Maajoukkuedebytantti Lindbohm: "Tilaisuus nähdä, missä oma taso on"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lindbohm pelaa ensimmäiset aikuisten maaottelut Helsingissä.
Kuva © Saimi Airaksinen
Yksi Suomen joukkueen kahdeksasta debytantista on puolustaja Petteri Lindbohm. Neljä vuotta Pohjois-Amerikassa toivat tilille 40 NHL-ottelua, mutta nyt hän hakee vauhtia Sveitsin Lausannesta.

Petteri Lindbohm ei ehtinyt pelaamaan A-maajoukkueessa ennen lähtööään rapakon taakse 21-vuotiaana, eikä paikkaa auennut myöskään taannoiseen World Cupiin.

− Tosi hienoa päästä pelaamaan kansainvälisiä pelejä Eurooppaan. Samalla on hyvä tilaisuus nähdä, missä oma taso oikein on kansainvälisesti.

Leijonapaita on kuitenkin Lindbohmille tuttu, olihan hän mukana niin poikien kuin nuorten MM-kisoissa. Vuonna 2013 Lindbohm kipparoi nuorten maajoukkuetta, jonka kohtalona oli kuitenkin vielä tuolloin neljän joukkueen voimin pelattu karsintasarja.

− Pelkkiä positiivisia muistoja nuorten maajoukkuepeleistä on, vaikka turnaukset eivät koskaan kauhean hyvin menneet. Aina on kuitenkin ollut hienoa pukea Suomen paita päälle ja pelata oman maan puolesta.

Vuonna 2014 St. Louis Bluesin kanssa kolmen vuoden tulokassopimuksen tehnyt Lindbohm jatkoi organisaatiossa vielä neljännenkin kauden, mutta vakituista NHL-paikkaa ei näinä aikoina irronnut.

− Neljä vuotta opettivat paljon. Niinä vuosina oli paljon hyviä hetkiä ja myös jonkun verran huonoja, lähinnä loukkaantumisten kanssa.

− Viime kaudella tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen oli aikaa laittaa paikat kunnolla kuntoon. Toistaiseksi näin on ollut, ja toivottavasti on jatkossakin.

Lindbohm muistelee kaikista takaiskuista huolimatta Pohjois-Amerikan vuosia lämmöllä, ja tavoite on vielä palata kapeisiin kaukaloihin.

− Oli hienoa nähdä, että pystyy pelaamaan siinä sarjassa, ja vielä tulevaisuudessa omat tavoitteet ovat siellä. Sitä kohti tehdään töitä, että pääsisin sinne takaisin.

− Ei se turhaan ole maailman paras sarja. Kyllä päivittäinen tekeminen ja muiden esimerkki ovat olleet sellaisia, mistä on oppinut paljon.

Organisaatiossa oli hyvää esimerkkiä tarjolla, kuuluivathan joukkueeseen muun muassa Alex Pietrangelo ja Jay Bouwmeester, jotka ovat urallaan edustaneet Kanadan maajoukkuetta silloin, kun kaikki parhaat pelaajat ovat käytettävissä.

Viimeisellä kaudellaan Lindbohm joutui kulkemaan NHL:n siirtolistan läpi. Tilanne oli jo etukäteen vaikea, eikä kohtalo yllättänyt Lindbohmia tuolloin.

− Viimeinen kausi oli hankala, kun aikaisempien vammojen parantelun jälkeen oli vain yksi harjoituspeli, ennen kuin lähetettiin alas. Omalta osalta odotettuakin.

Kausi jäi pahasti lyhyeksi, sillä olkapäävamman takia pelit päättyivät jo ennen joulua. Viime kaudella Lindbohmille kirjattiin AHL:ssä 23 ottelua.

Lindbohmin mielestä Ville Peltosen pelaajakokemus tuo hyviä asioita valmennukseen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

− Nyt tehtiin se päätös, että on parempi tulla hakemaan Eurooppaan vähän vauhtia ja toistaiseksi olen ollut todella tyytyväinen.

Lindbohm otti näin suunnakseen sveitsiläisen Lausannen. Kausi pääsarjassa NLA:ssa on ollut positiivinen.

− Tosi tasainenhan sarja on. On ollut hauskaa huomata, että kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Vauhti on kovaa ja kaiken kaikkiaan hyvä sarja. Olen tykännyt olla siellä.

Moni suomalainen on viihtynyt Sveitsissä useita vuosia, eikä se ole ihme, tarjoaahan maa mukavan elinympäristön vuoristomaisemineen.

− Pelkkää hyvää sanottavaa on Lausannesta sanottavana, ja myös "Pessi" [Harri Pesonen] piti paikasta, kun siellä pelasi.

− Järvi vieressä ja vuoret lähellä, joten kyllä se aamuisin aina hymyilyttää kun ajaa hallille.

Päävalmentajana Lausannessa toimii Ville Peltonen. Neljä vuotta sitten komean pelaajauransa lopettanut Peltonen toimi ensin kaksi vuotta HIFK:n juniorivalmennuksessa, ennen kuin siirtyi kahdeksi vuodeksi Kari Jalosen avuksi SC Berniin. Nyt menossa on ensimmäinen kausi päävalmentajana kovassa paikassa.

− Aika paljon yksilökehitys edellä mennään, ja totta kai se vie myös joukkuetta eteenpäin. Kova vaatimustaso hänellä on, ja pidän hänen tavastaan valmentaa.

Valmennuskokemus on Peltosella vielä vähissä, mutta Lindbohmin mielestä se ei näy, vaan Peltonen osaa ottaa täyden hyödyn pelaajaurastaan.

− Todella kypsä hän on valmentajaksi jo tässä vaiheessa. Varmasti paljon apua pitkästä peliurasta, jonka aikana hän on nähnyt paljon hyviä valmentajia. Ville ei jännitä, vaan päinvastoin on kerännyt hyvän arvostuksen pelaajilta.

Peltosen lisäksi myös apuvalmentajat ovat suomalaisia, sillä rooleissa ovat Ruotsissa sekä HIFK-junioreissa aiemmin vaikuttanut Tommi Hämäläinen sekä viime kevään poikien maailmanmestarivalmentaja Tommi Niemelä. Sveitsissä kielitaito on kuitenkin pelaajistolla niin hyvä, että paikallista osaamista ei Lindbohmin mielestä tarvita.

− Kopissa kaikki puhuvat englantia, joten ei sen puoleen tule mitään ongelmia.

» Lähetä palautetta toimitukselle