Lukon Anrei Hakulinen ei ole huolissaan tahmeasta vaiheesta – "Ei riitä Tamin mainostama 90 prosentin keskittyminen"

LIIGA / Haastattelu
Lukon kapteeni Anrei Hakulinen oli tyytyväinen TPS-voiton jälkeen.
Lukon kapteenin Anrei Hakulisen ja Lukon joukkueen viime viikot ovat olleet tähän mennessä kauden haastavimmat. Kerran jo joukkueensa mestaruuteen johdattanut hyökkääjä ei näe syytä huolestua, vaan uskoo joukkueeseensa ja itseensä.

Sarjakärki Rauman Lukko voitti tasaisessa lauantai-illan ottelussaan Turun Palloseuran vieraskaukalossa lukemin 3–1. Voitto kahden vuoden takaisesta finaalivastustajasta maistui raumalaisten kapteenille Anrei Hakuliselle.

– Hyvä fiilis. Olimme niin sanotusti orastavassa tappioputkessa ja saimme sen nyt katkaistua. Komea vierasvoitto, Hakulinen sanoo.

Lukko palasi voittojen tielle kolmen hävityn ottelun jälkeen. Alkuvuodesta joukkueen otteet ovat ailahdelleet, mikä on näkynyt myös tulostaululla. Hakulinen ei lähde liikaa kritisoimaan joukkuettaan, vaan näkee tilanteessa paljon hyvää.

– Vastustajat parantavat ja skouttaavat meitä, kun johdamme sarjaa. Se tuo aina omat haasteensa. Minä luulen, että nämä pari tiukkaa tappiota ovat loppupeleissä kasvattaneet meitä joukkueena ja pystymme oppimaan näistä. Ihan hyvä, että tämä tuli tähän kohtaan.

– Tästä on hyvä jatkaa, ja saatiin tämä viikko lopetettua voittoon, Hakulinen kiteyttää.

Voiton jälkeen joukkueen pukukopista kuuluu iloista puheensorinaa. Hakulinen kertoo kopissa olleen koko kauden ajan hyvä yhteen puhaltava tunnelma. Kaikesta huolimatta.

– Kopissa on hyvä fiilis. Totta kai tappiot aina vähän turhauttavat, ja se näkyy välillä pelaajissa, mutta kyllä me olemme aika hyvin aina tappioiden jälkeen koottu itsemme ja palattu voittojen tielle.

Paineeton sarjakärki

Lukko on paistatellut Liiga-kärjessä suurimman osan kaudesta. Tämä ei ole kuitenkaan lisännyt suorituspaineita vaan pikemminkin päinvastoin.

– Se on vaan hyvä haaste meille joka iltaan. Vastustajilla on aina pieni extrabuusti, kun sarjakärki tulee vieraaksi tai he tulevat vieraaksi. Silloin pitää itsekin olla valmiina.

– Ei riitä Tamin (Juhani Tammisen) mainostama 90 prosentin keskittyminen, vaan sen täytyy olla sata, Hakulinen virnistää.

Lukon kultakypärä ja ykköspuolustaja Thomas Grégoire ja maalivahti Artjom Zagidulin kuuluvat kiistatta pelipaikkansa parhaimmistoon ja ovat suuri osa Lukon menestystä.

Grégoire on TPS-ottelun jälkeen puolustajien pistepörssissä jaetulla toisella sijalla tehoilla 8+24=32. Zagidulinin päästettyjen maalien keskiarvo 1,72 ja torjuntaprosentti 92,39 tuovat maalivahtien tilastoissa sijat yksi ja kaksi. Hakulisella on pelkkää positiivista sanottavaa kaksikosta.

– Molemmat ovat pirun mukavia jätkiä, oikeita joukkuejätkiä. Kun on loistava joukkue, nousee sieltä aina joitain yksilöitä esiin. Nyt Zagi ja Greksi ovat hyvin nousseet esille. Molemmat ovat loistavia jätkiä kopin ulkopuolella ja kentällä, Hakulinen kehuu.

Artjom Zagidulin on ollut varma Lukko-maalilla.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Huippukausi pysähtyi loukkaantumiseen

Hakulisen alkukausi oli hurmoksellinen. Menestys palkittiin pistepörssin kärkisijalla ja kutsulla Suomen EHT-turnaukseen.

Marraskuussa pelatun turnauksen ensimmäisessä ottelussa Hakulinen loukkaantui ja oli poissa kaukalosta viisi viikkoa. Paluun jälkeen alkusyksyn tehokkuus on ollut kadoksissa ja pelaaminen on ollut haastavaa.

– Ennen loukkaantumista oli hyvä flow ja itseluottamus oli aika katossa. Silloin on hyvä pelata ja nauttia siitä. Sitten tuli tuo loukkaantuminen ja viiden viikon tauko. Sen jälkeen ollut vähän tahmeampaa, Hakulinen myöntää.

– Itseluottamus ei ole tällä hetkellä niin tapissa, ja se heijastuu tuonne kentälle. Pääasia, että joukkueena olemme pystyneet voittamaan. Se on tässä päällimmäisenä.

Vaisuista otteista huolimatta joukkueen kapteeni kerää luottamusta. Monipuolisena pelaajana tunnettu Hakulinen löytyi jäältä TPS-voitossa niin erikoistilanteissa kuin ottelun kriittisimmillä hetkillä. Voidaan siis todeta, että joukkueen valmennus ei ole vielä kovin huolissaan kapteeninsa hiljaisesta vaiheesta.

– Saamani vastuu kertoo, että saan luottamusta koutseilta. Kun on joukkueen kapteeni, niin pitääkin olla hyvä ja pystyä mennä kentälle joka hetkessä. Totta kai nautin, että saan pelata paljon, mutta pitää myös pelata sen mukaisesti, että saa jatkaa siinä roolissa, Hakulinen kertoo.

– Kyllä minä olen nauttinut, että olen saanut pelata alivoimaa ja ylivoimaa sekä päässyt ratkaisuhetkillä kentälle. Ei pelaaja voi paljoa enempää pyytää.

Tavoitteena ulkomaat

Hakulisen sopimus Lukon kanssa päättyy tähän kauteen, eikä vielä ole varmuutta, missä hänen uransa jatkuu. Selkeä visio häneltä kuitenkin löytyy siitä, mihin suuntaan hän haluaa uraansa viedä.

– En ole paljoa ensi kaudesta (miettinyt) mitään konkreettista, mutta minulla on tavoitteena päästä ulkomaille pelaamaan. Se on ykköstavoite ja sen mukaan eletään. Katsotaan, tuleeko sieltä mitään mielenkiintoista ja järkevää, Hakulinen paljastaa.

– Riippuu siitä, miten oma ja joukkueen kausi menee, mistä on kiinnostusta ja millainen paikka on kyseessä, hän sanoo.

Mutta siihen asti suurin tavoite on mestaruus. Kahden vuoden takainen mestari Lukko on tällä kaudella osoittanut taistelevansa tosissaan Liiga-mestaruudesta. Vaikka joukkue on lähestulkoon ankkuroinut paikkansa sarjan kärjestä, pysyy Hakulinen maltillisena.

– Viime vuosi osoitti sen, että runkosarjasijoitus on tärkeä, jotta pääsisi aloittamaan kotiedulla, eikä tarvitsisi lähteä säälikierroksille. Siinä mielessä olemme hyvässä vauhdissa ja omissa tavoitteissamme. Siihen tähdätään, että olemme neljän parhaan joukossa ja saamme kotiedun.

– Keväällä on sitten aina eri pelit, ja kaikilla on mahdollisuudet voittaa. Mennään päivä kerrallaan, Hakulinen summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle