Liigassa avainrooleissa esiintyneet Tommi Taimi ja Mika Partanen kertovat syyt Norjassa pelaamiseen: "Täällä huolehditaan oikeasti jätkistä"

Muut Sarjat / Haastattelu
Tommi Taimi on viihtynyt Norjassa erinomaisesti.
Kuva © Riku Isokoski
Liigasta viime vuosilta tutut Mika Partanen ja Tommi Taimi löysivät ehkä hieman yllättäenkin seuran Norjasta. Jatkoaika tapasi siirtojensa taustoista kertovat suomalaispelaajat paikan päällä Oslossa.

Reilu vuosi sitten Norjasta kuului suomalaiselle kiekkoyleisölle varsin erikoinen uutinen, kun parhaimmillaan Liigan tehokkaimpiin kiekollisiin puolustajiin lukeutunut Tommi Taimi teki sopimuksen maan menestyneimmän seurajoukkueen Vålerengan kanssa.

Taimen päätös lähteä tasoltaan Liigaa selvästi heikompaan sarjaan saattoi yllättää kovastikin, olihan hän kaudella 2019–20 tehnyt Ässissä 53 ottelussa 28 tehopistettä. Yllättävyyttä lisäsi entisestään se, että viime toukokuussa Taimi teki peräti viiden vuoden jatkosopimuksen Vålerengan kanssa.

– Päätin, etten tällä kertaa sano mitään kahta vuotta, vaan viisi vuotta on ainoa sopimus, jonka teen. Vålerengasta sanoivat, että olivat miettineet aivan samaa, Taimi naurahtaa.

Aivan tuosta vain Taimi ei kuitenkaan Osloon siirtynyt, sillä hän oli jo muutamaan otteeseen ehtinyt hylätä Vålerengan sopimustarjouksen. Mieli kuitenkin muuttui viime vuoden syksynä, kun pelipaikka piti löytää jostakin.

"Päätin, etten tällä kertaa sano mitään kahta vuotta, vaan viisi vuotta on ainoa sopimus, jonka teen."

– Lokakuussa päätin, että jossain pitäisi pelata ja Oslo vaikutti hyvältä paikalta. Heidän tarjouksessaan kaikki oli kuitenkin hyvää, ja päätin sitten tulla tänne.

Taimen seuravalinnassa vaikutti myös vahvasti jääkiekon ulkopuoliset syyt, sillä hän ei halunnut lähteä viettämään kiertolaiselämää yksinään ulkomaille.

– Vanhin lapseni täyttää nyt kahdeksan ja on koulussa toisella luokalla. Minun täytyi miettiä myös lasteni kannalta, enkä halunnut pelata niin, että menen yksinäni jossain päin Eurooppaa ja lapset ovat kotona Suomessa. Täällä voimme viettää tasapainoista elämää, Taimi taustoittaa.

Omat kokit ja tuliterä areena

Kolmen Ässissä pelatun kauden jälkeen seuran oma kasvatti Taimi päätti, että Liiga-ura saa jäädä tällä erää taakse.

– Viime kauden alussa päätin, etten tee sopimusta ihan minne vaan. Suomessa en halunnut jatkaa, vaikka paikkoja olisi varmaan ollut auki.

– Olisin toki voinut tehdä vuoden sopimuksia johonkin, mutta olisiko siinä sitten ollut niin järkeä. Tämä oli hieno mahdollisuus ja Oslo on kertakaikkisen upea paikka, Taimi kehuu.

Taimi vertaa myös muista lajeistaan tunnettua Vålerengaa "Norjan HIFK:ksi". Valot ovat maan muihin seuroihin nähden kirkkaat, mutta myös seurayhteisö on poikkeuksellisen välittävä.

– Täällä huolehditaan oikeasti jätkistä ja esimerkiksi omat kokit tekevät meille ruokaa aamusta iltaan.

Vålerenga pelaa kotiottelunsa vasta reilun vuoden vanhassa Jordal Amfissa, joka rakennettiin vuoden 1952 olympia-areenan paikalle.
Vålerenga pelaa kotiottelunsa vasta reilun vuoden vanhassa Jordal Amfissa, joka rakennettiin vuoden 1952 olympia-areenan paikalle.
Kuva © Riku Isokoski

Taimi kertoo, että iän karttumisen myötä kunnianhimo jääkiekkoilijana ei enää ole samalla tasolla kuin aiempina vuosina.

Oslossa perheen arki rullaa sujuvasti ja pelaaminen on mukavaa. Tänä syksynä Taimi on ollut lähes piste per peli -tahdissa, vaikka esimerkiksi tämän haastattelun aikaan puolustaja oli loukkaantumisen takia poissa peleistä.

– Olen 31-vuotias, eikä minulla enää ollut tavoitetta jahdata huipputason pelipaikkoja. Haluan nauttia jääkiekosta ja koin, että perheeni kannalta tämä oli ainoa oikea ratkaisu. En vaihtaisi sekuntiakaan ajastani täällä.

Uusi vahvistus Suomesta

Viime elokuussa Vålerenga naarasi jälleen Liigassa isossa roolissa pelanneen suomalaisen riveihinsä, kun hyökkääjä Mika Partanen teki vuoden sopimuksen seuran kanssa.

Leijonissakin muutama vuosi sitten pelannut Partanen kertoo, että HIFK:sta tutulla Taimella oli vahva vaikutus hänen päätökseensä tarttua Vålerengan tarjoukseen.

– Täältä tuli sen verran kiva tarjous, ja kun hän oli jo täällä ja juttelin hänen kanssaan, niin tämä kuulosti hyvältä ja päätin lähteä kokeilemaan vähän uutta.

– En minä tästä sarjasta paljoa tiennyt ennen kuin tulin tänne. Ihan hyviä pelaajia kuitenkin tänne on tullut ja hyviä norjalaisiakin täällä pelaa, kuten meillä Mathis Olimb, Partanen kertoo.

Suomessa Mika Partanen muistetaan etenkin kaikkien aikojen pisimmän Liiga-ottelun ratkaisijana.

Kuluneena syksynä Partanen on ollut Vålerengan paras maalintekijä – 21 ottelussa on syntynyt 15 osumaa.

Taimen tavoin Partanen kertoo nauttineensa pelaamisesta ja elämisestä Oslossa. Pelin luistaessa ja olosuhteiden ollessa kohdillaan jatkosopimus ei ole mahdoton ajatus.

– Kyllä minäkin olen täällä viihtynyt, joten en sulje pois sitä, etteikö täällä voisi jatkaa.

Hulppeassa Oslossa kaikki on kohdillaan, muualla Norjassa ei välttämättä

Sekä Taimi että Partanen kertovat, että ihan Euroopan mittakaavassakin huippuluokan olosuhteet jääkiekon pelaamiseen oli merkittävä vetovoimatekijä heidän siirtymiselleen.

Pelaajat tietävät mistä puhuvat, sillä Vålerengan kotihalli valmistui vasta reilu vuosi sitten. Hallissa käydessä todella huomaa, että siihen on satsattu yli 40 miljoonaa euroa ja jälki on sen mukaista.

– Puitteet ovat täällä aivan viimeisen päälle ja jäähalli on varmaan yksi Euroopan hienoimpia, Taimi kertoo.

"Jotkut tienaa aika vähän, mutta kärkipelaajat saavat ihan hyvän tason palkkaa."

Huipputason puitteiden, elämänlaadultaan erinomaisen kaupungin ja välittävän seurahenkilöstön lisäksi palkkaus oli luonnollisesti merkittävässä asemassa suomalaisten seuravalinnassa. 

– Minun osaltani tilanne ei paljoa muuttunut Liiga-vuosiin verrattuna, mutta onhan yleisesti palkkaerot isot täällä. Jotkut tienaavat aika vähän, mutta kärkipelaajat saavat ihan hyvän tason palkkaa, Taimi avaa.

Vålerenga on resursseiltaan jättiläinen Norjan jääkiekossa, eikä kaikilla seuroilla ole läheskään samanlaisia mahdollisuuksia kilpailla Taimen ja Partasen tasoisista pelaajista. 

– Hieno paikka ja puitteet kunnossa. Täällä on ihmisen hyvä olla ja liigassa parhaat joukkueet ovat oikein hyviä – tasoeroa on toki aika paljon huonompiin, Partanen säestää.

» Lähetä palautetta toimitukselle