Magnus Pääjärvi valloittaa Venäjää paras ystävä ketjukaverinaan: “Kättelemistä on paljon!”

KHL / Haastattelu
Magnus Pääjärvi lukeutuu Lokomotivin avainhyökkääjiin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Vuosikymmen sitten Magnus Pääjärvi oli yksi NHL:n kuumimmista tulevaisuuden nimistä. Nykyään hän kiekkoilee KHL:ssä Lokomotiv Jaroslavlin väreissä. Pohjois-Amerikan vuosista kertyi Pääjärven vyölle rutkasti elämänoppia ja hyviä ystäviä.

Lokomotiv Jaroslavl päihitti Jokerit sunnuntai-illan kamppailussa voittomaalikilpailun jälkeen. 2–3-vierasvoitto hilasi joukkueet läntisen konferenssin keskivaiheilla tasapisteisiin. Lokomotivin ykkösketjussa nähtiin suomalaisillekin tuttu nimi – takavuosien huippulupaus Magnus Pääjärvi.

28-vuotias ruotsalainen hehkutti ottelun jälkeen erityisesti sen ratkaisumaalia. Maanmies Staffan Kronwallin laukaus voittomaalikilpailussa oli kuin kovemmankin maalintekijän käsialaa.

– Se oli uskomaton osuma eikä näyttänyt lainkaan puolustajan suoritukselta! Mukavaa, että kapteenimme toi meille kaksi pistettä.

Pääjärvi on Edmonton Oilersin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2009. Kuten niin monet muutkin Oilers-lupaukset, myös Pääjärvi on joutunut etsimään onneaan kaukalossa pitkään ja hartaasti. Hän ravasi NHL:n ja AHL:n väliä vajaan vuosikymmenen, ennen kuin lähti viimein hakemaan uutta nostetta Euroopasta.

– Odotin mieluisaa NHL-tarjousta niin pitkään kuin pystyin. Kun sellaista ei tullut, oli pakko kääntää katse Eurooppaan.

– Alamäistä todellakin oppii paljon ja se teki minusta paremman ihmisen. Mukaan mahtui toki myös hyviä aikoja. Tällä hetkellä nautin olostani – voitamme paljon pelejä ja olen saanut kerättyä pisteitäkin mukavaan tahtiin.

Kulttuurishokilta Venäjälle muuttaessa on vaikea välttyä. Pääjärven mukaan suurimmat yllätykset tulevat arkisessa kanssakäymisessä paikallisten kanssa.

– Vietin jenkeissä yhdeksän vuotta ja tuona aikana amerikkalaistuin paljon. Sitten siirryinkin yhtäkkiä Venäjälle ja täällä kaikki on hyvin erilaista. Kieli, kirjaimet ja kommunikointi yleensäkin. Myös kättelemistä on paljon!

Pääjärven taivalta Äiti-Venäjällä on auttamassa kaksi ruotsalaista kollegaa: rankkarispesialisti Kronwall sekä keskushyökkääjä Anton Lander. Erityisesti Pääjärven kanssa Oilersissa pelannut Lander on ollut merkittävässä roolissa uuteen ympäristöön sopeutuessa.

– Hän on yksi parhaista ystävistäni ja olemme pitäneet vuosien saatossa tiiviisti yhteyttä. Kun paikka Lokomotivissa aukesi, päätös oli helppo. Kronwall joukkueen kapteenina ja Lander kärkihyökkääjänä saivat minutkin haluamaan tänne. Toistaiseksi meillä on ollut todella mukavaa.

– Kemiamme kohtaavat kaukalon ulkopuolella ja se heijastuu myös peliin. Landerin hyökkäysavuja aliarvioidaan usein, hän on taitavampi kuin monet ajattelevat.

» Lähetä palautetta toimitukselle