Mika Väärälä valmentaa Unkaria kohti maan ensimmäisiä pääsarjatason arvokisoja

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kuvassa pokaalin kanssa esiintyvä Mika Väärälä on mukana Unkarin naisten maajoukkueen valmennuksessa jo viidettä kautta.
Kuva © Viktor Somogyi
Unkarin naisten maajoukkue pelaa ensimmäistä kertaa naisten pääsarjatason MM-kisoissa. Maajoukkueen apuvalmentajana toimiva suomalainen Mika Väärälä valmistautuu ensimmäiseen MM-turnaukseensa nyt jo kolmatta kertaa.

Kelataanpa heti aluksi taaksepäin, viime kevääseen.

Eletään huhtikuun loppua ja MM-turnaukseen lähdön pitäisi olla aivan nurkan takana. Unkarin naisten maajoukkueen apuvalmentaja Mika Väärälä vastaa puhelimeen kotonaan Wienissä. Vaikka koronasta on puhuttu jo vähintään tarpeeksi, asiaa ei voi sivuuttaa mennyttä kautta ja vuoden 2020 peruttuja MM-kisoja käsitellessä.

− Ihan kiva, että nyt on ehtinyt olla jonkin aikaa kotona perheen kanssa, kun saatiin seurakausi pakettiin. Ensimmäinen maajoukkueleiri alkoi jo, mutta jouduimme keskeyttämään sen, koska joukkueesta löytyi koronatapaus. Piti laittaa hommat seis ja olimme pari viikkoa karanteenissa, Väärälä summaa.

− Koko kausi on ollut tällaista sähellystä, mutta nyt aletaan olla jo voiton puolella pikkuhiljaa, hän jatkaa.

Väärälä toimii maajoukkuepestinsä ohella päävalmentajana KMH Budapestin naisten joukkueessa. Kuinka kausi 2020−21 sitten sujui ylikansallisessa EWHL:ssä?

− Sinänsä ihan hyvin, että meidän joukkueessa ei ollut mitään kauden aikana, mutta muilla joukkueilla oli, ja otteluita vähän siirreltiin. Mutta aika lailla kaikki saatiin pelattua, kun vain yksi peli jäi pelaamatta. Ja tietenkin Supercup, pelien siirtelyiden vuoksi aikataulu meni liian tiukaksi, Väärälä kertoo.

Supercup on normaalisti vuosittain järjestettävä turnaus, jossa EWHL-joukkueet mittaavat tasoaan muiden sarjojen joukkueita vastaan. Myös pitkät siirtymät ja turvallisuusaspektit vaikeuttivat järjestämistä.

− Meidän joukkue on rokotettu, kaikki pelaajat. Unkarissa urheilijat saivat rokotteita ensimmäisten joukossa, Väärälä lisää vielä.

Maajoukkuetoiminta ja valmistautuminen kevään MM-kisoihin koki myös pieniä vastoinkäymisiä, siis jo silloin kun kisojen piti vielä olla toukokuussa.

− Kaikki suunnitellut leirit saatiin pidettyä, mutta ihan suunnitelmien mukaan ei mennyt, kun vastustajat vaihtuivat ja pelejä jouduttiin perumaan, mutta Tanskassa ja Tšekissä käytiin ja poikia vastaan pelattiin. Kaikki tapahtumat saimme pidettyä niin kuin oli suunniteltu. Mutta sellaista venkslaustahan se oli koko kausi, hän toteaa hieman turhautuneen oloisesti.

Urheilupuolella harjoittelu eteni kauden aikana melko normaalisti, eikä uusia temppuja tarvittu.

− Hirveitä innovaatioita ei kehitelty. Eikö kaikkialla maailmassa ja töissä videopalaverit lisääntyneet aika voimakkaasti?, Väärälä naurahtaa.

Puolustuslinja suomalaiskomennossa

Joukkueen valmennusportaaseen kuuluvat Keminmaan kasvatin lisäksi kanadalainen päävalmentaja Lisa Haley ja toinen apuvalmentaja Andras Kis. Maalivahdeista vastaa yksi Unkarin historian parhaista torjujista, Krisztián Budai. Vastuunjako ryhmässä on selvä.

− Minä olen enemmän puolustajien kanssa, puolustuspeli ja alivoima ovat minun heiniäni. Toinen apuvalmentaja Andras hoitaa sitten hyökkääjät ja ylivoiman, Väärälä kertoo.

− Lisa hoitaa päävalmentajan hommat. Kaikille on aika selvä työnkuva, mistä kukin pitää huolta. Lisa on hyvä johtaja. Hänellä on selvät systeemit, ei tarvitse poukkoilla sinne tänne, Väärälä toteaa.

Muutoksia alkuperäiseen joukkueeseen on jonkin verran tullut miltei puolentoista vuoden siirron vuoksi.

Averi [Nooren] lopetti, hän lähti Kanadaan yliopistoon ja he eivät siellä pystyneet pelaamaan tällä kaudella. Hän on nyt meiltä pois. Sarah Knee on pelannut Unkarissa muutaman vuoden ja sai nyt Unkarin kansalaisuuden, joten hän on meillä mukana kisoissa, apuvalmentaja luonnehtii joukkueen muutoksia.

Fanni Gasparich ja Franciska Kiss-Simon kuuluvat joukkueen Seuraa ennen kaikkea heitä -listalle, mutta olisiko listalle kiilaamassa vielä joku muukin?

Emma Kreisz ja Mira Seregély ovat vuonna 2003 syntyneitä nuoria tyttöjä, he eivät päässeet leireille matkustuskiellon vuoksi. He ovat olleet tosi lahjakkaita. Mielenkiintoista nähdä, miten heidän kehittymisensä on Kanadassa kauden aikana edennyt, Väärälä tuumaa.

Kisojen siirtämisen jälkeen joukkueesta joutui jäämään sivuun loukkaantumisen vuoksi Unkarissa vuoden kiekkoilijaksikin valittu Alexandra Huszak. Zsofia Jókai Szilágyilta terveysongelmat puolestaan katkaisivat koko uran.

Mika Väärälä (kesk.) pohtii peliä edellisen päävalmentaja Pat Cortinan (oik.) ja maalivahtivalmentaja Krisztián Budain (vas.) kanssa.
Kuva © László Mudra - HIFH

Kolmas kerta toden sanoo

MM-kisat siirrettin viime tingassa, Unkarin joukkueenkin oli määrä lähteä Kanadaa kohti noin vuorokausi edellisen haastattelun jälkeen. Nyt elokuun puolivälissä Väärälä joukkueineen on viimein pelipaikoilla Albertan Calgaryssä, ja pelaamisen tiellä ei vaikuttaisi olevan enää esteitä.

− Tuli uutinen, että kaikkien paikan päälle saapuneiden koronatesti on ollut negatiivinen. Ihan kaikki, tuomarit ja toimihenkilöt mukaan lukien, iloitsee Väärälä.

Unkari matkusti Kanadaan samalla koneella Saksan, Sveitsin ja Tšekin kanssa, joten yksikin positiivinen tulos olisi voinut käynnistää tartuntaketjun. Joukkueet joutuivat useiden päivien hotellihuonekaranteeniin, jota valvotaan elektronisilla rannekkeilla.

− Jos vaikka menen tuohon käytävään ja muutamankaan metrin kävelen, ne näkevät tietokoneelta heti, että on oltu ihan väärässä paikassa. Se on tarkkaa, mutta tämä on tiedetty hyvissä ajoin, joten siihen on voinut valmistautua, suomalaisvalmentaja toteaa.

Karanteeninsa aikana joukkueen jäsenet ovat pitäneet yhteyttä videopuheluiden avulla ja pelaajat ovat tehneet harjoituksia omissa huoneissaan suunnitellun ohjelman mukaan. Karanteenista vapautumisen jälkeen joukkue kulkee linja-autolle jäähallille, jossa heille on määritelty tietyt sallitut alueet. Hallilta palataan bussilla takaisin hotellille. Epävirallista tietoa pienistä löysennyksistä kuitenkin on, negatiivisten testien vuoksi.

− Vähän saisimme happea enemmän, naurahtaa Väärälä.

Kesä ja valmistautuminen sujuivat unkarilaisilta hyvin. Kisojen siirrosta oli jopa hyötyä heille: koska suurin osa joukkueesta asuu Budapestissa, tai heillä on vähintään juuret siellä, maajoukkue pystyi harjoittelemaan kesän seurajoukkueen omaisesti.

− Kerran päivässä jäätreeni ja oheistreeni, siitä kaikki omiin koteihinsa ja seuraavana päivänä sama uudestaan. Kyllä me muutaman viikon lomailimmekin, kuvailee Väärälä kesän kulkua.

Calgaryssä karanteenin ja turnauksen välissä joukkue ehtii vetää "muutaman treenin" ja yhden harjoitusottelun Japania vastaan.

Millaisia odotuksia debytanttijoukkueella on Kanadan tuliaisiksi?

− Peli kerrallaan lähdetään, ainakaan vielä ei virallista tavoitetta ole. Kyllähän me tiedämme, ettei siellä meille helppoja pelejä ole. Jos kaikki onnistuu, niin pystymme pelejä voittamaankin. Askel kerrallaan, suomalainen päättää.

Unkari aloittaa MM-kisaurakkansa lauantaina 21.8. Saksaa vastaan. Alkusarjan B-lohkon muut joukkueet ovat Japani, Tšekki ja Tanska.

» Lähetä palautetta toimitukselle