Maso Lehtosen projekti RoKissa kulkee työnimellä "paskiaisten joukkue" − "Ei koiteta monistaa sitä, mitä Ketterässä tehtiin"

MESTIS / Haastattelu
”RoKiin siirtyminen on tuonut hyvän virtapiikin, joka on ollut tärkeää oman kehityksen kannalta.”
Kuva © Antti Varonen https://anttivaronen.com/
Mestarivalmentaja Maso Lehtosen uusi osoite löytyi hieman yllättävästi RoKista. Kaudet Ketterässä toivat hurjasti menestystä, eikä urheilullisesti kaiken saavuttaneen joukkueen peräsimessä ollut enää uusia haasteita. Miten käy heikosti menestyneen RoKin, kun penkin takana käskyttää kovaa tulosta tehtaillut Lehtonen?

Rovaniemen Kiekko on ollut Mestiksen heikoimpia joukkueita koko historiansa. Rovaniemeläiset ovat kerran selvittäneet tiensä pudotuspeleihin, muuten sijoitus on ollut kolmen viimeisen joukossa.

Rovaniemellä tuuletettiin oikein kunnolla. Seura palkkasi Mestiksen kiistattomasti vetovoimaisimman valmentajan ja aloitti uuden projektin. Ihmiset ovatkin hieman ihmetelleet, miksi mestarivalmentaja Maso Lehtonen halusi yhteen urheilullisesti heikoimmista joukkueista kestomenestyjä Ketterän riveistä?

− Asiat ja rutiinit rupesivat kiertämään ympyrää ihan omassakin elämässä (Imatralla). Olen itse niin levoton ihminen, että haluan uudistua ja haastaa itseäni, kertoo Lehtonen.

− Ei minulla ole mitään oikeaa tapaa tehdä, Imatralla toimittiin omalla tavallaan ja täällä on Rovaniemen tapa, johon tuon oman mausteeni, pohtii valmentaja.

Iloinen paskiaisten joukkue

Lehtonen on kuvaillut tämän vuoden RoKia paskiaisten joukkueeksi

− Me ollaan haettu tänne sellaisia pelaajia, jotka eivät ole aina olleet ihan suurimmassa roolissa ja omalla tavallaan hieman väärinymmärrettyjä pelaajia.

− Me halutaan luoda tänne omanlainen henki, missä vieraiden on vaikea käydä. Kuitenkin täällä on se etu, että joukkueet tulevat tänne kaukaa.

Mestarivalmentaja kuvailee joukkuettaan hyvin fyysiseksi altavastaaja joukkueeksi. Tavoitteena on päästää yksi vähemmän kuin vastustajan ja tiedostaa mikä on järkevää pelaamista, ja mikä pitää todennäköisyydet rovaniemeläisten puolella. Hyvinkin päinvastaista, mihin totuttiin Lehtosen Ketterässä.

Gabin Ville iski viime visiitillä 11 otteluun 19 pistettä.
Kuva © Jarno Hietanen

− Halusin pelaajia, jotka sopivat tänne. Ei ole tarkoitus tuoda mukana mitään menestyvää joukkuetta, minkä kanssa ajellaan ympäri Suomea tai koiteta monistaa sitä, mitä Ketterässä tehtiin, avaa Lehtonen syitä, miksi häntä ei seurannut kuin Miika Tiihonen Ketterästä.

Miika Tiihonen onkin yksi pääpaskiaisista. Samaan käsitteeseen Lehtonen mainitsee myös Saku Kivisen, Lauri Heinon, Antti Järvelän ja Rasmus Smedbergin kokeneemmesta kaartista. 

Ulkomaaneläviä RoKi on palkannut Kazakstanista, Venäjältä ja Ranskasta vanhan tutun Gabin Villen.

− Venäjältä tuleva Nikita Dolgopyatov on hyvin vikkeläjalkainen, työtä tekevä ja tuo omanlaista sähäkkyyttä. Hän ei ole vielä pelannut, joten vähän oppimisvaiheessa miten sopeutuu meidän systeemiin.

− Äärimmäisen pelitaitava hyökkääjä, joka on hakemassa kokonaisvaltaista kehitystä yleispelaamiseen. Häneltä tulee varmasti paljon hienoja maaleja ja maalinrakentamissuorituksia, kommentoi Lehtonen ukrainalaista Batyrlan Muratovia.

Lehtonen täsmentää, että kommunikointi tapahtuu englanniksi tai venäjänkielen hyvin hallitsevan puolustaja Sergei Lisovin avustuksella. 

"Pakistossa todella hyvä kiekollinen potentiaali"

Pienenä kysymysmerkkinä voi pitää RoKin pakkikalustoa, joka on erittäin kokematon. Eikä Sebastian Mobergin tai Henri Joki-Erkkilän kaltaisia pistelinkojakaan löydy riveistä.

− Takuuvarmoja Mestis-pisteitä ei ole, mutta todella hyvä kiekollinen potentiaali, valottaa Lehtonen pakiston osaamista.

− Siellä on Jere Välitalo, Niko Sihvonen ja Oskari Kantola takonut junnupuolella tehoja hyvin. Meidän pakisto voi yllättää kiekollisuudellaan ja uskon heidän tuovan selvän lisäarvon viivapelaamiseen.

Lappilaisia RoKilla joukkueessa on vajaa tusina, joista omia kasvatteja valtaosa. Heistä esille nousevat haastattelussa Elias Kaarelan hyvät otteet harjoituspeleissä ja Jere Välitalon suoritukset puolustuksessa.

Lehtonen korostaa joukkueen hyvää lappilaismeininkiä ja uskoo sen tuovan selvän lisäarvon joukkueeseen.

− Lappilaiset on aika lepposia ja iloisia. Kaikki kyllä järjestyy, kun sen aika on.

» Lähetä palautetta toimitukselle