Maajoukkue, Ilveksen yhteishenki ja jatkuva kehittyminen motivoivat Elli Suorantaa − "Kesän ykkösprioriteetti on treenaaminen"

MAAJOUKKUE, Naisten Liiga / Haastattelu
Elli Suoranta tähtää hyvän harjoittelun avulla kohti henkilökohtaista huippukautta.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Ilveksessä uraansa jatkava Elli Suoranta pääsi maistamaan aikuisten maajoukkuevauhtia. Isoja kehitysaskelia viime vuosina ottanut puolustaja tekee kovaa töitä tavoitteidensa eteen. Niihin lukeutuvat naisleijonaedustus sekä ulkomailla pelaaminen.

Ilveksen naisten joukkue sai taannoin mieluisia uutisia, kun puolustaja Elli Suorannan jatkosopimus tupsukorvissa julkistettiin. Myös HPK:ta Suomen kentillä edustanut Suoranta haluaa jatkossa pysyä tamperelaisryhmässä.

− Naisten Liigassa Ilves on itselle se jengi, jossa haluan pelata. Nautin joka päivä hallille menemisestä ja täällä on kivat joukkuekaverit, joiden kanssa töiden tekeminen maistuu. Tampereella on lisäksi kaikki lähellä ja se on kotipaikkakunta, niin viihdyn oikein hyvin.

Runkosarja toi 13+15=28 pisteellä puolustajalle hänen uransa toiseksi tehokkaimman kauden. Vuotta aiemmin hän oli tehnyt 29 pistettä 34 runkosarjaottelussa. Viime kaudella Suoranta pelasi vain 27 mittelöä runkosarjan aikana, joten pistekeskiarvolla mitattuna kehitystä tuli.

Ulkomailla pelaaminen kiinnostaa

22-vuotias Suoranta on kehittynyt viime vuosien aikana kohti kansallista kärkitasoa. Viime kaudella hän oli yksi Naisten Liigan tehokkaimmista puolustajista. Vaikka tässä vaiheessa ura jatkuu tupsukorvissa, vetää nuoren naisen mieli myös muille maille.

− Suomessa pelatessani Ilves on helppo päätös. Jossain vaiheessa olisi hieno juttu pelata ulkomailla, ja se varmasti veisi vielä ihmisenä sekä pelaajana seuraavan askeleen eteenpäin. Tässä on kuitenkin hyvä mennä kausi kerrallaan ja katsoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ulkomailla pelaaminen olisi kuitenkin jossain vaiheessa hieno juttu.

Viime kausi päättyi Ilveksen osalta puolivälieriin, kun Elisa Holopaisen ja Sanni Rantalan tähdittämä KalPa oli ottelusarjassa parempi voitoin 3−1.

− Tietysti puolivälierätappio KalPalle jäi hampaankoloon. Mielestäni pelasimme joukkueena tosi hyvin ja otimme loppukaudesta askelia pelillisesti eteenpäin. Kehityimme viisikkopelissä toden teolla.

Suoranta itse jäi pudotuspelien neljässä kamppailussa tehopisteittä. Peliaikaa hän sai tupsukorvista eniten, 24 minuuttia ja 31 sekuntia per pudotuspelikamppailu.

Puolivälierätappio KalPalle jäi harmittamaan Suorantaa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Viime kaudella hän säästyi isommilta vammoilta, mutta aivan täyttä runkosarjaa hän ei kuitenkaan ehtinyt pelata.

− Itselle alkukausi oli rikkonainen sairastumisten sun muiden kanssa, mutta isossa kuvassa ne eivät kuitenkaan hetkauttaneet. Aina riitti kahta kauheammin intoa tulla takaisin. Kausi oli siinä mielessä ehjä, ettei mitään loukkaantumisia tullut, vaikka turhia sairastumisia olikin välissä. Täytyy olla iloinen ehjästä kaudesta, Suoranta painottaa.

Täytyy olla iloinen ehjästä kaudesta

Naisten Liigan joukkueet suuntaavat pikkuhiljaa omatoimijaksoille, josta pelaajat palailevat lähempänä kauden alkua yhteisen tekemisen pariin. Suoranta aikoo paiskia töitä läpi suven.

− Päällimmäisenä on kova treenaaminen. Olen kesälomalla, joten saan keskittyä täysipäiväisesti harjoitteluun. Tietysti myös haluan nauttia kesästä ja pyrin tekemään sellaisia asioita, joita ei sitten kauden aikana niin paljon ehdi – kavereiden kanssa oleskelua ja muuta pientä kivaa. Keskittyminen on kuitenkin harjoittelussa ja sen ehdoilla menen.

Kunnossa pysyminen on tärkeää paitsi Suorannalle itselleen, myös hänen edustamalleen Ilvekselle. Suoranta oli viime runkosarjassa tupsukorvien toiseksi eniten peliaikaa ottelua kohden kellottanut pelaaja Anna Kilposen jälkeen. Vastuuta lienee luvassa tulevaisuudessakin.

Maajoukkueleireiltä hyviä kokemuksia

Suoranta on uransa aikana pelannut kahdet alle 18-vuotiaiden MM-kisat Tyttöleijonien paidassa. Tyttöjen maaotteluita hänellä on vyöllään yhteensä viitisenkymmentä. Tänä kesänä hän sai ensimmäistä kertaa kutsun Naisleijonien tapahtumiin.

− Toukokuussa oli testileiri ja kesälkuussa pääsimme jäälläkin treenaamaan kunnolla. Meno oli kovatasoista ja leirit olivat hyviä, hyvä fiilis jäi. Parhaani yritin joka tilanteessa ja hetkessä. Koen, että sain itsestäni hyvin irti.

− Olin alusta lähtien avoimin ja positiivisin mielin, niinkuin yleensä minulla on. Tietysti pientä positiivista jännitystä oli ensimmäisen leirin osalta, kun juttu oli niin uusi. En ajatellut mitään sen suurempia – menin ja koin. Vauhti oli kyllä kovalla tasolla, Suoranta tuumaa.

Edellisen kerran Suoranta oli vetänyt leijonapaidan päälleen kaudella 2019−20, joten edellisestä maajoukkuekomennuksesta oli ehtinyt vierähtää hyvä tovi.

Suoranta pääsi pukemaan leijonapaidan ylleen myös aikuisten tasolla.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Ilves-pakki kertoo saaneensa hyvää palautetta niin Naisleijonien pelikavereilta kuin Juuso Toivolan johtamalta valmennukseltakin.

− Tietenkin aina käydään keskusteluja vahvuuksista ja kehityskohteista, joita työstetään. Vahvuuksista tulee sitten sitä positiivista. Hyvä fiilis jäi päällimmäiseksi kahdesta leiristä.

Hyvä fiilis jäi päällimmäiseksi kahdesta leiristä

Suoranta on tullut Naisten Liigassa tunnetuksi kovaa lähtevästä lämäristään ja tarkasta rannekudistaan. Maajoukkueeseen murtautuakseen hän uskoo kuitenkin, että kehitystä on tultava kokonaisvaltaisesti eikä yksiulotteisuudella pääse pitkälle.

− Vaikka laukaus on oma vahvuuteni, niin täytyy olla myös muilla osa-alueilla priimaa. Katsotaan, mihin oma osaaminen riittää sillä puolella. Olisi hienoa päästä kauden aikanakin maajoukkueen tapahtumiin mukaan ja vakiinnuttaa paikka siellä.

Ensi kaudeksi entisen KalPa-kollega Holopaisen kanssa SDHL:ään siirtyvä Rantala on tällä haavaa Naisleijonien ydinryhmässä puolustusvoittoisemman Eve Savanderin ohella ainut oikealta laukova puolustaja. Kenties Suorannan kudille olisi siis sinivalkoisissa tilausta. Viime kaudella hän pyssytti toiseksi eniten ylivoimamaaleja kaikista puolustajista Naisten Liigassa, yhteensä neljä kappaletta.

Ilveksessä yhteinen halu vie eteenpäin

Tuleva kausi on Suorannalle neljäs peräkkäinen ja yhteensä seitsemäs kausi Ilveksen naisten liigajoukkueessa. Tesoman tykki antaa suuren arvon ryhmän dynamiikalle ja arjen laadulle.

− Tampereella on hyvät puitteet ja laadukkaat fysiikkatreenit. Uskallamme myös vaatia toisiltamme joka päivä parasta suoritusta. Pyrimme jatkamaan siitä, mihin viime kaudella jäimme, jotta saisimme pelin heti kuntoon. Halusta ja nälästä se ei ainakaan jää kiinni.

Uskallamme myös vaatia toisiltamme joka päivä parasta suoritusta

Vaikka hallilla vierähtää toisinaan pitkiäkin aikoja, on toiminta Ilveksessä pelaajiston mieleen. Kenelläkään on harvoin kiire pois pukukopista.

− Puhallamme kaikki yhteen hiileen ja olemme joukkue isolla J:llä. Se on tärkeää, että uskallamme vaatia toisiltamme ja että jokainen on oma itsensä. Se on avaintekijä kuten myös se, että hallilla on kiva olla. Välillä treenien jälkeen kestää pitkäänkin ennen kuin pääsee lähtemään kotiin. Se kertoo mielestäni siitä, että meillä on porukka, jonka kanssa haluaa oikeasti viettää aikaa.

Suoranta kehuu tupsukorvien joukkuehenkeä.
Kuva © Timo Savela

Naisten Liigassa pelaavien pelaajien taustat ja tavoitteet vaihtelevat suuresti. Osa tavoittelee paikkaa maajoukkueessa ja tähtää kenties ammattilaiskentille, toisille jääkiekko on lähinnä mukava harrastus.

Joukkueen jäsenten erilaiset lähestymistavat eivät Suorannan mukaan näy arjessa. Kun kypärä painetaan päähän ja pilliin vihelletään, jokainen hoitaa ruutunsa yhteisen edun nimissä.

− Joukkueessa kaikki sitoutuvat aina hommaan ja tekevät täysillä sen, mitä tekevät. Jo se vie joukkuetta pitkälle. Kaikki haluavat auttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kohti kautta kehitys mielessä

Naisten liigakauden alkuun on vielä hyvä tovi, mutta valmistautuminen alkaa tai on jo nyt käynnissä monella. Suoranta on yksi heistä, joka katsoo jo tiukasti runkosarjan alkua kohti. Hänet tiedetään pelaajien keskuudessa kovaksi harjoittelijaksi ja onpa häntä tituleerattu punttihirmuksikin.

− Kuten todettua, kesän ykkösprioriteetti on treenaaminen. Koen olevani tunnollinen ja määrätietoinen harjoittelija. Tiedän esimerkiksi, että miksi puntilla tehdään jotain tiettyä asiaa ja mitä se kehittää. Kun teen, niin teen sata lasissa. En hifistele salilla, vaan painan töitä täysillä.

− Tärkeää on itsensä haastaminen ja progressiivisuus – puntilla saa aina lisätä lisää rautaa. Nyt keskityn nopeussominaisuuksiin sekä kestävyyteen. Toki kaikessa keskityn siihen, mitä voi parantaa, vaikka ne olisivatkin jo vahvuuksiani.

Suorannalla on edessään mahdollisesti iso kausi.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Suorannan pelaajaprofiilin vahvuudet ovat helposti eroteltavissa. Urheilija tietää itse, mitkä asiat voisivat olla paremminkin. Häneltä on aiemmilla kausilla jäänyt monesti runkosarja hieman pelimäärältään vajaaksi erinäisistä syistä.

− Minun täytyy saada jäälle myös luistelun monipuolisuutta. Tietysti se, että pysyy ehjänä on myös päällimmäisenä mielessä.

Minun täytyy saada jäälle myös luistelun monipuolisuutta

Kansallisen tason tähtipelaaja tiedostaa, että Naisten Liigassa on edessä muutoksia ensi kaudeksi. Muun muassa HIFK:n, KalPan, Kärppien ja Kuortaneen pelaaja- tai valmentajakuviot ovat kokeneet uudistuksia.

− Vaihtuvuutta on jonkun verran, mutta odotan yhä kovia pelejä ja tasaisia otteluita. Nuoressa sarjassa on takuulla vauhtia ja saa painaa peleissä tukka putkella, Suoranta herkuttelee.

Ennen kauden alkua luvassa on kuitenkin vielä kosolti kesäisiä hellepäiviä ja vapaa-aikaa muunkin kuin jääkiekon parissa. Suoranta on löytänyt itsensä toisenlaisen mailapelin parista.

− Biljardia tuli viime kesänäkin pelattua tosi paljon ja huomasin pientä kehitystä. Se on mukava peli kaverien kesken. Se vaatii keskittymistä ja pitkäjänteisyyttä sekä välillä hermojakin. Se on kivaa kesätekemistä, tupsukorvien puolustaja vinkkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle