Maalitilinsä pudotuspeleissä avannut Veli-Matti Vittasmäki johdatti Tapparan finaalien kynnykselle – ”Tasapainoisin 60-minuuttinen meiltä”

LIIGA / Haastattelu
Vahvasti vääntävä Vittasmäki johtaa pudotuspelien tehotilastoa yhdeksällä plussallaan.
Tappara haki vahvan esityksen päätteeksi välieräsarjan toisen voittonsa Kuopiosta. Maalinteossa harvemmin juhliva Veli-Matti Vittasmäki oli joukkueensa esityksiin tyytyväinen.

Tapparan kopin liepeillä oli välieräsarjan neljännen pelin tauottua iloinen, mutta edelleen hyvin keskittynyt tunnelma. Kirvesrinnat esittivät sarjan parasta peliään ja nappasivat tyylipuhtaalla 4–0-voitolla itselleen kolmannen kiinnityksen loppuottelupaikkaan.

– Tasapainoisin 60-minuuttinen meiltä tässä sarjassa. Pysyttiin pelissä hyvin sisällä ja oltiin energisiä läpi ottelun. Ansaittiin voitto, kokenut puolustaja Veli-Matti Vittasmäki kommentoi.

Tappara sai todellisen salama-alun, kun Petteri Puhakka iski vierailijat johtoon ottelun avausminuutilla. Tuiki tärkeästä toisesta osumasta vastasi Vittasmäki, jonka edellinen pudotuspelimaali oli viime vuoden loppuottelusarjan avauspelistä.

– Sovittiin siinä aloituskuvio, joka ei mennyt ihan niin kuin piti. Keskeltä avautui tilaa ja päätin ottaa muutaman potkun sisään ja koittaa. Onneksi meni sisään.

Tapparan pelitavallisesta muutoksesta on puhuttu pitkin kautta paljon. Peruspakille suurin muutos on aktiivisuudessa ja luisteluvaateessa.

– Paljon on painotettu pakkien aktiivisuutta ja sitä, että hyökätään neljällä pelaajalla. Ei saa jäädä lorvimaan alas, vaan on luisteltava paljon. Muuten puolustushommat pysyy samana, oli valmentaja kuka tahansa, Vittasmäki arvioi.

Jos muutosta on ollut pelitavassa niin myös peluutuksessa. Tappara on pelannut pudotuspelit kuudella puolustajalla, kun esimerkiksi KalPa kierrättää säännöllisesti seitsemää puolustajaa. Kuuden pakin rotaatio maistuu pelaajille.

– Koko kausi ollaan aiemmin vedetty seitsemällä pakilla, mutta nyt pudotuspeleissä kuudella. Olen kyllä tykännyt siitä. Siinä tulee tasaisesti vaihtoja ja saa olla koko ajan kentällä kun tapahtuu.

Vaikka Tapparan peli on kehittynytkin sarjan edetessä, on yksi pelaaja ollut silti selvästi ylitse muiden. Maalivahti Christian Heljanko on pitänyt joukkuetta pystyssä silloin, kun hätä on ollut suurin.

– Onhan Heljanko ollut koko kauden uskomattoman hyvä, niin kuin parilla aiemmallakin kaudella. Loistava veskari.

Välieräsarja jatkuu heti lauantaina Tampereella. Vittasmäki uskoo, että jatkuva kehitys on menestyksen kannalta keskeistä.

– Huomenna palaveerataan ja tehdään uutta sotasuunnitelmaa. Sellainen joukkue, joka yrittää koko ajan kehittää itseään, pääsee tänä keväänä pitkälle. Katsotaan pikkujuttuja, missä voitaisiin olla parempia.

Tuleeko puolustajalle mieleen, niitä "pikkujuttuja", joita lauantaina voisi parantaa?

– Ei nyt äkkiseltään, mutta uskon, että "koutsit" ovat kyllä varmasti löytäneet, päätti Vittasmäki naurahtaen.

» Lähetä palautetta toimitukselle