Michael Dal Colle on tottunut Liigaan ja MM-kisat kiinnostavat − "Täällä kunnioitetaan vastustajaa enemmän"

LIIGA / Haastattelu
Michael Dal Colle on saanut kiinni Liigan pelityylistä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Michael Dal Colle on sopeutunut Liigaan tahmean alun jälkeen. Jatkoaika sai mahdollisuuden keskustella Dal Collen kanssa lauantaina pelatun TPS−Lukko-ottelun jälkeen.

TPS käänsi Liigan seuraajien huomion itseensä lokakuussa 2022, kun seura ilmoitti hankkineensa vuoden 2014 NHL:n varaustilaisuudessa viidentenä varatun Michael Dal Collen. Turkuun kotiutunut kanadalainen vastasi Jatkoajan kysymyksiin lauantain TPS−Lukko-ottelun jälkeen.

Dal Collen mukaan ottelu Lukkoa vastaan oli hyvä testi TPS:lle. Raumalaiset voittivat ottelun 3−1 tehden viimeisen tyhjään maaliin.

− Se oli hyvä testi meille, Lukko on sarjan kärkijoukkueita syystä. He pelaavat kovaa ja heillä on paljon taitoa. Ajattelin, että pelasimme suurimman osan pelistä aika hyvin. Alku oli vähän hidas ja se vaikeutti otteluamme hieman, mutta pääsimme peliin mukaan.

− Lopussa saimme tärkeän kavennusmaalin, mutta meillä ei ollut tarpeeksi momentumia tasoitukseen. Muuten oli ihan hyvä peli meiltä, Dal Colle analysoi.

Dal Colle on ollut Turussa viime vuoden lokakuusta lähtien. Hänen suhteensa seuran kannattajiin on hyvä ja hän kertoo ihmisten alkavan jo tunnistaa hänet kaupungilla.

− Pari kertaa on tunnistettu. Olin ulkona muutama päivä sitten ja eräs perhe näki minut ja tuli pyytämään kuvaa, mikä oli mukavaa. Jääkiekko on tosi iso juttu Turussa ja tänään oli hieno yleisö. Varmaan täällä vietetyn aikani paras tunnelma. Totta kai pelasimme hyvää joukkuetta vastaan, joten se tuo lisää mielenkiintoa, mutta tunnelma oli todella hyvä tänään.

Dal Colle kertoi aikaisemmassa Jatkoajan haastattelussa Liigan pelityylin sekä kaukalon koon tulleen hänelle yllätyksenä. Nyt kanadalainen on tottunut sarjan käytäntöihin.

− Olen tottunut. Rehellisesti olin ensimmäisen reilun kuukauden ajan yllättynyt pelattuani Pohjois-Amerikassa koko elämäni. Tämä on ensimmäinen vuoteni valtameren toisella puolen ja pelityyli on erilainen.

− On paljon träppiä ja pelaamme todella rakenteellista jääkiekkoa, mutta se toimii meillä. Se vaati hieman mukautumista, Dal Colle puntaroi.

"Kuka vain voi voittaa mestaruuden"

Dal Colle tiedostaa TPS:n sijoituksen sekä kannattajien odotukset, mutta Liiga on niin tasainen, ettei hän ole vielä voinut keskittää ajatuksiaan pudotuspeleihin. Kahtena edeltävänä kautena finaaleihin päässyt TPS on jälleen todennäköinen pudotuspelijoukkue.

− Keskityn arkeen ottelu kerrallaan. En ole juurikaan ajatellut sitä, mutta tiedän, että olemme pudotuspelipaikalla tällä hetkellä. On mielestäni jopa vähän hassua, miten vähän taidollista eroa sarjan ensimmäisen ja viimeisen joukkueen välillä on.

"Uskon, että pudotuspeleissä tulee olemaan tunnelmaa"

− En ole vielä pelannut tämän liigan pudotuspelejä mutta minusta tuntuu, että pudotuspelisarjassa kuka vain voi voittaa kenet vain. Uskon, että pudotuspeleissä tulee olemaan tunnelmaa. Meillä on myös hyvä johtavien pelaajien ryhmä sekä sekoitus nuoria ja kokeneempia kavereita. Meillä on hieno joukkuehenki ja hyvä valmennustiimi.

Arvostusta Jussi Ahokkaalle

NHL:ssä ei ole tällä hetkellä yhtään eurooppalaista päävalmentajaa. Jussi Ahokas on yksi nimistä jotka ovat olleet spekulaatiossa seuraavaksi suomalaiseksi NHL-valmentajaksi. Sekä pohjoisamerikkalaisessa että Ahokkaan valmennuksessa pelannut Dal Colle arvostaa TPS:n päävalmentajaa.

− Hän on hieno valmentaja ja hänellä on hyvä hallinta pukuhuoneesta. Totta kai välillämme on pientä kielimuuria ja käytän tulkkia, joten hieman menee välillä ohi, Dal Colle naurahtaa.

− Se on, mitä se on. Hän on ollut huikea.

NHL on monessa asiassa jääkiekkomaailman superlatiivi. Yksi näistä asioista on provosointi ja vastustajan ihon alle pyrkiminen. Dal Collen mukaan Liigassa kunnioitetaan vastustajaa enemmän.

− Ei ole läheskään samanlaista. On Liigassakin vähän provosointia, mutta täällä kunnioitetaan vastustajaa enemmän. NHL:ssä on välillä hieman liikaakin pään aukomista ja tunteet kuohuvat siellä. Täällä ei olla niin fyysisiä ja provosointia ei kuule läheskään niin paljon.

Tähtäimessä kokonaisvaltainen kehitys

Dal Collen uralta on toistaiseksi puuttunut tietty stabiliteetti sijainnin suhteen. Hän kertoo treenikautensa olleen outo ja keskittyneensä pääosin kehittymään pelaajana pystyäkseen vakiinnuttamaan NHL-paikan tulevaisuudessa.

− Tämä on seitsemäs vuoteni ammattilaisena ja tie on ollut pitkä. Olen sahannut farmin ja NHL:n väliä pitkään ja treenikauteni oli aika outo. Sain nopeasti kauden alun jälkeen mahdollisuuden tulla tänne ja hyppäsin lentokoneeseen. Koitan saada tästä mahdollisuudesta kaiken irti. Liiga on mielestäni hyvä sarja ja täällä on hyviä pelaajia.

− Puolustuksellisesti sarja on todella kova ja hyökkäyspelaaminen on hankalaa joten täällä pitää haastaa itseään jatkuvasti joten keskityn kehittymään pelaajana. En tiedä, mihin urani minut vie, mutta tämä on hyvä paikka kehittyä ja olen viihtynyt täällä.

MM-kisat palaavat kesällä Suomeen. Dal Collen mielestä oman maan edustaminen on hieno asia ja hän on halukas vastaamaan kutsuun Kanadan valmennusryhmän mahdollisesti soittaessa.

− Kyllä voisi hyvin kiinnostaakin. En ole oikeastaan ajatellut sitä, olen vain keskittynyt pelaamaan hyvää kautta täällä ja vaikuttamaan siihen mihin voin. En voi tällä hetkellä vaikuttaa siihen muulla tavalla. Oman maan edustaminen on aina hienoa ja ehdottomasti haluaisin.

» Lähetä palautetta toimitukselle