Mestis-ennakko: Jokipoikien uusi päävalmentaja Petrell: "Ei lähdetä tavoittelemaan mitään yhdeksättä sijaa"

MESTIS / Haastattelu
Edellisen kerran Joni Petrell oli valmennustehtävissä Mestiksessä kaudella 2013–2014, kun HCK pelasi sarjassa.
Kuva © Timo Savela
Jokipojat julkistivat uuden päävalmentajansa helmikuussa, jo kesken viime kauden. Pestin otti vastaan Joni Petrell, jolle kausi on ensimmäinen päävalmentajana Mestiksessä. Petrell avasi Jatkoajalle mietteitään alkavasta kaudesta.

Tänä iltana alkava Mestis-kausi 2019−2020 on Joni Petrellille erityinen. Vielä jonkin aikaa sitten hän ei olisi osannut kuvitellakaan valmentavansa Jokipojissa. 

− Olin hakenut pariin Mestis-paikkaan, mutta en tänne. Ajattelin, ettei minulla olisi edes saumoja Jokipoikiin, Petrell toteaa.

Kutsu haastatteluun kuitenkin tuli ja välittömästä Petrellistä tuntui siltä, että paikka oli oikea.

− Odotin vastauksia muista paikoista, mutta kun täältä otettiin yhteyttä, unohdin siinä samassa ne muut paikat.

Mestis on Petrellille tuttu Suomi-sarjan kautta. Miehen aikanaan luotsaama Kalajoen JHT nimittäin pääsi tavoittelemaan Mestis-paikkaa pariinkin otteeseen. Nyt alkava matka on kuitenkin taas omanlaisensa.

− On mielenkiintoista päästä katsomaan tätä nyt päävalmentajan näkökulmasta. Jokipojat on kuitenkin sellainen joukkue, ettei ikinä mitään yhdeksättä sijaa lähdetä tavoittelemaan.

− Paine on se, mikä tässä kiehtoo, valmentaja naurahtaa.

Petrellin pesti ärjypaitojen päävalmentajana julkistettiin jo viime helmikuussa, vielä kun edellinen kausi oli kesken. Hänelle tarjoutuikin mahdollisuus tarkkailla viime kauden joukkuetta ja samalla jo rakennella omaansa. Joukkueen rakentamisessa edettiin kuitenkin maltilla.

− En halunnut kesken kauden lähteä soittelemaan yhdellekään pelaajalle jatkon suhteen. Johtoryhmä kyllä kyseli silloiselta joukkueelta, ketkä olisivat halunneet jäädä, Petrell kertaa.

Petrell olikin iskenyt silmänsä muutamaan pelaajaan, jotka hän olisi halunnut pitää, mutta pelaajan ja seuran näkemykset sopimusten yksityiskohdista eivät kohdanneet.

− Emme voineet lähteä ulkomaanoptioihin. Halusin rakentaa joukkueen varman päälle niin, ettei kukaan viime hetkellä lähde hakemaan muita paikkoja.

Alkavan kauden Jokipojat onkin mennyt aika lailla uusiksi. Viime kauden pelaajia on jäljellä noin ketjullisen verran.

− Oli mukavaa, että minuun luotettiin joukkueen kasaamisen suhteen, Petrell kiittelee.

− Meillä on hyvä kärki ja sen lisäksi meillä on sellaisia pelaajia aika paljon, jotka minä tiesin, mutta kukaan muu ei tiennyt.

Vanhoina ärjykonkareina joukkueessa jatkavat Lassi Raitanen, Esa Lehikoinen, Tatu  Kokkola, Joonas Larinmaa ja Miro Väänänen, jotka päävalmentajan mukaan ovatkin joukkueen selkäranka.

Kun Petrell kokosi omaa joukkuettaan, hänelle oli tärkeää muukin kuin vain se, mitä tilastot sanovat.

− Näin aika paljon vaivaa sen eteen, että tein kattavat taustatutkimukset. Halusin myös selvittää, minkälaisia he ovat ihmisinä: ovatko he urheilullisia, hyväpäisiä ja onko heillä etenemistavoitteita.

− Ei riitä, että katsoo tilastoja Eliteprospectsista, hän naurahtaa.

Päävalmentaja kokeekin saaneensa kasaan sellaisen nipun, jonka kanssa hän luottavaisin mielin lähtee alkavaan kauteen.

− On nuorta ja vanhaa, ja höpisijää ja ei-höpisijää. Ei ole yhtään sellaista oman edun tavoittelijaa, Petrell kuvailee.

− Peli voi välillä heitellä kaikilla, mutta niistä tyypeistä, joita minulla nyt kopissa on, ei ole mitään huonoa sanottavaa.

"Rooli on se, joka motivoi"

Kaudella 2019–2020 Jokipojat jatkaa yhteistyötä HIFK:n kanssa. Yhteistyössä on Petrellin mukaan paljon positiivista. Kauteen lähtiessä HIFK-lainoja on yksi, hyökkääjä Terry And.

− On muistettava, että pelaajabudjetti on rajallinen, ja jos tänne tulee joku, me tarjoamme ruuan ja majoituksen, mutta palkkakuluja säästyy. Se tulee meille edulliseksi.

Yhteistyö helsinkiläisseuran kanssa tuo helpotusta myös mahdollisen kriisitilanteen iskiessä.

− Mestiksen ja nuorten Mestiksen väli on tällä hetkellä aika iso, ja jos meille tulee loukkaantumisia, eikä A:sta löydy ketään, voimme aina soittaa Salmelaisen Tobiakselle ja kysyä, mikä siellä on tilanne, Petrell kiittelee.

− Jos miettii esimerkiksi Andia, niin hän on todella mielellään täällä ja meille hän on tärkeä pelaaja.

Mitään erioikeuksia liigalainoilla ei ole. Alkavan kauden Jokipojissa arvostetaan kovaa työtä ja sitä kautta ansaittua roolia

− Jos sanon Terrylle, että hän ei voi pelata, niin hän ei pelaa. Ei minulle olla määrätty, että hänen pitäisi pelata esimerkiksi niin ja niin paljon ylivoimaa.

− Olemme jo keväällä istuneet alas ja selvittäneet toimintatapamme ja hekin ovat sitä mieltä, että urheilulliset asiat ovat tärkeimpiä: jos on ansainnut paikkansa, saa pelata, Petrell kertoo.

Vaikka Mestiksen asemasta suomalaisessa jääkiekossa on puhuttu paljon, vetää sarja silti pelaajia puoleensa – myös Joensuuhun asti.

− Se, mikä pelaajia lähinnä kiinnostaa, on se, mitä roolia heille aion tarjota. Lisäksi tietysti se, mitä sopimukseen kuuluu. Onko esimerkiksi ruokaa tai asuntoa.

Eikä ole syytä olettaa, etteikö Liigassa oppeja kerännyt pelaajakin voisi oppia uutta Mestiksestä.

− Jos mietitään esimerkiksi Varttisen Matiasta, joka on pelannut Liigaakin. Sanoin hänelle, että tämä on varmasti hänelle hyvä paikka. Rooli tulee olemaan iso ja hän saa näyttää, että hänestä on tulospelaajaksi, Petrell kertoo.

− Rooli on se, joka usein motivoi. Ja totta kai se, ettei sitä ilmaiseksi saa. Se pitää ansaita.

Mieluummin tunteella kuin ilman

Joensuu kiekkokaupunkina on Joni Petrellille tuttu. Hän tietää, minkälaiseen paikkaan asettuu ja mitä häneltä ja joukkueelta odotetaan.

− Tiesin, että tämä on siinä mielessä raaka paikka, että yleisö kyllä ilmoittaa, jos meno ei miellytä. Mutta toisaalta otan paljon mieluummin vastaan sen, kuin sen, että ihmisiä ei kiinnostaisi.

− Meillä on pelissä sellaista raikkautta, että ihmettelen, jos joensuulaiset eivät ota meitä omakseen. Me teemme kaikkemme tämän seuran ja kaupungin puolesta, Petrell lupaa.

Myös seuran toiminta saa uudelta päävalmentajalta kiitosta.

− Täällä pidetään kiinni siitä, mitä on luvattu, ja se sana kiirii puskaradiota pitkin pelaajille. Sitä kautta myös tulevaisuuden rekrytointi tulee olemaan helpompaa.

− Talous on hankala asia kaikissa Mestis-seuroissa, mutta täällä se on osattu pitää kurissa, eikä olla lähdetty niin sanotusti mopolla moottoritielle.

Myös seuran tärkeimmät taustajoukot, huoltajat, saavat Petrelliltä paljon kiitosta ja ihailua osakseen.

Torsti Lampinen ja Harri Puustinen ovat täällä iso voimavara. Torstikin on yli 70-vuotias ja joka kerta, kun joku kuulee hänen äänensä, siitä tulee hyvälle tuulelle, Petrell hymyilee.

− Se on todella harvinaista, että tuollaisia rakkaudesta lajiin -äijiä vielä on.

Uudistunut Jokipojat on saanut myös uudet tilat toimia. Mehtimäen jäähallin sosiaalitilat olivat nimittäin kesän ajan remontissa ja uusiksi laitettiin muun muassa edustusjoukkueen fasiliteetit. Petrell on uudistuksiin tyytyväinen ja uskookin, että tilat ovat "Mestiksen parhaimmat".

− Meillä on täällä oma siipi, jossa saamme olla omassa rauhassa. Saamme olla tässä kimpassa ja aloittaa aamu yhdessä kahvilla. Se on iso asia, koska vietämme täällä niin paljon aikaa.

− Huoltajilla on omat tilat, valmentajilla on omat tilat ja pelaajilla on omat tilat, joissa vaikka tarvittaessa saa vähän avautuakin. Kauden aikana kuitenkin saattaa kertyä paineita, Petrell toteaa.

Paineita kauden aikana kertyy varmasti myös muilla paikkakunnilla. Kun Petrelliltä kysyy, kuka tulee olemaan kauden kovin vastus, on vastaus selkeä.

− Eiköhän se Ketterä ole. Siellä on kova materiaali, ja Matias Lehtonen on oiva valmentaja.

− Jotkut ajattelevat, että heillä on mestaruuskrapula, mutta itse ajattelen, että se on jopa päinvastoin. Heillä on kova halu näyttää, Petrell uskoo.

Ottelut Imatralla saattavatkin olla tämän kauden räiskyvimpiä – vastustajasta huolimatta.

− Me ja moni muu joukkue haluamme laittaa heille kampoihin ja siinä onkin Ketterän suurin haaste: heille kertyy paljon painetta, Petrell päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle