Maalitykki Joona Ikonen keskittyy täysillä Ilvekseen eikä haihattele tulevaisuutta: “Yksi suonenvetokausi ei paljon auta”

LIIGA / Haastattelu
Joona Ikonen (oikealla) laukoi eilisen KalPa-kotiottelun viimeisen osuman tyhjään maaliin.
Kuva © Jarno Hietanen
Ylivoimaisesti tehokkainta liigakauttaan pelaava Joona Ikonen näkee sekä joukkueensa että oman huippuvireensä taustalla hyvän itseluottamuksen. Päävalmentajan vaihtumiseen nuori hyökkääjä on jo tottunut.

Maalipörssin kärkinimi Joona Ikonen pidensi pisteputkensa peräti kahdeksan ottelun mittaiseksi Ilveksen ottaessa seitsemännen peräkkäisen voittonsa. Ottelu KalPaa vastaan oli kuitenkin tiukka taistelu, ja Ikonen osui vasta ottelun lopulla tyhjään maaliin.

– Ekan erän varsinkin olimme ihan purjeissa. KalPa hallitsi, ja olimme kamppailuissa jäljessä, niin peli lähtee valumaan. Emme päässeet pelaamaan kiekolla, joka on se meidän vahvuus.

Ikosen, Eemeli Suomen ja Balázs Sebőkin kärkiketju on ollut Ilveksen voittoputken aikana hurjassa vireessä, mutta KalPa onnistui hyvin puolustamisessa.

– Meidän ketju ei juurikaan saanut pitkiä hyökkäyksiä aikaan, vaan jouduimme jahtaamaan kiekkoa.

Täysin vaille tilanteita maalipyssy ei KalPaa vastaan jäänyt, mutta ruuti oli viime otteluihin verrattuna märempää.

– Maalipaikkoja oli tänäänkin, mutta ei mennyt sisään. Yläputkeen osuin toisessa erässä. Parempi, kun ei ota stressiä, niin tuntuu menevän paremmin sisään.

Samaan aikaan Ikonen painottaa oman pelaamisen merkitystä eikä halua mennä vastustajan onnistuneen puolustuspelin taakse.

– Aika usein peleissä on sama ketju vastassa, ja se on ihan kivaakin päästä vastustajan kärkipelaajia vastaan vääntämään. Sitä kautta kehitytään.

Seitsemän ottelun voittoputkestaan Ilves on pelannut neljä viimeisintä peliään kotihallissa, minkä Ikonen näki yhdeksi tekijäksi onnistuneen vaiheen takana.

– Vaikka tänäänkin oli vaikea peli, niin yleisöltä saatiin hyvin kannustusta. Maalivahtipeli oli tänäänkin tosi hyvää, ja vähän joka pelissä on oma juttunsa, millä voitto tulee.

Itseluottamusta ja uskallusta

24-vuotias hyökkääjä pelaa ylivoimaisesti uransa tehokkainta kautta: aiempi yhden kauden maaliennätys on enää yhden osuman päässä ja henkilökohtaiseen piste-ennätykseenkin on matkaa vain kymmenen pykälää, kun kautta on vielä yli puolet jäljellä. Mitään taikatemppuja hyvän pelivireen takana ei Ikosen mukaan ole.

– Kesällä pystyin hyvin treenaamaan, mutta on aiemminkin ollut ehjiä kesiä enkä ole saanut tällaisia tehoja. Alkukaudesta sain maaleja, niin sitä kautta on ollut vapautuneempaa pelata.

Myös ketjukaveri Suomi on ennätyksellisessä pistetahdissa, ja kaksikon pelaamisessa on nähtävissä ulkojäiltä tuttua poikamaista iloa.

– Sama homma Suomen kanssa pelaamisessa, että olemme ennenkin pelanneet yhdessä, mutta nyt on hyvin itseluottamusta ja uskallamme pelata vähän eri tavalla. Silloin kun ei tule onnistumisia, alkaa miettiä liikaa ja pelätä virheitä.

Virheiden suhteen Ikonen kuvaa joukkueen ilmapiiriä ymmärtäväksi.

– Valmentaja ei tietenkään tykkää, jos tulee virheitä ja jos tekee ihan tyhmiä virheitä, niin kyllä niistä palaute tulee. Mutta jos tietää, että taustalla oli hyvä ajatus, niin sitten saa vinkkejä, kuinka sen voisi tehdä paremmin.

Ikonen nousi Ilveksen liigarinkiin kaudella 2016–17, joten tällä kaudella potkut päävalmentajan tehtävistä saanut Jouko Myrrä tuli tamperelaishyökkääjälle tutuksi – Myrrä nousi samalla kaudella Karri Kiven apuvalmentajaksi liigajoukkueeseen. Antti Pennasen valmennukseen Ikonen on kuitenkin sopeutunut.

– Alussa totta kai tuntui oudolta, mutta nyt on jo ehkä tottunut uuteen tilanteeseen. Ja se helpottaa paljon, kun olemme saaneet pelin kulkemaan.

Läpimurtokauttaan pelaavalla Ikosella on sopimus Ilveksen kanssa kevääseen 2024 asti, mutta tulevaisuuttaan 24-vuotias hyökkääjä ei vielä sen kummemmin mieti.

– Aika lailla kausi kerrallaan menen eteenpäin. Täytyy myös pystyä pelaamaan jatkossakin laadukkaasti, että yksi suonenvetokausi ei paljon auta. Tällä hetkellä annan kaikkeni Ilvekselle, että pärjäämme Liigassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle