Marko Tuomainen: "Kentällä pelaavat pelaajat, eivät palkkakuitit"

LIIGA / Haastattelu
Päävalmentaja Marko Tuomainen johtaa uudistunutta Mikkelin Jukurien joukkuetta.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Uudistuminen ja muutoksen johtaminen on usein hyvin haastavaa. Marko Tuomainen kertoo Jukureiden kesän rekrytointiprosessin olleen työläs, mutta erittäin mielenkiintoinen.

Autosta tavoittamani Jukureiden tuore päävalmentaja Marko Tuomainen kertoo, että alku Liiga-valmentajana oli vauhdikas.

− Alkukesästä minulla oli yksi vapaapäivä. Iisalmessa oli mestaruusjuhlat ja seuraavana maanantaina alkoivat työt Jukureiden kanssa.

− Oli erinomainen asia, että saimme hommat käyntiin heti kesällä. Ajoimme paljon uusia kuvioita ja fysiikkaharjoittelua sisään joukkueeseen. Se puolestaan auttoi elokuun aloitusta, kun toiminta joukkueen kanssa oli jo kunnolla käynnissä.

Pelillisten asioiden ja harjoitusten lisäksi Tuomainen nostaa esiin kolmannen merkittävän seikan aikaisesta kauden aloituksesta.

− Meillä on paljon uusia pelaajia ja melkein kokonaan uusi valmennus, joten oli tärkeää, että saimme työskennellä ja tutustua toisiimme.

Uusi valmennusryhmä muodostui nopeasti

Kesällä töitä todella oli tehtäväksi asti. Rakennustyöt alkoivat Tuomaisen osalta puhelulla tutulle kollegalle.

− Ensimmäinen puheluni suuntautui Jukka Ahvenjärvelle. Kysyin, onko hän kiinnostunut tulemaan Mikkeliin töihin ja onneksi kiinnostusta löytyi. Hän oli minun ykkösvaihtoehtoni valmennusryhmäämme, sillä työskentelimme yhdessä jo Jyväskylässä ja hän on rautainen valmennuksen ammattilainen.

− Opin häneltä JYP-kaudella 2021−22 todella paljon valmennusteknisiä asioita ja valmennusryhmän johtamisesta.

Jukka Ahvenjärvellä ja Marko Tuomaisella on yhteistä valmennustaustaa Jyväskylästä kaudelta 2021-22.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto

Valmennusryhmän seuraava palanen löytyi Lahdesta ja tarkemmin Pelicansin U20-joukkueesta.

 Jesse Welling on loistava valmentaja tilastointiin, videovalmentamiseen ja hyökkäyspeliin.

Tuomainen kertoo, että jo viime kaudella Jukureiden maalivahtivalmentajaksi tullut Riku Helenius haluttiin myös mukaan. Hän pääsee jatkamaan hyvin alkanutta työtä joukkueen maalivahtina jatkavan Markus Ruusun kanssa.

Riku Helenius valmensi Jukureiden maalivahteja myös edellisellä kaudella.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Joukkueen rakentaminen

Jukureiden joukkueeseen rekrytoitiin iso määrä uusia pelaajia. Hyökkäyksessä jatkajia olivat käytännössä joukkueen kapteeniksi nimetty kokenut Jesper Piitulainen ja Topias Hynninen. Muilta osin hyökkääjistö tyhjeni lähes kokonaan.

− Se meni tavallaan ihan luonnollisesti niin. Moni Jukuri-pelaaja kehittyi edelliskauden aikana paljon, ja he siirtyivät urillaan eteenpäin. Ja se on tietysti heille hieno asia.

Pysyvyyttä joukkueessa edustavat jo mainitun Ruusun, Piitulaisen ja Hynnisen lisäksi puolustuksen johtavat pelaajat.

− Halusimme pitää tietyt pelaajat puolustuksesta joukkueessa, ja se onnistui hyvin. Saimme siitä kivijalan, jonka päälle aloitimme joukkueen rakentamisen.

Tuomainen näkee joukkueen uudistumisen positiivisena asiana. Se tarkoitti tietysti paljon työtä, mutta samalla he saivat seurajohdon kanssa rakentaa joukkueen, joka pystyy toteuttamaan heidän pelitapaansa.

− Meillä oli pelaajatarkkailussa taustalla koko ajan ajatus, että haluamme pelata nopeaa ja aktiivista jääkiekkoa. Paineistamme paljon hyökkäys- ja keskialueella ja haluamme sen myötä luoda riistoja sekä kääntää peliä. Emme halua viettää liikaa aikaa omalla puolustualueellamme.

− Tähän pelitapaan tarvitsimme viisaita pelaajia, jotka jaksavat kamppailla ja pystyvät pelaamaan pelinopeaa peliä.

Pelillisten asioiden lisäksi valmennus ja seurajohto tekivät laajaa selvitystyötä rekrytoitavien pelaajien taustoista.

− Halusimme joukkueeseen hyviä persoonia. Se oli merkittävä osa rekrytointiprosessia. Pelitavan toteuttamisessa on paljolti kyse myös luonteesta.

Joukkueen rakentaminen ja pelaajien rekrytointi ovat Tuomaisen mielestä yksi valmennustyön kulmakiviä ja eräänlainen työn suola.

− Nykytekniikan kautta on mahdollista ottaa selville lähes jokaisen pelaajan jokainen vaihto viimeisen kahden vuoden ajalta, jos työhön jaksaa käyttää riittävästi aikaa. Kyllä siinä saa muodostettua vahvan käsityksen pelaajasta.

Lopulta erilaisten karsintamenetelmien jälkeen pelaajien kanssa päästään keskustelemaan ja neuvottelemaan henkilökohtaisesti.

− Siinä keskustellaan hyvin paljon molemmin puolin. Myös he haluavat tietää, millaista peliä tulemme pelaamaan ja millainen valmentaja minä olen. Se on pitkä ja mielenkiintoinen prosessi.

− Meillä täytyy olla molemminpuolinen luottamus, jotta voimme onnistua kauden aikana. Tottakai lopulta tämän vaiheen onnistuminen mitataan joukkueen menestymisen kautta.

Pienemmän budjetin joukkue

Jukureiden budjettia leikattiin tälle kaudelle ja se on yksi Liigan pienimmistä. Tämä tietysti näkyy siinä, että joukkueen pelaajistossa ei ole nähtävissä ihan kirkkainta tähtiloistoa. Joukkueeseen on esimerkiksi tuotu Tuomaisen viime kaudella valmentamasta IPK:n Mestis-joukkueesta Ludwig Persson, Alex Berardinelli, Juuso Arola ja Valtteri Koskela.

Alex Berardinelli oli viime kaudella yksi Mestiksen parhaista pelaajista. Tälle kaudelle haaste kovenee.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Tuomaisella on näitä pelaajia kohtaan maltillinen ja selkeä lähestymistapa.

− Mestiksessä viime kaudella hyvin pelanneiden pelaajien kohdalla odotusarvo on, että he pystyvät auttamaan joukkuetta. Haaste on kovempi jokaisella osa-alueella ja se on heille hieno tilanne. Uskon, että he pystyvät pelaamaan vahvuuksillaan. Viime kaudella IPK:ssa pelanneita pelaajia auttaa hieman myös se, että pelisuunnitelmamme on samansuuntainen, kuin viime kaudella Iisalmessa.

− Tietysti meidän valmentajien tehtävä on auttaa heitä kaikin tavoin, jotta he ovat valmiina kauden alkaessa.

Pienemmällä budjetilla operoidessa odotusarvo isompia pelaajahankintoja kohtaan kasvaa. Jukurien hyökkääjistöön hankittiin tälle kaudelle kärkiosaamista Pohjois-Amerikasta, kun Max Ellis, Peter Abbandonato ja Isaac Johnson liittyivät joukkueeseen. Kaikilla on AHL- ja ECHL-kokemusta. Pisteiden lisäksi Tuomainen odottaa heiltä esimerkillä johtamista.

− Odotamme heiltä tietysti tehokkuutta hyökkäyspelaamisen osalta, mutta erityisesti tasaviisikoin haluamme nähdä heidän toteuttavan pelitapaamme ja pelaavan vahvaa kahden suunnan jääkiekkoa. He tuovat myös joukkueeseen johtajuutta ja auttavat varmasti esimerkillään nuorempia pelaajiamme.

Joukkueen rakentaminen pienemmällä budjetilla asettaa erilaisia vaatimuksia myös valmennukselle. Tuomainen sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten joukkueen rakentamisprosessi eteni ja antaa kiitosta myös seurajohdolle ja kehityspäällikkö Mikko Hakkaraiselle.

− Olen tyytyväinen joukkueeseemme ja olemme Hakkaraisen kanssa tehneet hyvää työtä. Odotan kauden alkua innoissani.

− Meillä on paljon mielenkiintoisia pelaajia, joita meidän valmentajien täytyy pystyä auttamaan hyvällä harjoittelulla ja valmennuksella. Sieltä meillä on mahdollisuus saada kilpailuetua. Pelaajakehitys on tärkeä osa valmentajan työtä, se menee käsi kädessä joukkueen menestyksen kanssa.

Kehityspäällikkö Mikko Hakkarainen saa päävalmentajalta kiitosta joukkueen rakennusprosessista.
Kuva © Timo Savela

Budjetista puhuttaessa Tuomaisella on selkeä tapa käsitellä asiaa.

− Mediassa ennakkoasetelmat luodaan usein budjettikeskusteluiden kautta. Me emme joukkueen kanssa keskustele siitä, vaan keskitymme harjoitteluun.

− Kentällä pelaavat pelaajat, eivät palkkakuitit.

» Lähetä palautetta toimitukselle