"Maajoukkueiden ja Liigan mestari Tapparan johdolla tietty askel Meidän pelin hitaamman rytmin painottamiseen" − Juha Juujärvi haluaa suomalaista jääkiekosta aktiivisempaa

LIIGA, MAAJOUKKUE, Suomi-sarja, Muut Sarjat / Haastattelu
Juha Juujärvi seuraamassa MM-kiekkoa ja tekemässä muistiinpanoja näkemästään.
Kuva © Timo Savela
Valmentaja Juha Juujärvellä on jääkiekosta vahvat näkemyksensä. Hän haluaa nähdä kentällä taitoa ja reagointipeliä. Hän pohtii, vievätkö Suomen kärkijoukkueet maajoukkuetta myöten kotimaista jääkiekkoa oikeaan suuntaan.

Tampereella Ylen asiantuntijatehtävissä MM-kisoja seuraava Juha Juujärvi on kiinnostunut jääkiekossa itse pelistä. Hän nauttii erilaisten taktisten yksityiskohtien pohtimisesta.

− Olen miettinyt paljon, mihin suuntaan suomalaista jääkiekkoa kannattaisi lähteä kehittämään, jotta menestymme jatkossakin. Se, millaista peliä Leijonat pelaa arvokisoissa on tiettyjen todennäköisyyksien mukaan tehokas ja jopa tehokkain tapa voittaa tällainen lyhyt turnaus.

Vaikka Leijonat on saavuttanut pelityylillään viime vuosina menestystä, haluaisi Juujärvi nähdä sarjajääkiekossa rohkeampaa peliä.

− Meillä oli selvä suunta, kun moni liigavalmentaja puhui ja junioripuolella pelattiin todella aktiivisesti ja pyrittiin saamaan tempolätkää vietyä joka sarjatasolle enemmän.

Meillä oli selvä suunta, kun moni liigavalmentaja puhui ja junioripuolella pelattiin todella aktiivisesti ja pyrittiin saamaan tempolätkää vietyä joka sarjatasolle enemmän.

− Nyt on otettu maajoukkueiden ja Liigan mestari Tapparan johdolla tietty askel Meidän pelin hitaamman rytmin painottamiseen, jossa korostuvat keskustan puolustaminen ja kiekkokontrolli vastaavasti hyökkäyspelillisesti.

Voitolla ei pidä leikkiä

Mihinkään leikittelyyn Juujärvi ei halua suomalaista jääkiekkoa viedä. Tärkeimmän seikan vanavedessä tulevia asioita ei silti saa unohtaa.

− Pitää arvostaa, että joukkuepelaamisen tärkein päämäärä on voittaminen. Pitää myös muistaa, että sen jälkeen tulee yksilön kehittäminen ja yksilöstä parhaan mahdollisen esille saaminen. Tämä tietysti korostuu etenkin nuorten osalta.

− On muistettava myös se viihdearvo, jonka takia ihmiset tulevat esimerkiksi MM-kisoja katsomaan ja minkä takia jääkiekko on lajina niin hieno Maalitilanteiden määrä, pelinopeus ja yksilöiden pelirohkeus ovat elementtejä, jotka kiehtovat rivikatsojaa.

Kotimainen jääkiekko kamppailee laadussa aivan maailman kärjen kanssa. Juujärvi löytää osa-alueita, joissa Suomi on sekä parempi että heikommissa kantimissa kuin kilpailijat.

− Olemme kansainvälisesti edellä siinä, että viisikon yhteistyö tuottaa menestystä ja yksilölle mahdollisuuksia onnistua pelissä kokonaisvaltaisesti. Vastaavasti verrattuna Ruotsin ja NHL:ään annamme yksilön reagointivapaudessa, luisteluvoimassa ja ennen kaikkea maalintekopelissä tasoitusta.

Juujärvi nostaa esille kotoisesta Liigasta muutaman esimerkin. 

− Esimerkiksi Pekka Virran Lukko pelasi huikeaa jääkiekkoa. Myös Tapparan pelaaminen CHL:ssä – nautin eniten heidän pelaamisestaan CHL:n finaaleissa. Valitettavasti Liigan pudotuspeleissä Tapparaa ei edes kunnolla mitattu. Visiossani unelma olisi ollut tämän vuoden Tapparan ja Virran Lukon kohtaaminen. Se jäi vielä odottaman.

Ilveskään ei olisi pärjännyt Tapparalle

Liiga-kauden 2021−22 päätteeksi oli mahdollisuus, että tamperelaisjoukkueet olisivat kohdanneet finaaleissa. TPS kuitenkin päihitti Ilveksen välierissä ja eteni Tapparaa vastaan. Tamperelaisten välienselvittelyssä asetelma olisi ollut nyt nähtyyn verrattuna erilainen.

− Siinä olisi henkinen tila muuttunut paljon ja olisi tullut ylimääräistä jännitettä. Kaikki olisi ollut mahdollista, mutta kokemuksella on kuitenkin iso merkitys. Ilves ei organisaationa ei ole pudotuspeleissä vielä niin kokenut. Pidin kovasti siitä, miten Ilves pelasi runkosarjassa suorahyökkäyspeliä. Toisteisuuteen tiukassa paikassa ja sen läpivientiin ei tämän kevään perusteella ollut Ilveksellä vielä riittävää luonnetta, ruotii Juujärvi.

MM-kisoja silmällä pitäen Juujärvellä on näkemys siitä, mitä otteluissa kannattaa katsojana tarkkailla.

− Yksilöiden kautta esimerkiksi Ruotsin ja Tšekin välinen ottelu ei ollut valmentajan mieleen, mutta yksilösuoritukset olivat huikeita. Silmiin osuivat myös Ruotsin NHL-puolustajat ja ne tavat, joilla molemmat tekivät maailmanluokan laukauksilla maaleja. Peli oli tietyllä tavalla kuritonta ja luomua aika paljon. Virtuositeetti tuli näkyviin.

David Krejčí on yksi MM-kisojen virtuooseista.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Kiinnostavimmat yksilöt löytyvät leijonajoukkueesta. Eri vahvuisten joukkueiden kohtaamiset kiehtovat Juujärveä.

− Suomen joukkueessa Mikael Granlund ja Miro Heiskanen ovat NHL:n terävintä kärkeä. Heiskanen on varmaan pelipaikallaan TOP3-pelaaja maailmassa, he ovat totta kai sellaisia yksittäisiä pelaajia, joita seurata. Pelillisesti katsoisin näiden vahvasti viisikkopelin kautta pelaavien maiden ja toisaalta vapaammilla pelitavallisilla raameilla operoivien joukkueiden välillä, että mitä ja miten se viisikkopeli tuottaa.

− Suomi on niin täällä kuin oli olympialaisissakin todella kilpailukykyisellä materiaalilla. Lisäksi Leijonilla on vahvin pelitavallinen konsepti. Se on yleensä aika voittava systeemi.

Lopuksi Juujärvi nostaa vielä esiin asian, joka on kenties suurin jääkiekkoon tullut muutos − tai oikeastaan paluu entiseen parin vuoden tauon jälkeen.

− Valtavan eron huomaa, kun on yleisöä hallissa. Ammattipelaajat laittavat tyhjässäkin hallissa itsensä sataprosenttisesti likoon, mutta tunteen voima on niin suuri, että kun sitä saa, pelaajat ja joukkue aistivat sen. On mahtavaa, että hallit ovat olleet täynnä ja siitä iso kiitos kaikkien joukkueiden kannattajille. Se on merkityksellistä noille pelaajille.

» Lähetä palautetta toimitukselle