Maalinteon ja loukkaantumisten kanssa tuskaillut Julius Nättinen paljastaa muuttaneensa omaa pelitapaansa, mutta tulokset puuttuvat vielä

LIIGA / Haastattelu
Julius Nättinen laukoi Tappara-ottelun voittomaalin.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Maalintekijänä tunnettu HIFK:n Julius Nättinen onnistui maalinteossa ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä vasta välierän toisessa Tappara-ottelussa. Pelaaja kertoo muuttaneensa loukkaantumisten jälkeen omaa pelityyliään, mutta työ ei ole vielä tuottanut riittävästi tuloksia.

HIFK:n ja Tapparan toisen kohtaamisen kolmas erä alkoi vauhdilla. Erä ehti vanheta vasta 30 sekuntia, kun jo HIFK:n Julius Nättinen tulitti orpona liukuneen kiekon Tappara-maaliin. Maali jäi lopulta ottelun voittomaaliksi.

Vasta nyt ensimmäisen maalinsa pudotuspeleissä tehnyt maalitykki ei ole liian tyytyväinen itseensä tai joukkueeseensa. Mahdollisuuksia maalintekoon olisi ollut paljon enemmän.

– Nämä ovat vähämaalisia pelejä ihan loppuminuuteille asti. Kyllä meillä on sen verran paikkoja, että voisi tehdä muutamia maaleja enemmänkin, Nättinen perkaa.

HIFK ei antanut perjantaisen tappio-ottelun lamauttaa liikaa, vaan pelasi heti seuraavana päivänä pudotuspelien selkeästi parhaimman ottelunsa. Työ ei ole ohi, mutta Nättinen näkee, mitkä ovat Tapparan vahvuudet ja kuinka ne saadaan murrettua.

– He puolustavat tiiviisti. Laatupelaajia joukkue täynnä, ja tasaisia kenttiä kaikki. Ei ole helppo päästä sinne väleihin.

– Pitää haastaa ja sitä kautta hakea momentumia ja ylivoimaa meille. Silloin peli rupeaa yleensä kääntymään toiseen suuntaan, Nättinen tiivistää.

Rikkonainen kausi ohjasi muuttamaan omaa pelityyliä

Nättisen kausi on ollut todella rikkonainen. Vielä runkosarjan lopussa loukkaantumisen takia kokoonpanosta poissa ollut hyökkääjä pelasi Lukko-sarjassa puolikuntoisena. Nyt hän kertoo olevansa täydessä pelikunnossa.

– Ihan omalla tasollani en ollut Lukko-sarjassa, mutta nyt tuntuu kahden pelin perusteella olevan eri meininki.

Nättinen paljastaa, että hän on tietoisesti pyrkinyt muuttamaan omaa peliään. Muutosten kautta hän on pyrkinyt tavoittelemaan ennen kaikkea lisää itsevarmuutta.

– Henkilökohtaisesti muutin omaa peliä. Yritin nostaa laukaisumääriä paljon ja sitä kautta nostaa itseluottamusta.

– Se on tuonut yhden maalin toistaiseksi, ettei se ihan putkeen ole vielä mennyt, mutta ainakin paikkoja tullut. Uskon, että rupeaa jatkossa osumaan paremmin.

Saiko pudotuspelien ensimmäinen maali olon vapautuneemmaksi?

– Kyllä minä uskon. Pelasin ilman maaleja tässä seitsemän peliä ja runkosarjan lopussakin muutamia pelejä. On siitä jonkin aikaa, kun olen viimeksi tehnyt maalin.

– Niin sanottuna maalintekijänä haluan tehdä maaleja. Sitten kun tulee tällainen maaliton pätkä, niin kyllä se vähän muuttaa mielikuvaa omasta pelaamisesta. Tiesin, että se (maali) jossain vaiheessa tulee, mutta hyvä, että se tuli nyt. Saa ensi viikolla lähteä vapautuneena peleihin. Toivottavasti tulee lisää.

Vapautuneisuutta tarvitaan, sillä niin pelaaja itse kuin kaikki muutkin ympärillä odottavat häneltä ehdottomasti enemmän.

– Tiedostan ne (odotukset) itse ja varmaan moni muu tässä ympärillä. En lähde sitä kieltämään. Maaleja pitää tulla. Se on niin yksinkertaista.

Altavastaajuus ja selkeä voitto Lukko-sarjasta vapauttaneet joukkueen peliä

HIFK onnistui nostamaan pelinsä tasoa selkeästi Lukko-sarjasta Tappara-sarjaan. Nättinen nostaa yhdeksi syyksi sen, että he ovat entistä suurempina altavastaajina Tapparaa vastaan kuin he olivat Lukkoa vastaan.

Altavastaajana pelaaminen on heille omalla tavallaan vapauttavampaa ja tällöin voittaminen tuntuu paremmalta.

– Varmasti Tappara lähti tähän sarjaan täysin ennakkosuosikkina. Lukko-sarjan voitto oli meille henkisesti iso voitto. Se nosti meidän buustia, ja uskoimme, että pystymme haastamaan ilman muuta Tappara.

– Lukko oli erittäin kova vastus ensimmäisellä kierroksella. Tasaisia pelejä, jotka olisivat voineet kääntyä kumpaan suuntaan vaan. Saimme siitä isot neljä voittoa, ja tietenkin siitä usko nousee aina seuraavalle kierrokselle, Nättinen sanoo.

Joukkueen yhtenä tukipilarina seisoo paljon nähnyt ja kokenut päävalmentaja Ville Peltonen. Kaikkeen Peltonen ei kuitenkaan pysty, vaan lopullinen vastuu kentän tapahtumista on pelaajilla itsellään.

– Hän (Peltonen) on jämäkkä ja määrätietoinen. Antaa ohjeet jämäkästi, ja me pelaajat hoidamme ne samalla tavalla jäällä, Nättinen kuvailee joukkueensa valmentajaa.

– Loppupeleissä valmentaja ei liity jään tapahtumiin mitenkään. Se on pelaajien homma, Nättinen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle