debytoi Leijonat-paidassa tutussa hallissa – "Perhoset tulivat vasta, kun puin paidan päälle"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mikael Pyyhtiä pelasi ensimmäisen A-maajoukkuepelinsä kotihallissaan.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tšekkiä vastaan pelatussa kamppailussa ensiesiintymisensä A-maajoukkueessa pääsi tekemään TPS:ää edustava Mikael Pyyhtiä. Debyytin tekeminen maistui Pyyhtiälle, mutta tappio latisti tunnelmia.

– Hienoa oli tehdä debyytti ja päästä pelaamaan kansainvälisiä pelejä. Kyllä se jäi harmittamaan [tappio]. Nälkä kasvaa syödessä. Voittoa aina haetaan, mutta ei auta, Tšekki vei, kuvaili Pyyhtiä tuntemuksiaan ottelun jälkeen.

"Perhoset tulivat vasta, kun puin paidan päälle ja h-hetki lähestyi."

Pyyhtiä pääsi tekemään debyyttinsä Leijonat-paidassa tutussa hallissa, mikä oli hänestä hieno asia. Tuttu ympäristö pikemminkin lievensi jännitystä kuin toi sitä lisää. Kun ensiesiintymiseenkin oli ehtinyt valmistautua useamman päivän, sai vasta maajoukkuepaidan pukeminen päälle Pyyhtiän jännittämään.

– Sitä on ehtinyt koko viikon sulatella ja miettiä, että "kohta puen Leijona-paidan päälle ja pelaan kotikaukalossa".

– Perhoset tulivat vasta kun puin paidan päälle ja h-hetki lähestyi. Siinä kohtaa alkoi vähän jännittämään, Pyyhtiä myönsi.

Kysyttäessä, oliko valmennus jotenkin erityisesti ohjeistanut Pyyhtiää kansainvälisellä tasolla pelaamisen osalta, oli Pyyhtiän mukaan häntä vain kehotettu jatkamaan samaan malliin kuin tähänkin asti.

– Ei ole tullut oikeastaan mitään. Omilla vahvuuksilla, joilla tänne olen päässytkin. Turha muuttaa mitään, kommentoi Pyyhtiä.

Pyyhtiän ensimmäinen ottelu A-maajoukkueessa päättyi selvänumeroiseen 2–5-tappioon Tšekille. Pyyhtiä näki erot joukkueiden esitysten välillä hyvin selkeästi.

– Maalintekopeli. Teimme yksinkertaisesti vähemmän maaleja. On turha lähteä väärentämään tulosta. He tekivät paikoistaan ja me emme. Sen takia taululla 2–5 ja tappio puserossa huomiseen, Pyyhtiä kiteytti.

Itse ottelussa Pyyhtiä pelasi Antti Suomelan ja Jere Karjalaisen kanssa samassa hyökkäysketjussa. Pyyhtiän mukaan heidän kanssaan oli mukava pelata ja ketjun yhteispeli toimi.

– Tuntui, että peli meni hyvin ja pelasimme hyvin yhteen. Hieno oli pelata, kaksi hyvää pelimiestä, Pyyhtiä totesi.

Haavena MM-kotikisat

Päästyään ensi kertaa A-maajoukkueeseen Pyyhtiä haluaa näyttää kykynsä. Unelmissa siintää kauden päätteeksi pelattavat MM-kotikisat, mutta liikaa hän ei vielä ajatuksia mahdolliselle MM-kisaedustukselle uhraa.

– Menen peli kerrallaan. Nyt pääsin tänne ja haluan näyttää, mikä olen miehiäni ja mihin pystyn. Kevään MM-kisat ovat kaukana, mutta haluan tehdä valinnan vaikeaksi ja olla potentiaalinen vaihtoehto sinne.

– Mutta turha sitä on nyt miettiä, tässä on pitkä kausi vielä edessä, tuumii Pyyhtiä MM-kisoihin pääsystä.

"haluan tehdä valinnan vaikeaksi ja olla potentiaalinen vaihtoehto sinne"

Columbus Blue Jacketsistä lainalla TPS:ssä tämän kauden pelaava Pyyhtiä ei myöskään halua mennä asioiden edelle puhuttaessa mahdollisesta NHL-urasta. Hän tunnustaa kuitenkin kansainvälisten pelien arvon NHL:ää ajatellen, vaikka peli siellä on toisenlaista.

– Se on vasta tulevaisuuden asia, mutta totta kai nämä valmistavat. Euroopan huiput kuitenkin pelaavat vastakkain, niin totta kai nämä valmistavat siihen, mutta siellä peli on hieman erilaista: pieni kaukalo ja vielä parempia pelaajia, Pyyhtiä pohtii.

– Sinne on vielä matkaa. Tästä saa hyvää kokemusta ja itseluottamusta, hän lisää.

Pyyhtiä pääsi mukaan Leijona-ryhmään, kun Joona Ikonen, Miro Aaltonen ja Iiro Pakarinen joutuivat jättäytymään turnauksesta pois. Onnekseen hänellä ei ollut suurempia suunnitelmia maajoukkuetauolle, joten hänen ei täytynyt järjestää kalenteriaan kokonaan uudelleen valinnan myötä.

– Ihan kotona olin sohvalla, kun Jukka [Jalonen] soitti. En ollut sentään lähdössä minnekään muualle, Pyyhtiä naureskelee kerratessaan uutista valinnasta.

Myös hänen NHL-seuransa Blue Jackets oli iloinen Pyyhtiän puolesta tämän saatua kutsun maajoukkueeseen.

– Onnittelut tulivat, kun pääsin joukkueeseen, Pyyhtiä kertoo.

Suomen seuraava ottelu pelataan sunnuntaina, jolloin perinteisessä isänpäivän koitoksessa Leijonat kohtaa rakkaan naapurimaan Ruotsin. Joukkueet lähtevät turnauksen päätöskamppailuun vastakkaisista lähtökohdista, sillä Ruotsi on voittanut tähän mennessä molemmat ottelunsa Suomen hävitessä omansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle