Miikka Salomäen pitkä ura Pohjois-Amerikassa päättyi kaikkien aikojen erikoisimpaan kauteen: "Käytännössä ne oli treenipelejä"

SHL / Haastattelu
Miikka Salomäki pelaa tätä nykyä Örebrossa yhdessä kuuden muun suomalaisen kanssa.
Kuva © Riku Isokoski
Miikka Salomäki ehti kiertää Pohjois-Amerikan kaukaloita kahdeksan kauden ajan, mutta täksi kaudeksi työteliäs hyökkääjä siirtyi Ruotsin pääsarjaan. Jatkoaika tapasi Salomäen Örebrossa.

Suomalaiselle kiekkoyleisölle Miikka Salomäki saattaa olla hieman unohduksiin jäänyt nimi, vaikka 2010-luvun alussa hyökkääjää pidettiin tulevaisuuden tähtipelaajana. Raahesta kotoisin oleva Salomäki siirtyi Nashville Predatorsin organisaatioon jo 20-vuotiaana, jossa NHL-otteluita ehti kertyä pudotuspelit mukaan lukien lähes 200.

Tälle kaudelle Salomäki palasi Eurooppaan kahdeksan Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen. Kaksi viimeistä kautta menivät kuitenkin lähes kokonaan AHL:n puolella, joten kapeiden kaukaloiden jättäminen tuntui luonnolliselta.

– Kaikennäköisiä aikoja sinne mahtui. Kokonaisuutena oli mukavaa aikaa, mutta toki vaikeitakin kausia ja loukkaantumisia oli, Salomäki muistelee vuosiaan Pohjois-Amerikassa.

Koronan typistämän kauden 2019–20 jälkeen Salomäki oli ilman sopimusta, mutta erittäin epävarmasta tilanteesta huolimatta hän teki vielä yhden vuoden NHL-sopimuksen Colorado Avalanchen kanssa.

– Päädyin ratkaisuun, että tein vielä sopimuksen sinne. Kausi oli aika erikoinen, mutta siinä mielessä meni hyvin, että sain pelejä.

Uransa kaikki NHL-ottelut Salomäki pelasi Nashville Predatorsissa.
Kuva © Getty Images

Avalanchen kovaan hyökkäykseen ei ollut asiaa, joten pelipaikkana oli AHL-seura Colorado Eagles. AHL-kausi alkoi lopulta kaiken epävarmuuden jälkeen vasta helmikuussa, mutta panosta peleistä ei juuri ollut.

– Kausi alkoi tosi myöhään ja pelimäärä jäi pieneksi. Pelasimme vain muutamia joukkueita vastaan ja käytännössä ne oli treenipelejä, kun mestaruutta ei jaettu. Olihan se aika erikoista.

Erittäin erikoisen ja varmasti henkisesti raskaan kauden jälkeen Salomäki lähti hakemaan uutta nostetta uralleen SHL-seura Örebro Hockeysta.

Pitkältä tuntuneesta peliurastaan huolimatta Salomäki on vasta 28-vuotias, joten pelivuosia vielä riittänee. Olisko kenties paluu Suomeen ajankohtainen jossain vaiheessa?

– Kahden vuoden sopimuksen tein tänne ja yritän nyt keskittyä vain tekemiseen täällä. Tulevaisuutta en ole juuri miettinyt, mutta onhan se mahdollista, että Suomessakin pelaan vielä, Salomäki miettii.

"Roolini on ollut aika vaihteleva, saa nähdä millaiseksi se lopulta muotoutuu"

Tehopisteiden valossa Salomäen alku Örebrossa on ollut tahmeahko, sillä 16 ottelun saldona on yksi maali ja viisi syöttöä.

Toisaalta Salomäen peli on pitkälti perustunut kovaan työhön ja lokakuussa menoa hidasti myös loukkaantuminen.

– Alku oli vaikea, mutta sitten lähti kulkemaan paremmin kuten koko joukkueella. 

– Roolini on ollut aika vaihteleva, saa nähdä millaiseksi se lopulta muotoutuu, Salomäki kuvailee alkuaan SHL:ssä.

Lisähaastetta Salomäelle on tuonut sopeutuminen kapeasta kaukalosta leveämpään ja jossain määrin omintakeiseen SHL:n pelityyliin.

– Täällä peli on aika erilaista kuin Pohjois-Amerikassa. Kyllä tähän alkaa vähitellen tottua – vauhtia on paljon ja kova tasohan täällä on.

» Lähetä palautetta toimitukselle