Mestiksen laajennushanke Baltian suuntaan herättää seuroissa kysymyksiä – talous on merkittävin kynnyskysymys

MESTIS / Haastattelu
Ketterä ja RoKi kävivät kovan kamppailun Mestiksen finaalipaikasta, Imatralla juhlittiin lopulta kolmatta perättäistä mestaruutta..
Kuva © Topi Lainio
Mestiksen mahdollinen laajentuminen Latviaan jo alkavalle kaudelle aiheuttaa seuroissa ristiriitaisia tuntemuksia. Tietoa on seuroille tarjoiltu nihkeästi ja lisääntyvät kulut huolettavat.

Kuten Jatkoaika aiemmin kertoi, Mestis neuvottelee tiiviisti mahdollisuudesta laajentua Baltian suuntaan. Laajentumissuunnitelmat Latviaan ja Viroon ei ole tulleet seuroille täysin yllätyksenä, mutta mahdollisesti jo tulevalle kaudelle mukaan kaavailtu joukkue Latviasta aiheuttaa epätietoisuutta.

Jatkoajan haastattelemat seurojen edustajat kaipaavat lisää tietoa mahdollisimman nopeasti. Seuroissa hankkeen tuntemus on vähäistä. Huolenaiheet sen sijaan ovat yhteisiä: mahdollisen laajentumisen taloudelliset vaikutukset sekä uuden joukkueen kilpailukyky.

Ketterä haluaa olla mukana kehittämässä Mestistä – talous ja vaikutusmahdollisuudet mietityttävät

Imatran Ketterän urheilujohtaja Turkka Partanen pitää laajentumista yleisesti ottaen hyvänä asiana ja näkee siinä paljon mahdollisuuksia. Imatralla kuitenkin kaivataan pikaisesti lisää tietoa, varsinkin rahoituksen suhteen

− Hiukan herättää kummastusta se, ettei seuroille ole tästä puhuttu juurikaan. Enemmän tietoa on saanut lukea lehdistä. Yleisesti ottaen on kuitenkin hieno asia, että Mestis haluaa kehittyä ja laajentua. Meillä ei missään nimessä ole mitään sitä vastaan. Hiukan voisi kyllä seurojenkin kanssa käydä vuoropuhelua.

Isoin kysymysmerkki Partaselle on talous. Lisääntyvät kulut eivät houkuttele, ellei avustusta tai lisätuloja ole saatavilla.

− Rahahan tässä pitkälti ratkaisee. Olisi hyvä tietää, saadaanko jostain ulkopuolista ylimääräistä rahoitusta kattamaan ottelumatkat ulkomaille ja onko mahdollisesti tulossa muuta taloudellista hyötyä. Vaikka tv-sopimusten kautta. Ihan huvikseen ja omakustanteisesti ei viitsisi Riikaan joukkuetta viedä.

Tiettävästi Suomen Jääkiekkoliiton suunnalla hanketta ollaan pohjustettu myös talousnäkökulmasta. Tavoitteena on laajentumisen toteutuessa luoda seuroille myös tukea lisääntyviin kuluihin.

Hämmästystä Imatralla herättää myös se, mitä käy suunnitellulle joukkuemäärän supistamiselle.

− Tässä on kuitenkin ollut tavoitteena supistaa Mestiksen joukkuemäärää kahteentoista ensi kauden aikana, niin nyt ollaankin ottamassa ulkomaalaista joukkuetta mukaan. Ollaanko nyt supistamassa vai laajentamassa sarjaa? Mielenkiinnolla seurataan, mitä tässä nyt tapahtuu, Partanen tuumaa.

Ketteräon hallinut mestaruutta viimeiset neljä kautta. Kolme mestaruutta, neljännen vei koroan peruuttamat pudotuspelit.
Kuva © Topi Lainio

Partanen näkee hyvänä mahdollisuutena Mestiksen arvostuksen nousun, mutta silloin laajennusjoukkueen on oltava myös kilpailullisesti vahvistus sarjalle.

− Paljon riippuu siitä, minkälainen joukkue ja minkälaisia pelaajia sieltä on tulossa. Mielestäni heidän täytyy urheilullisesti pystyä nostamaan sarjan tasoa, silloin Mestiksen arvostus nousisi. Näen tässä hyvän mahdollisuuden sille.

Ketterä-pomon mukaan nyt tarvitaan pikaisia toimintoja, loppukesään ei päätöksiä voida venyttää.

− Sarjaohjelma on yleensä julkaistu kesäkuun puolessa välissä. Siihen mennessä olisi oltava kaikki selvillä, ei niitä enää sen jälkeen voi alkaa muuttelemaan.

Imatralla ollaan valmiina istumaan neuvottelupöydän ääreen.

− Ketterä seurana haluaa ehdottomasti kehittää omaa toimintaansa sekä samalla koko Mestistä. Urheilullisesti olemme pärjänneet viime vuodet mainiosti, niin mielellään olisimme mukana keskustelemassa ja päättämässä näistä asioista.

Rovaniemellä ei hötkyillä – taloudellisesti järkevää ratkaisua odotetaan rauhassa

RoKi:n toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta kommentoi asiaa varovaisesti, koska seuralle ei ole juurikaan tietoa asiasta kantautunut. Periaatteessa laajentuminen saa Rovaniemellä kannatusta, kunhan siitä on hyötyä niin sarjalle kuin joukkueellekin.

− Ainakaan meillä ei ole tiedossa, minkälainen kuvio on tulossa. Kun emme ole olleet mukana keskusteluissa, emme oikein tiedä mitä on tulossa.

Tässä vaiheessa Kankaanranta ei halua ottaa kantaa matkailun synnyttämien lisäkustannusten suhteen. Taloudellista apua tai helpotusta kaivataan Rovaniemelläkin.

− Jos laajennus tapahtuu, kyllähän sen täytyy olla taloudellisesti järkevä kuvio sekä Mestiksen että RoKi:n osalta. Siinä täytyy olla hyötynäkökulma niin sarjalle kuin seuroillekin.

Laajentuminen saattaa nostaa Mestiksen arvostusta niin koti- kuin ulkomaillakin, mutta siihen tarvitaan uskottavat sekä kilpailukykyiset joukkueet. Kankaanranta nosti esille laajennuksen vaikutuksen tv-sopimukseen.

− Aika vaikeaa arvioida, kun ei tiedä minkälaisia joukkueita sieltä olisi tulossa. Kyllähän laajentuminen varmasti toisi katsojille uudenlaista vivahdetta. Tv-sopimukseen vaikuttaminen, miten se näkyy, on iso aika.

Rovaniemellä ollaan valmiita taistelemaan jatkossakin Mestiksen kärkisijoista.
Kuva © Topi Lainio

Toukokuu on päättymässä eikä seuroilla ole vielä juurikaan lihaa luiden ympärillä laajentumissuunnitelmien suhteen. Kovin pitkälle ei ratkaisua voida Kankaanrannan mukaan siirtää.

− Tuomas Haanpää (Mestiksen hallituksen puheenjohtaja) taisi kommentoida juhannukseen mennessä olevan asiat selvillä, mikäli muutoksia tulee. Kyllä se aika lailla takaraja on.

Rovaniemellä on myyty jo mukavasti kausikortteja tulevalle kaudelle. Mikäli ottelumäärät lisääntyvät, siitä ei kuitenkaan aiheudu lisäkustannuksia.

− Ei tule muutosta hinnoitteluun. Ajattelemme asian niin, että pystymme tarjoamaan hiukan ekstraa kausikorttilaisille.

Rovaniemellä toivotaan ensisijaisesti lisää infoa aiheesta.

− Jäädään odottelemaan, miten asia etenee.

» Lähetä palautetta toimitukselle