MM-kisojen A-lohkon kamppailut pelataan suomalaisten jäämestareiden huoltamalla jäällä – "Meitä kohdellaan hallilla kuin rock-tähtiä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jari Töyrylä oman valtakuntansa edustalla.
Kuva © Samuli Huikuri
Kun Riian monitoimihalliin piti rakentaa pikakomennuksella MM-kisojen vaatimukset täyttävä kiekkokaukalo, yhteyttä otettiin suomalaisiin alan ammattilaisiin. Riiassa jäämestarina toimiva Jari Töyrylä nauttii pitkistä, työntäytteisistä työpäivistään.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton päätös siirtää kevään MM-turnaus kokonaan Latvian Riikaan toi mukanaan pienimuotoisen ongelman, jonka selvittämiseen ei ollut kauaa aikaa. Kaupungissa oli vain yksi MM-kisojen vaatimukset täyttävä halli, mutta turnauksessa lohkoja olisi kaksi.

Apua pyydettiin ja apua saatiin. Nyt Riian monitoimihallissa pelataan MM-kiekkoa suomalaisten rakentamalla ja ylläpitämällä jäällä, kun Suomen Tekojää Oy on puikoissa.

Mikä mies ja mikä työ?

Jari Töyrylä on yksi neljästä suomalaisesta jäämestarista, joiden vastuulla on jään kunnossapito Riian monitoimihallissa, jossa pelataan turnauksen A-lohkon ottelut. Suomalaisryhmän täydentävät Hannu Hiltunen, Harri Kettunen ja Toni Sarkkinen

Pelitahti on Riiassa tiukka ja jää joutuu kovalle rasitukselle. Jäämestareiden pitää olla valmiina myös ottelun aikana, jos pelissä tapahtuu jotain yllättävää.

– Jäänhoito on meidän vastuullamme, että se olisi viimeisen päälle kunnossa. Jäällä on neljät viidet harjoitukset joka aamu ja pelejäkin kiireisimpänä päivänä kolme kappaletta. Suurin osa ajasta menee jäähuoneessa, mutta ehtii sitä vähän ottelujakin seurata sieltä täältä, Töyrylä kertoo. 

Kun toiseksi kisahalliksi valikoitui muun muassa vuoden 2016 salibandyn MM-kisoja isännöinyt monitoimihalli, otettiin suomalaisiin ammattilaisiin yhteyttä työtehtävän merkeissä. Jään rakentamisen ja kunnossapidon lisäksi osaajia tarvittiin myös kaukalon rakentamiseen. MM-kaukalon rakensi suomalaisryhmä Savonlinnasta.

Tästä jäästä vastaavat suomalaiset alan huiput.
Kuva © Samuli Huikuri

– Etsittiin ryhmää, joka pystyy hoitamaan sekä jään tekemisen että kaukalon rakentamisen. Soitto tuli ja kysyttiin onko kiinnostusta tehtävään. Vaimolta kysyin luvan ja sitten lähdettiin reissuun, Töyrylä toteaa. 

Hyvä ryhmähenki tekee työpäivistä mukavia  

Töyrylä ja muut suomalaiset ovat olleet Riiassa jo useamman viikon ajan valmistelemassa pelikaukaloa. Nyt turnauksen aikana työtä riittää edelleen ja työpäivät kestävät aamusta iltaan. Jäämestari Töyrylä kehuu oman ryhmänsä työmoraalia. 

– Tultiin pelipaikoille kolme viikkoa ennen kisojen alkua ja kokonaisuutena tulee viiden viikon reissu. Meillä on tosi hyvä ryhmähenki ja jokainen on kovan luokan ammattilainen, sitä täytyy korostaa. Kaikilla on hyvä huumori ja työnteko toimii, Töyrylä kertoo. 

Monitoimihallin hyvän jään taustalla on uudenlainen tekninen ratkaisu. 

– Uusi juttu täällä on kylmätekniikkailmastointi. Yleensä meidän tarvitsee odottaa muutama tunti jäädytyksen kanssa, mutta täällä ei tarvitse kyllä odotella kymmentä minuuttia kauempaa, Töyrylä kertoo. 

Meillä on tosi hyvä ryhmähenki ja jokainen on kovanluokan ammattilainen, sitä täytyy korostaa.

Pelaajat ja joukkueiden jäsenet elävät Riiassa tiukkojen koronarajoitusten kanssa. Hotellilta saa poistua vain koko joukkueen kanssa ja ylimääräiset kontaktit on viety minimiin. Myös jäämestareiden kohdalla on otettu huomioon koronan tuomat haasteet. 

– Työparit asuvat eri asunnoissa sen takia, että yritetään välttää mahdollisia karanteeneja sun muuta. Ei tässä paljon ehdi päivien aikana muuta tehdä kun olla hallilla ja nukkua kämpillä. 

Vaikka ruotsalaismedia ehtikin kommentoida jään kuntoa turnauksen avauspäivänä, ovat Töyrylä ja kumppanit saaneet pääosin positiivista palautetta pelaajilta ja valmentajilta. 

– Hienoa nähdä, että jää kestää hyvin käyttöä ja on hyvässä kunnossa vielä kolmannessa erässä. Syötöt luistavat hyvin vielä silloinkin.

Toivottavasti tavataan jälleen torilla turnauksen päätteeksi

Maajoukkuekiekosta nauttiva Töyrylä toivoo, että MM-turnaus päättyisi samaan lopputulokseen, kuin kaksi vuotta sitten. Seurajoukkueista miehellä ei ole omaa suosikkia, mutta leijonasydän on sykkinyt jo nuoresta lähtien. 

– Kyllä sitä maailmanmestaruutta odotetaan. MM-kisoja on tullut katsottua ihan pienestä asti, toivottavasti tavataan jälleen torilla!

Jäämestari työssään.
Kuva © Samuli Huikuri

Töyrylä haluaa haastattelun päätteeksi kiittää pelaajia ja paikallisia toimitsijoita hyvästä hengestä ja vieraanvaraisuudesta. Heitä kohdellaan hallilla kuin rock-tähtiä. Jäämestareilta kysytään aina ennen kaukaloon menoa, että saako jäälle mennä. Suomessa vastaavaa ei tapahdu.

– Kaikki on mennyt tähän asti hyvin. Rankkaa hommaa, mutta on tämä hienoa! Täällä arvostetaan kyllä tosi paljon meidän työtä, mikä tuntuu tietenkin hienolta, Töyrylä päättää. 

» Lähetä palautetta toimitukselle