Mestis-ennakko: Pudotuspelit eivät jää enää haaveeksi Iisalmessa − "Pieni kaukalo ja helvetin hyvät fanit"

MESTIS / Haastattelu
IPK:n uusi päävalmentaja Niko Härkönen uskoo mestaruuden olevan realistinen tavoite.
Kuva © Miska Kouvalainen
Neljännen kauden Mestiksessä aloittava Iisalmen Peli-Karhut pyrkii kirkastamaan runkosarjan pudotuspeleiksi. Viime kaudella IPK:n pudotuspelipaikka jäi hyvästä loppukiristä huolimatta pisteen päähän, tällä kaudella uusi päävalmentaja Niko Härkönen ei anna sen tapahtua.

Huhtikuun lopussa IPK päätti kauden jälkeisen mediahiljaisuutensa ilmoittamalla uudesta päävalmentajasta. Uudeksi päävalmentajaksi oli valittu kahdesti peräkkäin KeuPan finaaleihin valmentanut Niko Härkönen

Viime kausi oli iisalmelaisittain hyvin värikäs, mutta se päättyi lopulta pettymykseen. Alkukaudesta Janne Sinkkosen suojatit eivät päässeet missään vaiheessa pelinpäälle ja arki muuttui tuskaksi. Lopulta Sinkkonen sai potkut vuoden 2019 alussa. Paikkaamaan tuli KalPan A-junioreista Tommi Miettinen, joka sai joukkueen huikeaan iskuun. Lopulta pudotuspelipaikka jäi vain pisteen päähän.

Uudelle päävalmentajalle Niko Härköselle Iisalmi oli tuttu paikka ennen nykyistä pestiään vain vieraspelipaikkakunta, ja toki hyvästä oluesta. 

− Tämä on ollut aina vaikea paikka pelata vierasjoukkueelle. Työteliäs joukkue, pieni kaukalo ja helvetin hyvät fanit. Saanut aina tapella ja lyödä kaikkensa likoon, että täältä on pisteitä saanut.

− Yleisön tuki on iso ja tärkeä asia. Tiedetään aina ennen peliä, että on paljon katsojia ja ääntä tulee lähtemään. Se tuo energiaa ja sellaisen latauksen, ettei kukaan kehtaa lähteä pelaamaan unisena tuollaisen yleisön alla.

Härkösen edelliskaudet ovat sujuneet menestyen. Kaudella 2017-2018 hän juhli Mestiksen mestaruutta KeuPa HT:n apuvalmentajana ja viime kaudella mestaruus haalistui hopeaan päävalmentajana samassa seurassa. 

− Toivottavasti työteliäisyys ei laske minunkaan aikana. Tasoerot joukkueilla eivät ole kovin isoja, joten ilman työntekoa ei pärjää. Kiekkoliseen pelaamiseen tulee hieman enemmän variaatiota ja juonikkuutta, kuin täällä on ehkä ennen ollut.

Yli viiden kentän palapeli

− Hyvä kilpailutilanne meillä ainakin on. Määrällisesti pelaajia on niin paljon, ettei yhtenäkään päivänä kukaan voi levätä laakereillaan. Aika hyvä kombo mielestäni nuoria, vanhempia, työteliäitä ja taitavia pelaajia löytyy paljon. 

Härkösen sanoista löytyy totuuspohja, koska IPK:lla on yli viisi kentällistä pelaajia. Myös sanat hyvästä kombosta on helppo perustella tilastoilla. Joukkueesta löytyy 2000-luvulla syntyneitä pelaajia, mutta myös 1980-luvulla. Myös erilaisia pelaajatyyppejä on sopivasti täydentämässä toisiaan. 

− Leveä rosteri on myös haastava tilanne valmentajalle. Pitää joku idea olla, ketkä pelaa ja sitten vain päättää ketkä pelaa. Joku on siitä aina erimieltä, onko se sitten katsoja vai pelaaja, mutta lopulta se on hyvin yksinkertaista.

Turkulaislähtöinen Härkönen uskoo laadukkaan puolustuksen olevan voimavara pitkällä Mestis-kaudella. Tavoitteena hänellä on iskoistaa pelaajille ajatus siitä, että tietyt rakenteet tulee olla kunnossa pelissä, mutta etenkin hyökkäysalueella saa oivaltaa ja osata.

− Etenkin eri alueiden puolustuspelaaminen nousee keskiöön. Tullaan olemaan se luisteleva ja aktiivinen joukkue, eikä tulla peruttelemaan.

− Hyökkäyspelissä tullaan olemaan suoraviivainen ja pelaamaan paljon maalia kohti kiekkoa. 

"Pidän", tulee hyvin määrätietoisesti ja empimättä Härköseltä vastaukseksi, kun hänelle esitetään kysymys siitä, pitääkö hän IPK:n mestaruushaavetta realistisina.

− Mestaruutta lähdetään tietenkin tavoittelemaan, mutta pudotuspelipaikka on minitavoite. Tiedän kokemuksesta, että sinne päästessään mitä vain voi tapahtua. 

IPK aloittaa Mestis-kautensa 27.9. kotona. Vastaan asettuu Jokipojat Joensuusta. 

» Lähetä palautetta toimitukselle