Mestiksestä ei voi nousta pelaamalla Liigaan, tai voittaa rahapalkintoja - "Tälle sarjalle helpointa olisi, jos sarjat olisivat auki"

MESTIS / Haastattelu
Mestiksen johtaja, Olli Aro, haluaa saada Mestiksen omalle paikalleen takaisin suomalaisessa jääkiekossa.
Kuva © Petteri Äikäs
Vuosina 2016-2018 Mestiksessä parhaiten menestyneille maksettiin palkintorahaa. Palkintorahasta luovuttiin Mestis-seurojen halusta, ja rahalla palkattiin sarjalle osaavaa henkilöstöä viemään Mestistä oikeaan suuntaan.

Vuonna 2015 Suomen Jääkiekkoliitto päätti panostaa osan Liigan antamasta kehitysrahasta Mestiksen parhaiten sijoittuneille joukkueille. Runkosarjassa ja pudotuspeleissä menestymisestä palkittiin yhteensä 150 000 euron edestä. Runkosarjan ja pudotuspelien ensimmäinen sai 40 000€, toinen 20 000€, kolmas 10 000€ ja neljäs 5 000€. Palkintorahaa maksettiin viimeisen kerran kaudella 2017-2018.

– Palkintorahojen jakaminen on lopetettu sen takia, että sillä rahalla saadaan tälle sarjalle aikaiseksi jotain, jotta meillä olisi tulevaisuudessa mahdollisuus jakaa enemmän palkintorahaa ja että saataisiin seurat voimaan paremmin, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kertoo.

Summaa voidaan pitää merkittävänä. Viimeinen Mestiksen voittaja on seura, mikä luopui melkein Suomi-sarja paikastaan talousvaikeuksien takia. Seurasta, minkä kotipaikka on noin kymmenentuhannen asukkaan Keuruu. Eikä Keuruun jäähallia kutsuta lämpimikseen igluksi. Puhumme KeuPa HT:sta.

Voittaminen tuo iloa, arvostusta ja tunnustusta, mutta voittaminen tuo myös rahaa. Tai siis toi. KeuPa sai railakkaiden mestaruusjuhlien lisäksi myös bruttona 80 000 euroa, koska onnistuivat voittamaan mestaruuden lisäksi myös runkosarjan. 80 000 euroa on iso raha. Se olisi iso raha myös mille tahansa liigaseuralle. Kun summan voittaa pienestä kyläpahasesta tuleva seura, se voi olla asia, joka pelastaa paljon seuran tulevaisuutta.

Mestis on tilassa, missä sitä tulisi viedä johonkin suuntaan. Enää pelkästään paikallaan kelluminen ei riitä. Se vaatii uhrauksia, yksi uhrauksista oli palkintorahojen siirtäminen tulevaisuuden kehittämiseen. 

Mestis on tilassa, missä sitä tulisi viedä johonkin suuntaan

– Jääkiekkoliitto ei ole ottanut seuroilta mitään rahoja pois, vaan seurat itse ovat näin päättäneet toimia. Seurat ovat tehneet tällaisen päätöksen ja sillä rahalla on päätetty resursoida tätä sarjaa. Se tarkoittaa tällä hetkellä esimerkiksi sitä, että minä olen täällä töissä ja Tatu Virtanen toimii sisällöntuottajana. Me ollaan maksettu ulkopuoliselle konsultille, joka on kiertänyt seuroja ja käynyt tukemassa seurojen oman strategian tekemisessä.

Henkilöstön palkkaamisen lisäksi on panostettu myös esimerkiksi kehityshankkeisiin. Aro kertoo yhdeksi tavoitteistaan nostaa Mestis sille paikalle, missä se joskus on ollut. 

– Meillä on myös liuta erityyppisiä kehityshankkeita. Tavoite on saada tämä tuote kuntoon ja se tarkoittaa montaa eri asiaa. Esimerkiksi kaupallista puolta, jakelusopimuksia ja yhteistyökumppaneita. Myös ne palvelut, mitä me voidaan tuottaa meidän seuroille, jotta niiden on helpompi toimia arjessa. Kysymys on siitä, että meidän täytyy pitkäjänteisesti tehdä jotain, jotta tämä sarja rupeaisi lunastamaan sitä paikkaa, mikä sillä joskus oli.

Olli Aron palkkaamisen lisäksi Mestis pystyi palkkaamaan sarjalle markkinointipäällikön Tatu Virtasen. Virtanen on iso syy siihen, miksi Mestiksen sosiaalisen median kanavat ovat kasvaneet ennätysvauhtia. 

– Tatu Virtanen on pääsääntöisesti sisällöntuottaja meillä. Esimerkiksi videopätkien teko (Mestiksen sosiaalisen median kanaviin) tarkoittaa sitä, että Virtasen tulisi katsoa yli 500 peliä tällä kaudella, koska meillä ei ole olemassa automatiikkaa. Tatun tehtävänä on tuottaa sisältöä ja huolehtia siitä, että (sosiaalisen median) kanavat kasvavat. Tatu hoitaa myös viikon- ja kuukaudenpelaajat, ja kaiken sen tiedottamisen, mitä täältä lähtee ulospäin. Hän toimii myös seurojen kanssa aika paljon, päivittelee Aro Virtasen työnkuvaa.

Mikä on Mestiksen urheilullisuuden tilanne?

Voittamisesta saa ilman rahapalkintojakin mahtavia ilon hetkiä ja muistoja, mutta mikäli ei ole saumaa nousta Liigaan tai voittaa seuraa edistäviä asioita, onko se enää sama asia? Miksi seurat panostaisi vanhaan tapaan mestaruuden voittamiseen? Siihen asti, kun Mestiksestä ei voi nousta Liigaan tai saada menestymällä rahapalkintoja, on kyseessä urheilullisesti teoriassa panokseton sarja.

Kaikki Mestiksen seuraajat eivät olleet tyytyväisiä päätökseen, jossa palkintorahoista luovuttiin, mutta mahdollisesti vanhaan käytäntöön ollaan palaamassa kohtalaisen pienellä aikavälillä. Aro toivoisi jo ensi kaudelle jonkinlaisia palkintorahoja, mutta linjaa tiukasti päätöksen olevan seuroilla.

– Viime kädessä seurojen päätös, milloin ruvetaan maksamaan palkintorahoja taas. Minä en sitä päätöstä tee. Toivon mukaan ensi kaudella jotain palkintorahoja jo maksettaisiin.

Yksikään Mestis-seura ei voi niin hyvin, ettei lisätienestit kelpaisi

Yksikään Mestis-seura ei voi niin hyvin, ettei lisätienestit kelpaisi. Aro väläyttää ideaa, jossa jokainen seura pääsisi osingoille, eikä pelkästään menestymisestä palkittaisi. 

– Kun puhutaan palkintorahoista, onko se järkevin tapa tulouttaa rahaa seuroille. Urheilullisessa mielessä palkintorahoilla on kyllä merkitystä. Suomen Cupin finaalissa palkintorahaa oli voittajalle ja toiseksi tulleelle. Voisiko meillä ennemmin olla jokin muu mekanismi tulouttaa rahaa seuroille? Tälle sarjalle helpointa olisi, jos sarjat olisivat auki. Silloin olisi todella konkreettista, kun se unelma eläisi. Mutta kyllähän lähtökohtaisesti nuo pelaajat haluavat voittaa.

Mestistä pidetään kasvatussarjana. Vuosien saatossa Mestiksestä on ponnistanut maailmalle isoja nimiä, Patrik Laine kirkkaimpana esimerkkinä, mutta se ei pelasta Mestistä yksin. Mestiksen täytyy pystyä jatkuvasti tarjoamaan myös laadukasta kiekkoa, koska nuoret lupaukset ovat vain yksi oheistuote. 

– Mestis on Suomen viihdyttävintä kiekkoa. Toki osittain siksi, että siellä sattuu virheitä. Yksi tämän sarjan keskeinen mittari on se, kuinka paljon me pystytään kasvattamaan osaajia suomalaiseen kiekkoiluun lisää. Moni asia meillä on hyvin, mutta hitosti vielä tehtävääkin. Tämän vuoden puolella päästään toivon mukaan julkistamaan muutamia isoja juttuja tälle sarjalle, Olli Aro toteaa

» Lähetä palautetta toimitukselle