Matias Lainio on Mestiksen tehokkaimpia pelaajia – ”Tarkoitus ei ole loputtomiin tällä tasolla pelata”

MESTIS / Haastattelu
Mestiksessä Matias Lainion tuuletukset ovat jo tuttu näky.
Kuva © Timo Savela
Neljättä kauttaan Mestiksessä ja SaPKo:ssa pelaava Matias Lainio on tuttu näky pistepörssin kärkisijoilla. Kolmasti 40 tehopisteen rajan ylittänyt Lainio on jälleen hurjassa pistetahdissa, nyt peräti 75 pisteen vauhdissa. Liigan portit eivät ole hänelle kuitenkaan auenneet, joten suunnaksi saattaa jatkossa tulla ulkomaiset pelikentät.

Laitilan Jyskeen kasvatti ja Lukossa juniorivuosinaan säväyttänyt Matias Lainio tekee jälleen hurjaa jälkeä Mestiksen SaPKo:ssa. 12 pelatun pelin jälkeen hänellä on kasassa 18 (5+13) tehopistettä, jolla hän on koko sarjan pistepörssissä toisella sijalla.

Tälle kaudelle Mestiksen otteluohjelma suunniteltiin koronan vuoksi niin, että alkukausi pelataan kolmessa lohkossa ja joukkueet pelaavat ainoastaan lohkojensa keskinäisiä otteluita. SaPKo pelaa B-lohkossa, jossa lisäksi mukana ovat Kiekko-Pojat, Ketterä, Peliitat sekä KeuPa HT. Lainion mukaan sarjamuodolla on sekä hyviä että huonoja puolia.

− Onhan se vähän tylsää pelata koko ajan samoja joukkueita vastaan. Mutta jos tämä on nyt se ainoa vaihtoehto saada pelejä pelattua, niin tällä mennään. Tärkeintähän on päästä kuitenkin pelaamaan. Tässä oppii niin hyvin tuntemaan vastustajan pelityylin, että joutuu joka kerta hiukan miettimään jotain uutta. Ja onhan ainakin pelimatkat lyhyemmät. Viikkopelien puute saa välillä viikot tuntumaan pitkiltä.

Omaan pelaamiseensa Lainio on suhteellisen tyytyväinen, vaikka parannettavaakin tietysti löytyy.

− Ihan hyvin on mennyt. Vaikka pisteitä onkin tullut, niin kyllähän maaliverkkoja voisi vähän enemmän heilutella. Toki neljättä kautta Mestiksessä ja varsinkin nyt samoja joukkueita vastaan pelatessa olen huomannut sen, että paljon enemmän joutuu töitä tekemään paikkojen eteen. Kaikki yrittävät pelata meikäläistä pois.

SaPKo pelaa vasta 19.12. ensimmäisen kerran toisen lohkon joukkuetta vastaan, kun se saa kotikentälleen vastaan IPK:n. Lainio odottaa tuota jo kuin uutta kautta.

− Eihän tässä kauheasti ole tullut seurattua noita muita joukkueita, joten kyllähän se tuntuu kuin uusi kausi alkaisi. Vielä täytyy vaan jaksaa pelata oman lohkon pelejä hetken aikaa. Tunne on hiukan kuin alkusarjaa pelaisi, mutta kyllähän jokainen piste on tärkeä ja niistä nyt kamppaillaan. Hyvin meillä on mennyt, kun kuitenkin koko sarjan sijoituksissa olemme kuuden parhaan joukossa.

Sarjaohjelman muutos tuntuu olevan hyvä ratkaisu, sillä Mestiksen puolella korona ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia.

− Yhtään peliä ei ole ollut tarve siirtää koronan takia, joten siinä suhteessa homma on toiminut. Eikä korona ihan kauheasti ole tuonut muutoksia meidän arkeemme muutoinkaan. meistä pelaajista aika iso osa on muualta tulleita, joten meillä ei täällä ole sellaista omaa kaveripiiriä. Vapaa-ajallakin pyöritään siis halliporukoiden kesken eikä ole suurta vaaraa saada tartuntoja muualta. Elämme täällä Savonlinnassa tavallaan kuplassa.

SaPKo:lla pelit ovat kulkeneet alkukaudesta hyvin.
Kuva © Topi Lainio

Hurjista tehoista vuodesta toiseen huolimatta, ei Lainiolle ole vielä paikkaa Liigasta löytynyt.

− Ei se ainakaan itsestä ole kiinni, kyllä tavoitteet ja toiveet on Liigaan päästä. Ei ole ainakaan vielä Liigan portit minulle auenneet. En kuitenkaan loputtomiin tule Mestiksessä pelaamaan. Jos ei Liigaan pääse, niin sitten täytyy siirtyä ulkomaille. Se oli jo hiukan mielessä viime kaudenkin jälkeen, mutta tuon koronatilanteen takia oli fiksuinta jäädä Suomeen. Täällä on turvallisempaa olla. Ja jos jostain syystä sarja suljettaisiin, niin täällä et jää aivan samalla tavalla yksin, kun tukiverkko on lähellä.

Lainion mukaan hänen aikanaan ei Mestis ole paljoakaan muuttunut, paitsi pelaajien vierellä nuorentuessa vuosi vuodelta.

− Varsinkin nyt, kun palkkatilanne on heikompi, on Mestikseenkin tullut yhä nuorempia pelaajia. 24-vuotiaana en pidä itseäni kovinkaan vanhana, mutta niin vaan olen yksi joukkueemme vanhimmista. Onneksi tuo Foppa (Tuomas Forsström 30-v) hiukan tasoittaa tilannetta. Hiukan tämä alkaa vaikuttamaan sellaiselta U23-sarjalta.

SaPKo:lla on takanaan kahden viikon tauko peleistä, kunnes se perjantaina kohtaa kotonaan KeuPa HT:n ja lauantaina matkaa Imatralle Ketterän vieraaksi. Tauko on käytetty sekä lepoon että harjoitteluun.

− Oli jo aikaisemmin sovittu, että tauolla harjoitellaan raskaammin. Oli helppo treenata kovempaa, kun ei tarvinnut ladata energiaa peleihin. Toki, kyllähän meillä siinä pikku taukokin oli välissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle