Lukon kapteeni Maija Koski on jäällä suorapuheinen ja räiskyvä, mutta kentän ulkopuolella rauhallinen viilipytty

Naisten Liiga / Haastattelu
Kapteeni Maija Koski on kohdistanut katseensa alkavaan kauteen.
Kuva © Timo Savela
Keväällä Naisten Liigassa säilymisestä taistellut Lukko lähtee kokeneen kapteeninsa johdolla tavoittelemaan voittoisaa kautta. Nuorekas joukkue on nälkäinen ja valmis syttymään liekkeihin.

Koronan vaikutukset näkyvät edelleenkin

Viime keväänä Naisten Liigan karsintasarjassa elettiin jännittäviä vaiheita, kun kolme joukkuetta kävi kamppailua kahdesta seuraavan kauden liigapaikasta. Koronan pysäyttäessä koko jääkiekkoilun Suomessa, jäi pelaajille hiukan kaksijakoiset tuntemukset. Lopulta kaikki kolme joukkuetta saivat paikan Liigaan.

Lukon kokenut kapteeni Maija Koski muistaa kevään hyvin, niin kaukalosta kuin sen ulkopuoleltakin.

− Olihan siinä aika jännä tilanne pelien suhteen! Kun tieto sarjojen pysäyttämisestä tuli, niin oli aika tyhjä tunne pelien loppumisen suhteen. Toisaalta tuntui huojentavalta, ettei tarvinnut riskeerata terveyttään.

Koronan vaikutukset ulottuivat luonnollisesti myös siviilielämän puolelle. Luokanopettajaksi itseään kouluttava Koski oli juuri saanut opettajan sijaisuuden, johon poikkeustilanne vaikutti myös vahvasti.

− Kun kouluissa siirryttiin etäopiskeluihin, niin se oli kyllä elämäni stressaavinta aikaa, naurahtaa Koski nyt jälkeenpäin.

Jääkiekkoilijalle tuli myös harjoittelun suhteen uusia haasteita, kun harjoittelu oli lähes pelkästään omatoimista eikä esimerkiksi saleihin päässyt harjoittelemaan.

− Valmentaja lähetti pelaajille ohjeet, mitä ja miten treenataan. Siinä sitten jokainen pyrki toteuttamaan sitä parhaansa mukaan. Heti kun taas saatiin kokoontua, niin pidimme testit. Siinä näkyi hyvin, kuka oli töitä tehnytkin. Omiin testituloksiini olin tyytyväinen. Eihän sitä kapteeni uskalla löysäillä.

Korona on mukana jokapäiväisessä arjessa ja luomassa myös uhkakuvia tulevaisuutta ajatellen.

− Käsienpesua tulee tehtyä todella paljon ja käsidesiä on aina mukana. Nyt, kun tilanne näyttää hiukan pahenevan koronan suhteen, niin kyllähän se laittaa ajattelemaan. Mitä tehdään, kun ensimmäinen pelaaja ilmoittaa tartunnastaan? Otteluohjelmassa on toki löysää ja pelien siirtymiseen on varauduttu, mutta kyllähän siinä on riski pelien loppumisesta kokonaan.

Kapteeni on tottunut olemaan jäällä tärkeillä hetkillä
Kuva © Timo Savela

Uudistunut joukkue miellyttää kapteenin silmää

Lukon joukkue koki kesän aikana muutoksia pelaajiston suhteen, mutta kapteeni Koski lähtee kauteen luottavaisin mielin.

− Meillä on ollut hyvä harjoituskausi. Pelit ovat sujuneet mallikkaasti, kaikki naisia vastaan pelatut pelit olemme voittaneet. Ainoastaan Lukon poikajoukkueelle kärsimme tappion, mutta koetetaan revanssissa sekin kuitata. Uudet pelaajat tuntuvat aika nuorilta, vai johtuukohan se vain omasta vanhenemisestani, Koski jatkaa.

− Luotan kyllä joukkueeseemme. Olemme nuorekas ja nälkäinen joukkue, joka lähtee pelejä voittamaan

Lukko on kapteeninsa mukaan mennyt vuosi vuodelta eteenpäin pienin askelin ja on kehittynyt monessakin suhteessa.

− Aikaisempina vuosina meillä on ollut haastavaa saada pelaajia tarpeeksi peleihin, mutta jo viime kaudella saimme lähes joka otteluun kolme kentällistä. Parannettavaa on vielä siinä, että saamme siirrettyä hyvän tekemisen treeneistä myös peleihin. Olemme pudottaneet tasoa liikaa varsinkin avauseriin, ja sitten on ollut vaikeuksia ajaa vastustajia kiinni takamatkalta.

Omassa kehityksessäänkin Koski näkee tapahtuneen muutoksia, kiitos lisääntyneen voimaharjoittelun.

− Voimaa olemme harjoitelleet paljon, välillä nostettu ihan hulluna penkkiä. Varsinkin laukaisuvoimaa on tullut lisää, mutta eiköhän kaksinkamppailuissakin pärjää nyt paremmin. Haluan tehdä enemmän maaleja kuin aikaisempina vuosina. Tarkoitus on olla tehokas ratkaisija voittavassa joukkueessa. Lisäksi kestävyys on parantunut, tai ainakin kyky jaksottaa omaa pelaamistaan paremmin.

Nuorekkaasta joukkueestaan kapteeni haluaa nostaa kaksi tulevaisuuden pelaajaa esiin.

− Paneliasta siirtynyt Charlotta Lundström sekä jo viime kaudella meille saapunut Neea Pelkonen ovat sellaisia pelaajia, joita kannattaa seurata.

Koski ei juurikaan ole muiden naisten joukkueiden tekemisiä seurannut, mutta yksi seuroista on kuitenkin silmiin osunut.

− Jatkoajasta olen juttuja naiskiekosta lukenut, suurimmaksi osaksi TPS:stä ne jutut ovat kertoneet. Muista joukkueista ei oikein ole tietoa kauheasti näkynytkään.

Välillä täytyy myös hetken hengähtää
Kuva © Timo Savela

Länsirannikolla viihtyvä Koski ei halaja isompiin ympyröihin

Koski on viettänyt koko pelaajauransa länsirannikolla. Porin ja Panelian kautta Raumalle kotiutunut hyökkääjä ei ole halunnut lähteä isompiin kaupunkeihin pelaamaan.

− Onhan se siirtyminen aina välillä käynyt mielessä, mutta tykkään asua näissä pienemmissä kaupungeissa.

Koski tunnetaan joukkueen sisällä pelaajana, joka sanoo suoraan mitä ajattelee ja haluaa myös saada palautteen suoraan. Siviilielämässä onkin tilanne hiukan toinen.

− Siviilissä tykkään olla rauhassa ja askarrella sekä puuhailla kaikenlaista. Moni ei taitaisi uskoa, miten erilainen luonne minulla on jääkiekon ulkopuolella. Kentällä olen todella äkkipikainen ja pinna palaa melko herkästi, mutta taas koulumaailmassa minulla on lehmän hermot ja olen se viimeinen, jolta hermo menee.

Lukko aloittaa urakkansa Naisten Liigassa kahdella kotiottelulla. Lauantaina 5. syyskuussa vastassa on Vaasan Sport ja sunnuntaina kaukaloon luistelee HPK.

Voittavan joukkueen ratkaisijan rooli on Kosken tavoitteena
Kuva © Timo Savela

» Lähetä palautetta toimitukselle