Mestaripäävalmentaja suomii naisjääkiekon asemaa Ruotsissa – "Ensin on miehet, sitten pojat ja sen jälkeen naiset"

Muut Sarjat / Haastattelu
Fredrik Glader peräänkuuluttaa luulajalaista asennetta Ruotsin maajoukkuekiekkoon.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Ruotsin naisjääkiekkoilijoiden maajoukkueboikotti ei ilahduta mestarijoukkueen päävalmentajaa. Hän puolustaa kuitenkin ulkomaalaisvahvistusten asemaa Ruotsin pääsarjassa.

Ruotsin naisten liigan SDHL:n kaksinkertainen mestari Luleå valmistautuu kauteen päävalmentaja Fredrik Gladerin mukaan rauhallisin mielin.

– Muutama pelaaja on loukkaantuneena, tarvitsemme ehkä pari vahvistusta pitkää kautta ajatellen.

Kauden päätavoite on luonnollisesti mestaruuden uusiminen.

– Liiga on vuosi vuodelta kovatasoisempi. Tälle kaudelle olemme kehittäneet omaa toimintaamme lisäämällä aamujäitä. Pyrimme saamaan myös muutaman valmentajan lisää.

Ruotsalaisessa jääkiekossa vallitsee tällä hetkellä hyvin poikkeuksellinen tilanne, kun naisten maajoukkueen pelaajat aloittivat äskettäin maajoukkueboikotin.

– Eihän se ole hauskaa Ruotsin naiskiekolle, Glader sanoo.

– Mutta ymmärrän hyvin pelaajia. He panostavat niin paljon jääkiekkoon, he haluavat pelata huipulla. Maajoukkueen pitäisi tukea pelaajia paremmin.

– Vastuu on maajoukkueen johdolla. Heidän pitäisi pystyä kokoamaan joukkue, joka pystyy kamppailemaan esimerkiksi Suomea vastaan.

Gladerin mielestä Ruotsin pitäisi ottaa maajoukkuetoiminnassa mallia Suomesta.

– Suomessa on otettu isoja askeleita viime vuosina maajoukkuetasolla. Siellä tehdään oikeita asioita joka vuosi. Olen ollut yhteydessä Suomeen miten siellä toimitaan, koska Suomi pelaa huipputasolla tasaväkisesti Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan.

– Jotain pitäisi alkaa tehdä maajoukkueessa ja se pitää aloittaa nopeasti.

Gladerin mielestä syy Ruotsin maajoukkueen kyntämiseen ei ole SDHL:ssä pelaavien ulkomaalaisten runsas määrä.

– Ulkomaiset pelaajat ovat Ruotsin liigalle nimenomaan vahvistuksia. He nostavat sarjamme tasoa.

– Kaikki Damkronorin pelaajat ovat seurajoukkueissaan johtavissa rooleissa.

– Ehkä 7–8 vuoden päästä meillä on ongelma, jos nuoret pelaajamme eivät pysty nousemaan ulkomaalaisvahvistusten tasolle. Mutta eivät ulkomaiset pelaajat ole nyt ongelma.

– Olen todella ylpeä omista suomalaistähdistämme. He ovat ammattimaisia urheilijoita ja esimerkillisiä persoonia myös kaukalon ulkopuolella. He ovat hienoja esikuvia meidän nuorille tytöillemme.

Glader kaipaa maajoukkueen toimintaan enemmän luulajalaista henkeä.

– Luulajassa kaikki välittävät naiskiekosta. Seuran hallituksesta alkaen kaikki tukevat naisten joukkuetta ja näkevät sen tasaveroisena miesten joukkueen kanssa. Meillä on kaksi edustusjoukkuetta, miehet ja naiset.

– Maajoukkuetasolla tunnutaan ajattelevan, että ensin on miehet, sitten pojat ja sen jälkeen tulee naiset. Sen täytyy muuttua.

» Lähetä palautetta toimitukselle