Lomautuksia, lykätty hyväntekeväisyysottelu ja uuden oppimista − Ajankuva iski myös Pekka Tirkkosen ja JYPin kasvoille

LIIGA / Haastattelu
Pekka Tirkkonen aloittaa toisen kauden hurrikaaniryhmän pääkäskijänä.
Kuva © Timo Savela
Pekka Tirkkonen ja JYP aloittivat yhteiset harjoitukset kohti tulevaa kautta. Pääluotsi kertasi poikkeuksellista kevättä ja kesää, sekä sitä, miten se heijastuu tulevaan kauteen.

Viimeinen lähes puolenvuoden jakso on sisältänyt eniten epävarmuutta suomalaisessa jääkiekoilussa miesmuistiin. Koronan tuomat vaikutukset ovat väistämättä iskeneet isolla lekalla myös jääkiekkoon. Viimeisiä käänteitä ei välttämättä ole nähty, jälkivaikutteista puhumattakaan.

Yksi iso vaikutus jääkiekkoseurojen kesässä on ollut lomautukset, jotka ovat koskeneet lukuisia tahoja. Jyväskylässä valmentajien kohdalla päädyttiin pääosin kahden kuukauden mittaisiin lomautuksiin, jotka lusittiin touko- ja kesäkuussa.

Pekka Tirkkonen kertoo, että Jyväskylässä päävastuuta kesän ajan harjotteista on hoitanut fysiikkavalmentaja. Jari Pekkola on ollut mukana niin yksilö- kuin pienryhmien tarkkailussa.

− Fysiikkavalmentaja on ollut töissä koko kesän ja hoitanut asioita hallilla. Itsellä yhteydenpito pelaajien suuntaan on ollut enemmän kuulumisten kyselyä, mutta valmennusjohdon ja urheilutoimenjohtajan kanssa suunnitelmia on kyllä puitu, Tirkkonen kertoo.

Oman kätensä valmentamiseen on ojentanut myös Mikko Viitanen, joka on jälleen auttanut erityisesti nuorten pelaajien kanssa. Urheilupomon pääpaino on Tirkkosen mukaan ollut vuonna 2019 lanseeratussa Talenttitallissa, johon kuuluu JYPin ja seuran juniorijoukkueiden lupaavimpia nuoria pelaajia.

− Yhdessä keskustelimme harjotteista, joita hän on sitten pitänyt. Sellaisia henkilökohtaisia juttuja, kuten taitovalmennusta, Tirkkonen selventää.

Tyhjä olo ja muuttuvat suunnitelmat

Runkosarjan 2019−20 päätös jää varmasti monille mieleen. JYP pelasi torstaina Helsingissä tyhjille katsomoille ja tieto lauantain päätöskierroksen pelaamatta jäämisestä tuli perjantaina. Kauden päättyminen tuo aina oman tyhjän olonsa, mutta tällä kertaa se oli Tirkkosella vielä aiempaa voimakkaampi.

− Nyt oli ehdottomasti vielä oudompi olo, sillä tuskin kellään sellaista kokemusta on alla. Hommat loppuivat kuin seinään, eikä joukkuettakaan päässyt kasvotusten kiittämään kaudesta.

Nopeasti kevät eteni suuntaan, jossa taloudelliset realiteetit alkoivat iskeä monessa seurassa kasvoille. Lomautukset ja palkanalennukset olivat väistämättömiä, mutta myös keskusteluja ja konsultointia tarvittiin hommien saattamiseksi maaliin. Neuvotteluissa oli mukana Savalin, eli ammattivalmentajien edunvalvontajärjestön edustajat.

− Puhuimme myös muiden seurojen kanssa, miten muualla on asian kanssa edetty. Neuvottelut kestivät videopalaverien muodossa muutaman päivän. Seura esitti tilanteen valmentajille ja lomautuksesta päästiin sopuun, pääluotsi toteaa.

Vaikka lomautus toi kaivattua aikaa opiskella uusia asioita ja viettää aikaa perheen kanssa, aikaa olisi voinut käyttää myös toisin. Nyt tilanne on kuitenkin parempi.

− Oli melko outoa aikaa. Piti olla töissä, mutta olikin kotona, joten välillä kävi kyllä aika pitkäksi. Patikoimalla tuli tehtyä hieman vierasta kotiseutuani Länsi-Uudellamaalla tutuksi ja opiskeltua hieman uusia juttuja ensi kautta varten, Tirkkonen toteaa.

− Nyt on hyvät fiilikset, että on päästy takaisin hommiin. Toivottavasti pääsemme aloittamaan kauden suunnitellusti.

Viime kausi Jyväskylässä oli vaiheikas, eikä meno helpottanut välikauden aikana.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Kesän edetessä juonia seuraavalle kaudelle on punottu jatkuvalla syötöllä uuteen uskoon. Haasteita on tuonut esimerkiksi se, ettei Jyväskylän kilpahalliin ole saatu jäätä vielä elokuuksi, vaan jään saaminen menee syyskuulle.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 21.8. pelattavaksi kaavailtua hyväntekeväisyysharjoitusottelua JYPin ja KeuPan välillä ei voida pelata. Ottelun tuottojen piti mennä seuroille ja alueen junioritoimijoille paikkaamaan koronan tuomia tappioita. Tapahtuma pyritään kuitenkin järjestämään toisena ajankohtana.

Jääharjoitusten ja yksittäisten otteluiden lisäksi myös turnauksia on peruuttu. Kauteen valmistavien otteluiden aikaansaanti onkin muodostunut melkoiseksi palapelin kasaamiseksi.

JYP aloittaa harjoitusottelunsa 19.8. Ilvestä vastaan.

Pidentynyttä harjoituskautta täytyy jaksottaa

JYP kokoontui koko joukkueen voimin ensimmäistä kertaa tänään maanantaina. Jos tavoitellussa suunnitelmassa pysytään, Liigan avausotteluun on lähes päivälleen kaksi kuukautta aikaa.

Pari viikkoa pidentynyt valmistautumisjakso on Jyväskylässä jaksotettu melko tarkasti.

− Jaksottaminen on tärkeää. Alussa haluamme tutustua toisiimme jäällä, sillä joukkueessa on runsaasti uusia kasvoja. Sen jälkeen tulee noin neljän viikon mittainen jakso peliin tutumista, mitä rytmittää myös harjoitusottelut. Syyskuun alkupuolella hidastamme tahtia ja valmistaudumme tulevaan kauteen käymällä harjoituspeleissä ilmitulleita asioita läpi, Tirkkonen purkaa.

JYP sijoittui kesken jääneellä viime kaudella kahdeksanneksi. Pyörää Tirkkonen ei pelillisesti aio keksiä uusiksi, mutta uusia ärsykkeitä halutaan tuoda, joiden ajansaatossa odotetaan heijastuvan myös jäälle.

− Yksilö- ja taitovalmentamiseen on tuotu uudenlaisia ärsykkeitä. Haluamme mennä välillä kovempaa ja välillä hiljempaa, jolloin voidaan harjoittaa esimerkiksi koordinaatiota ja kädentaitoja, Tirkkonen kertaa.

− Kyseessä on pitkä prosessi, jonka odotetaan jatkuvan koko kauden.

» Lähetä palautetta toimitukselle