Maalijyvän löytäneen Niko Ojamäen oma peli kulkee, mutta joukkueen ei - "Joku siinä mättää"

LIIGA / Haastattelu
Niko Ojamäen pelaaminen on ollut Tapparan harvoja ilonaiheita alkukaudella.
Kuva © Jarno Hietanen
Toista kauttaan Tapparassa hyökkäävä Niko Ojamäki on tyytyväinen omaan starttiinsa, mutta joukkueen pelaamisessa riittää parannettavaa.

Tappara on aloittanut kautensa nihkeästi, sillä viidestä ottelustaan joukkue on voittanut vain yhden. Viimeisimmän tappionsa tamperelaisjoukkue kärsi keskiviikkona, kun niin ikään kehnosti aloittanut Lukko teki onnistuneen ryöstöretken Hakametsään ja otti kauden avausvoittonsa luvuin 3-4.

Tapparan vaikean alkukauden harvoihin valopilkkuihin lukeutuva Niko Ojamäki moitti joukkueensa otteita etenkin ottelun alussa.

- Lähdettiin tosi huonosti peliin, ei siinä oikein selitykset auta. Kaveri sai kaksi halpaa maalia, sitten jouduttiin laittamaan kaikki kehään muttei sekään oikein riittänyt loppuun saakka, Ojamäki harmitteli.

Liekö syynä huono valmistautuminen vai mikä, mutta etenkin otteluiden alut ovat olleet Tapparalle myrkkyä myös muissa alkukauden otteluissa.

- Joku siinä mättää, etteivät yksilöt ole heti alusta asti valmiita kamppailemaan ja antamaan kaikkeaan. Se tulee vasta siinä vaiheessa, kun ollaan tappiolla ja pitää oikeasti ruveta pelaamaan. Sitten jätkät alkavat heräämään, Ojamäki analysoi.

Viime vuosina Liigan kestomenestyjäksi profiloitunut Tappara laittoi kunnolla Lukolle hanttiin vasta päätöserässä. Ojamäen mukaan tämäkin havainto pätee myös joukkueen aiempiin otteluihin.

- Kolmas erä on ollut meiltä tosi hyvä periaatteessa joka pelissä, mutta se on ollut vähän liian myöhäistä joka kerta, kun olemme olleet tappiolla jo toisen erän jälkeen.

Ojamäki osasi nimetä myös syyn siihen, miksi vastustajat ovat kerta toisensa jälkeen päässeet johtoon.

- Aika paljon ylivoimahyökkäyksiä on tullut omaan päähän. Fiksummin kun hyökättäisiin niin sitä kautta saataisiin itsekin parempia paikkoja.

Porilaislähtöisen hyökkääjän mukaan Tapparalla riittää työsarkaa pelin parantamisessa.

- Kai se on vaan siitä valmistautumisesta kiinni ja siitä, että jokainen sisäistää sen mitä pitää tehdä. Siinä on vielä joukkueella aika paljon hiottavaa, että saadaan kaikki tekemään samaa asiaa.

Vapautuneesti vaistoilla

Vuosi sitten Porista Tampereelle siirtyneeltä Ojamäeltä odotettiin tulosta jo viime kaudella, mutta tehot jäivät odotettua pienemmiksi. Nyt Ojamäki on hurjastellut viiteen otteluun tehot 4+1, mikä vastaa jo lähes kolmasosaa viime kauden pisteisaldosta (8+9 =17).

- Pelaaminen on aika paljon vapautuneempaa tällä hetkellä. Ei tarvitse kauheasti tuskailla, saa pelata vaistoilla. Tietysti nauttisin vähän enemmän, jos joukkueena pärjättäisiin paremmin ja pystyisin oikeasti auttamaan joukkuetta voittamaan.

Kuluvaan kauteen Ojamäki valmistautui kertomansa mukaan samalla tavoin kuin ennenkin.

- Vedin samanlaisen kesän ja yritin treenata maalintekoa mahdollisimman paljon, että se lähtisi oikeasti rullaamaan. Nyt se on lähtenyt rullaamaan ja hyvältähän se tuntuu.

Ojamäen onnistumista ovat miehen itsensä mukaan edesauttaneet myös ketjukaverit Antti Erkinjuntti ja Jarkko Malinen, joiden kanssa pelaaminen on ollut 23-vuotiaan hyökkääjän mielestä helppoa.

- Pelaamme hyvin ja maltamme pysyä kiekossa. Sitä kautta olemme saaneet hyviä paikkoja. Pojat ovat taitavia käsistään, joten siinä on helppo itse hakea paikkaa, Ojamäki kiitteli.

Tällä viikolla Tappara kohtaa vielä KalPan perjantaina Kuopiossa ja SaiPan kotonaan lauantaina. Ojamäen mukaan tamperelaiset lähtevät otteluihin pelaamaan sitä peliä, jota Tappara pelasi mm. Lukkoa vastaan kolmannessa erässä.

- Pelkästään se kolmas erä otetaan mukaan. Sillä aggressiivisuudella ja nälällä lähdetään Kuopioon ja mahdollisimman paljon levätään, jotta lauantaipelissä oltaisiin virkeitä ja jalka liikkuisi, Ojamäki päätti.