Miika Roineella on edessä juhlapäivä, kun 400 ottelua tulee Liigassa täyteen

LIIGA / Haastattelu
Kuva kertoo paljon Miika Roineesta. Hyökkääjä on viimeisen päälle joukkuepelaaja, mutta viime aikoina myös kantanut isoa vastuuta myös tehopisteistä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti
Pelicansin kapteenistoon kuuluva Miika Roine pelaa keskiviikkona uransa 400. ottelunsa Liigassa. Lahtelaisten luottopelaajiin kuuluva hyökkääjä kertoi Jatkoajalle ajatuksiaan urastaan ja tästä kaudesta.

Lahden Pelicansin keskiviikon kokoonpanossa C-kirjain koreilee Miika Roineen rinnassa, kun joukkueen varsinainen kapteeni löytyy edelleen loukkaantuneiden listalta. Roine aloitti jääkiekkouransa Jyväskylässä, jossa pääsi myös debytoimaan liigatasolla, mutta varsinainen vakioroolin löytyi muualta.

Nyt hyökkääjällä on keskiviikkona edessä hieno merkkipaluu, kun Roine pelaa uransa 400. ottelun Liigassa.

– Itsekin sen tajusin, että sellainen on edessä. Se on hieno juttu kyllä, on sellainen luku, ettei ihan kumminkaan jokainen pelaa 400. peliä. Joskus on haaveillut siitä, että saisi ammattilaisena pelata. Se, että on pystynyt sen verran pelaamaan, niin kertoo että jotain tehty on oikein.

30-vuotiaan Roineen matka liigakiekkoiljaksi kulki muutaman mutkan kautta, kun vakioroolia Jyväskylästä ei ollut tarjolla. 

– Eihän se sillälailla tullut, että tulin suoraan junioriputkesta ja nousin suoraan pelaamaan Liigaan. Joutui vähän enemmän taistelemaan paikan eteen.

–  Jyväskylässä kolme vuotta pelasin siinä Mestistä ja vähän olin liigaringissä mukana, mutta ei oikein paikkaa auennut. Päätin, että on parempi lähteä koettamaan joitain muita reittejä.

Matka jatkui kaudeksi 2014–15 Savonlinnaan ja SaPKon riveihin pelaamaan Mestistä. Tätä ratkaisua Roine pitikin uransa kannalta erittäin tärkeänä.

Seuraavana oli suunta kohti Lahtea, jossa Roine löi itsensä lopullisesti läpi liigamiehistöön. Toisella kaudellaan Pelicansissa hyökkääjä löi hyvät tehot pöytään, kun 48 otteluun syntyi peräti 24 pistettä.

– Kävin Savonlinnassa ja se oli tosi onnistunut ratkaisu oman uran kannalta. Sieltä pääsin ensimmäistä kertaa tänne Lahteen. Silloin sellainen ensimmäinen liigakausi sitten lähti. Vähän kiertoreittiä, mutta todella iloinen tästä matkasta.

Parin kauden ajan Lahdessa kiekkoilut Roine lähti hakemaan uralla seuraavaa nostetta Mikkelistä ja Jukureista. Jukurit oli juuri noussut Liigaan. Roolia hyökkääjälle oli luvassa.

Heti ensimmäisellä kaudella Roine vastasi hienosti huutoon, josta on edelleen jäljellä uran parhaat tehopisteet. Myös kauden aikana Roine valittiin kerran jopa kuukauden pelaajaksi Liigassa. Ensimmäisenä mikkeliläisseuran pelaajana.

Kolme viimeisintä kauttaan Jukureissa luotettava hyökkääjä toimi kapteenina. Ajastaan Jukureista pelaajalla ei ole kuin hyvää sanottavaa.

– Tosi opettavainen aika ja se kasvatti paljon. Sai pelata tosi paljon. Sai rutiinia ja kokemusta paljon siitä, että mitä vaatii tässä sarjassa pelata.

– Oli tosi hieno reissu ja paljon hyviä muistoja, vaikka varsinaista menestystä ei saavutettu. Kumminkin se matka mitä siellä tehtiin ihmisten kanssa, niin se jäi tosi lämpimänä mieleen.

Paluu Lahteen ei ole kaduttanut päivääkään

Neljä kautta pyyteetöntä työtä Jukureissa riitti hyökkääjälle. Oli aika jälleen etsiä uusia tuulia, mutta sitten kuvioihin tuli tuttu seura mastojen juurilta.

Pelicans halusi luotettavana pelaajana tunnetun Roineen jälleen turkoosipaitoihin pelaamaan. Kauan Roineen ei tarvinnut miettiä, kun hän päätti palata takaisin Lahteen.

– Tietenkin jäi hyvät muistot jo ensimmäisestä kerrasta. Oli tiedossa, että täällä lähdetään tietyllä tapaa rakentaa jotain uutta. Täältä oli halua saada minut tänne. Myös itsellä oli tullut sillä viimeisellä Mikkelin kaudella vähän sellainen olo, että ehkä olisi aika jatkaa matkaa jonnekin muualle.

– Sitten kuin asiat alkoivat järjestyä, niin oli lopulta helppo päätös tulla takaisin. Tuntui aika luonnolliselta siirtymältä, ja ei ole kyllä kaduttanut päivääkään. Olen tosi iloinen, että tulin takaisin ja nautin joka päivästä täällä.

Matka Lahdessa jatkuu hyökkääjällä myös ensi kaudella. Pelicans nimittäin ilmoitti marraskuussa tehneensä vuoden jatkosopimuksen Roineen kanssa.

Samalla jatkosopimuksen saivat myös ketjukavereina usein olleet Sakke Hämäläinen ja Aleks Haatanen. Päätös Lahteen jäämisestä oli hyökkääjälle varsin helppo.

– Kyllä ehdottomasti. Perhe viihtyy täällä, niin oli se tosi helppo ratkaisu myös jatkaa.

Miika Roine viihtyy erinomaisesti Lahdessa, josta osoituksena hyökkääjä teki vuoden jatkosopimuksen Pelicansin kanssa.

Lahdessa vahva alkukausi vaihtui alamäkeen

Tällä kaudella otteluita Liigassa ollaan peruutettu ja siirretty varsinkin tammikuun aikana runsaasti. Perheelliselle jääkiekkoilijalle jatkuvat muutokset ovat tulleet tutuksi, jopa niihin ollaan Roineen perheessä alettu tottua.

– Tietyllä tapaa siihen on jo kaikki tottunut, että tämä on tällaista. Tavallaan alkuun se häiritsi ja vaikutti varmasti enemmän.

– Nyt vaikka niitä muutoksia tulee nopeastikin. Kaikki tiedostavat sen, että se on nyt vain tälläistä ja niiden mukaan mennään. Sillä lailla minusta tuntuu, että siitä on tullut uutta arkea jo meille.

Hyvän lähdön kauteen saanut Pelicans on tippunut nyt taisteluun jopa pudotuspelipaikasta. Joulukuun tienoilla alkanut alamäki jatkui pahasti vuoden 2022 puolella, kunnes vihdoin viime lauantaina Pelicans nappasi ensimmäisen voittonsa ja samalla ensimmäiset pisteensä tämän vuoden puolella.

–  Kun rehellisesti katsoo, niin myös pelaaminen on ollut heikompaa. Se on tosi vaikeaa yksittäisiä syitä sanoa. Se on kun lumipallo lähtee vähän väärään suuntaan vierimään, niin ruvetaan puristamaan ja varovaiseksi. Silloin se pelaaminen menee todella väkinäiseksi. Paljon ollaan harjoituksissa yritetty sitä korjata ja kehittää.

Varsinkin taisteluvoitto ilman joukkueen tähtiä Lukáš Jašekia ja Jiří Smejkalia tiputti ison painon jokaisen pelaajan hartioilta. Varsinkin Jukurit-ottelun voittoa kokenut pelaaja jaksoi painottaa, ja varsinkin sitä tapaa, jolla lahtelaiset kävivät ryöstöretkellä Mikkelissä.

–  Kun on ollut pitempi pätkä vaikeaa, niin kyllä siitä se voitto maistuu. Melkein voisi sanoa varsinkin, kun se tuli tuollaisen taistelun kautta, niin kyllä se maistuu vielä makeammalta.

Vaikka Pelicansilla on ollut vaikeaa, niin Roine on noussut esiin kapteenin lailla. Hän on viimeiseen kymmeneen otteluun tehnyt mukavat viisi maalia, ja kuulunut joukkueen ehdottomasti parhaisiin pelaajiin. Alivoimalla paljon vastuuta saava hyökkääjä onkin viime aikoina näyttänyt mallia muille myös hyökkäyspäädyssä.

– Varsinkin kun joukkueella on ollut vaikea pätkä, niin tietää silloin pitäisi itse pystyä nousemaan vielä vähän enemmän esiin. Siinä mielessä on tullut tärkeitä onnistumisia.  Tämän kauden alku oli aika pitkä pätkä ilman maalin maalia. Siinä mielessä olen todella iloinen, että nyt hanat ovat auennet.

– Olen saanut sellaisen hyvän itseluottamuksen. Toivottavasti pystyn löytämään parhaan vireen, kun pelit tästä kovenee.

Jokainen joukkue joutuu helmikuussa kovaan testiin. Pelejä tulee kovaan tahtiin. Lahtelaisilla helmikuu tuo tulleessaan 13 ottelua 27 päivään. Urakka on kova, mutta lähestulkoon jokaisella joukkueella on sama edessä.

Joukkueen kokeneimpiin hyökkäjiin kuuluva Roine painottaa myös henkisen puolen merkitystä tässä rypistyksessä.

– Juuri tuossa itsekin katselin ohjelmaa, niin kyllä se on kova. Eihän siitä pääse mihinkään. Nyt voi sanoa melkein, että harjoittelut on harjoiteltu. Se on peli ja huili, sitten mennään taas. Se on kova paikka ja testi, mutta se on myös iso mahdollisuus.

– Sitten jos saadaan pelaaminen hyvään kuntoon, niin pelit tulevat hyvään tahtiin. Sen kun antaa palaa vaan. Se vaatii paljon töitä varsinkin henkisellä puolella, että miten saa joka peliin sen puolen myös ladattua. Siihen jokaisen pitää löytää keinot.

» Lähetä palautetta toimitukselle