Maalin heti Liiga-debyytissään iskenyt Oiva Keskinen ammentaa inspiraatiota kiekkosuvustaan

LIIGA / Haastattelu
Keskinen iski Liiga-debyytissään heti maalin.
Kuva © Jarno Hietanen
Nuori ja nälkäinen on kauden alkaessa ottanut paikkansa Tapparan pelaavasta kokoonpanosta. Rauhallinen Oiva Keskinen tähtää setänsä Esan tavoin korkealle.

Palon jääkiekkoon Oiva Keskinen sai reilu kaksivuotiaana isänsä ansiosta, joka vei pojan Ylöjärven Tiuravuoren ulkojäille. Tapparassa nyt kiekkoileva Keskinen aloitti seurajoukkueuransa kuitenkin Ilveksessä.

– Kiekkokoulusta se lähti ja ensimmäinen seurajoukkue oli Ylöjärven Ilves, nykyään Uplakersina tunnettu. Siellä vietettiin kuusi tai seitsemän vuotta ennen kuin siirryin HC Nokiaan noin neljäksi–viideksi kaudeksi. Nyt sitten Tapparassa, Keskinen summaa historiaansa.

Viime kaudella Keskinen pelasi vielä U20 SM-sarjaa. Tapparan osalta kausi olikin täysosuma.

– Mestaruus oli erittäin iso asia itselleni. Ensimmäinen voitettu mestaruus ja mitali.

Nyt 19-vuotias nuori hyökkääjä tähtää huipulle. Kesäkauden aikana nuori mies on viihtynyt jäällä tenniksen pelaamisen ohella.

– Tämä oli kolmas kesäni Lauri Paalasmaan, luisteluvalmentajani, kanssa. Hänen kanssaan olemme pyrkineet kehittämään luisteluani. Hän ollut minulle suuri apu.

Nuori Keskinen on valmis ottamaan paikkansa Tapparassa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Mestarijoukkueesta toiseen

Tällä kaudella Keskinen aloittaa ensimmäisen kautensa aikuisten tasolla Liigassa. Hän liittyy osaksi uudistunutta Tapparaa, jossa uuden päävalmentaja Rikard Grönborgin pelityyli on sopinut luisteluvoimaiselle keskushyökkääjälle.

− Haluan tuoda esille luisteluvoimaani. Uuden valmentajan myötä uusi pelitapakin antaa myöten karvausta, sitä tullaan näkemään paljon. Sitä kautta tulee luotua maalipaikkoja, kuten muutenkin kiekolla pelatessa, Keskinen kuvailee.

Hän kokee uuden ruotsalaispäävalmentajan olevan hyväksi hänen kehitykselleen.

− Huomaa, että hän on kokenut. Hän on todella rauhallinen ja tietää mitä sanoa oikeisiin paikkoihin. Pelien aikana osaa ohjeistaa oikeat asiat. Rauhallisuus näkyy ennen kaikkea.

Keskinen nostaa tavoitteekseen saada vakiinnutettua paikkansa Tapparan liigamiehistössä. Sentterinä viihtyvä Keskinen haluaa olla luotettava kahden suunnan pelaaja.

− Olen pyrkinyt panostamaan monipuolisuuteen, jotta pystyn pelaamaan kahteen suuntaan tunnollisesti niin, ettei tulisi virheitä. Pyrin olemaan luisteluvahva ja aggressiivinen jäällä. Pelikäsityksen haluaisin olevan sillä tasolla, että pystyn tekemään peliä kiekon kanssa.

Keskinen tiedostaa viime kaudella Liigan ja CHL:n voittaneen Tapparan vaatimustason. Hän pitää sitä hyvänä haasteena.

− Pelipaikan vakiinnuttaminen aloittavassa kokoonpanossa vaatii töitä. Joka päivä täytyy puskea itseään eteenpäin. Treeneissäkin täytyy pystyä kilpailemaan pelipaikoista, eikä se varmasti helppoa ole. Kun tietää, mihin Tapparan tasoinen organisaatio pyrkii ja mitä se on viime vuosina näyttänyt olevansa, se vaatii kovaa työtä.

Jääkiekkoa verenperintönä

Sentterinä pelaaminen kulkee Keskisillä suvussa. Oivan setä, Esa Keskinen on leijonalegenda ja kuului TPS:n kultaiseen 90-luvun joukkueeseen. "Essi" kuului myös kevään 1995 ryhmään, joka voitti Suomen historian ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden.

− Kiekkosuku ei ole koskaan luonut painetta. Inspiraatiota ehdottomasti! Kun katsoo, mitä Esa on saavuttanut aikanaan, kyllä häntä katsoo ylöspäin. Pienenä varsinkin mietin, miten siistiä olisi pelata noin korkealla tasolla jääkiekkoa. Nyt se on sitten jo enemmän tavoite, Oiva kertoo.

Rauhallinen Keskinen nostaa esikuvakseen setänsä lisäksi Sebastian Ahon ja Auston Matthewsin. Ahon ja Keskisen rauhallisessa ulosannissa onkin jo jotain samaa. Keskisellä on esikuviensa tavoin tavoite NHL:ssä. Tämän vuoden varaustilaisuudessa sentteri varattiin toisen tamperelaisen Patrik Laineen pelikaveriksi Columbus Blue Jacketsiin.

− Olimme mökillä perheen kanssa ja seurattiin varaustilaisuuden etenemistä. Sitä oli jo tovi katsottu ja seitsemäs kierros alkoi. Mainokset akoivat rullaamaan, niin lähdin jääkaapille hakemaan vichyä. Agentti soitti, että onneksi olkoon, sinut on varattu! Itsellä oli häkeltynyt olo, kun sitä ei ollut vielä näkynyt TV:stä; onko tämä totta? Mainoskatkon loputtua oman nimen näkeminen herätti minut todellisuuteen, Keskinen muistelee.

NHL:ään on kuitenkin vielä matkaa. Keskinen tiedostaa, mitä hänen pitää tehdä, että pääsee tavoitteisiinsa.

− Pääseminen NHL:ään vaatii kehittymistä kokonaisvaltaisesti. Tärkein mieleentuleva asia on voima. Koska olen nuori, tarvitsen vielä lisää aikaa siihen, että alkaa lihasvoima tarttua. Ja totta kai halu ja tahto päästä sinne pitää olla kirkkaana mielessä. Sinne haluan vielä joku päivä päästä!

Keskisellä on katse NHL-kaukalossa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Potentiaalia kauden tulokkaaksi

Tällä kaudella Keskinen on pelannut Tapparan kanssa jo kolme CHL-ottelua, joissa hän teki yhden maalin.

− Kyllä siellä huomaa eron junioripeleihin. Siellä on vaste taas kasvanut, verrattuna U20-sarjan peleihin. Isomman kokoisia vahvempia ja luisteluvoimaisempia vastustajia. Haastavin vastus CHL:ssä oli Skellefteå. Siellä oli todella luisteluvoimaisia ja taitavia pelaajia. Sen huomasi, että se oli isoin mittari tähän mennessä.

Taikauskoinen Keskinen valmistautuu peleihin aina samalla tavoin Cheekin Sinuhen soidessa taustalla. Rutiini tuotti tulosta ainakin Liigan avauskierroksella, sillä  Tappara−Pelicans-ottelussa Keskinen iski uransa ensimmäisen Liiga-maalin. Ottelu oli Keskiselle ensimmäisen Liigassa. Tältä nuorelta mieheltä voi odottaa tällä kaudella vaikka mitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle