Mestis-legenda vaihtoi luistimet äänityskamoihin − Aki Keinäsen ja Jani Säterin podcast on ottanut voimakkaan tuulen alleen

MESTIS / Haastattelu
Puun takaa -podcastin jaksot nauhoitetaan kotioloissa.
Kuva © Jani Säteri
Puun takaa -podcast on selostaja Jani Säterin ja Mestis-legenda Aki Keinäsen tuottama jääkiekko-ohjelma.

Niminä Jani Säteri ja Aki Keinänen lienevät tuttuja hyvin monelle suomalaiselle jääkiekkokuluttajalle. Säteri on tullut tutuksi jääkiekkoselostajana, joka on noussut väliajoin otsikoihin värikkäistä selostuksistaan. Keinänen taas on Mestiksen kaikkien aikojen pelaaja. Entisellä hyökkääjällä on hallussaan piikkipaikka niin peli-, piste- ja maalitilastoissa.

5. syyskuuta tänä vuonna kaksikko tuli julki ensimmäisellä jaksollaan. Podcast kantaa nimeä "Puun takaa" ja jaksoja on julkaistu tähän päivään mennessä 12.

− Aina kun jotain lähtee luomaan, niin sen nimen keksiminen on vaikeinta. Aika monta pulloa Rieslingiä meni sitä miettiessä. "Puun takaa" on kuitenkin lätkätermi, ja ehkä se kuvastaa minkälaisia jätkiäkin ollaan, Säteri kertoo.

Podcastissa pääpaino on jääkiekossa ja sen ympärillä pyörivissä ilmiöissä. Vieraita on nähty laidasta laitaan syksyllä otsikoihin nousseesta Jonne Virtasesta Kobe Bryantin ja Los Angeles Lakersin fysiikkavalmentajana toimineeseen Marko Yrjövuoreen.

Hynttyiden yhteen laittaminen oli kaksikolle itsestäänselvyys alusta asti. 

− Me ollaan tunnettu todella kauan Keinäsen kanssa. Kierrettiin Suomea yhdessä, kun "Keni" vielä pelasi ja minä selostin pelejä, Säteri avaa. 

− Ruvettiin miettimään tätä, kun minulta päättyi peli- ja valmennushommat, mutta jääkiekon parissa tahdoin pysytellä edelleen, sanoo Keinänen. 

Hyppy tuntemattomaan

Jaksoissa Säteri on useasti naureskellut Keinäsen vanhhanaikaisuudelle − kuinka käsintehdyt pitkävetolaput vaihtuivat vasta tänä vuonna internetin vedonlyöntisivuihin ja kuinka Keinänen on vasta tänä vuonna löytänyt koko sosiaalisen median olemassa olon. Pelaajaurallaan Keinäselle pelaaminen oli keskiössä, eikä ylimääräistä tarvinnut ajatella tai hallita.

− En miettinyt peliurallani, että tuottaisin jääkiekosta mitään materiaalia koskaan. Ei tämä sosiaalinen media ole muutenkaan minulle kaikista tutuin homma, Keinänen avaa taustaansa.

Kaksikon kemia on yksi heidän suurimmista vahvuuksistaan. Alusta asti oli selkeää, mitenkä roolitus podcastissa tulee menemään. 

− Sinä ohjaat laivaa, ja minä vastaan kysymyksiin, Keinänen heittää Säterille.

− Aivan, kuten pikkupoikana on opetettu, Säteri muistuttaa välittömästi. 

Kemian lisäksi miehet nostavat aitouden ja kotikutoisuuden merkittäviksi tekijöiksi. 

− Me ollaan täysin omia itsejämme. Meillä ei ole taustalla isoa sanomataloa tai radiokanavaa, tosin meiltä puuttuu myös heidän budjettinsa, Säteri sanoo.

− Jos rupeaa esittämään jotain muuta kuin on, niin kyllähän se näkyy nopeasti läpi. Me vedetään juuri tällä omalla tyylillämme. On tämä meidän juttumme muutenkin hyvin erilainen kuin muilla, Keinänen kertoo havainnoistansa.

Suosio on yllättänyt kaksikon

− On tämä lähtenyt huomattavasti paremmin, kuin oltaisiin ikinä uskottu. Ajateltiin, että ehkä toisella tai kolmannella kaudella oltaisiin näissä lukemissa, pohtii Säteri.

− Tästä on tullut tällainen yhteisöllinen juttu kuuntelijoiden kanssa. Jengi laittaa meille viestiä ja päästään sitten heidän kanssa jauhamaan, Säteri innoitsee. 

Duolla ei heru hirveästi uskoa ajatukselle, että podcastien tekoon voisi kyllästyä. 

− Ethän sinä jääkiekkoilijanakaan joka ilta syty pelaamaan siellä Talvisalossa asenteella "V*ttu tää on siistiä", Säteri veistelee tuttuun tapaansa. 

− Kaikkeen tekemiseen voi kyllästyä. Tosin en usko, että tähän tulen kyllästymään, pohtii Säteri Keinäsen komppauksella.

Keinänen kertoo, että pyrkii edelleen katsomaan otteluita pelaajan silmin ja miettimään, mitä kukakin pelaaja mahtaa ajatella eri tilanteissa.

Säterille laji ei ole missään vaiheessa muuttunut yhtä radikaalisti, mutta joitain ajatuksia hänelle on tullut pitkän seuraamisen ohella. 

− Jääkiekkolähetysten ei pitäisi olla noin kirkkohommaa, kuin se nyt on.

− Minua kiinnostaa paljon kaikki ilmiöt ja yksilöt. Jääkiekko voisi olla vieläkin enemmän yksilökeskeistä, Säteri jatkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle