Liigan uusi maalitykki Heikki Liedes löysi Kouvolassa tehonsa ja palkittiin maajoukkuekutsulla – "Hienoa päästä mittaamaan oma tasonsa kansainvälisissä peleissä"

LIIGA / Haastattelu
Heikki Liedes on ollut pysynyt askeleen vastustajiaan edellä kauden otteluissa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto
Heikki Liedeksen alkukausi on tuottanut jo oman yhden kauden maaliennätyksen, 400 ottelua täyteen Liigassa ja kutsun maajoukkueeseen. On ollut niitä huonompiakin tapoja aloittaa oma kausi.

Liigan alkukauden suurimpiin onnistujiin kuuluu ehdottomasti KooKooseen täksi kaudeksi Lukosta siirtynyt Heikki Liedes. 28-vuotias laitahyökkääjä on avannut kautensa vakuuttavasti. 20 otteluun on syntynyt upeat 11 maalia. Se on samalla Liedeksen yhden kauden maaliennätys. Entinen oli kymmenen maalia, joka nyt rikottiin, kun kautta oli pelattu vasta kolmannes.

− Hyvin on lähtenyt käyntiin. Isompi vastuu hyökkäyspelissä. Pääsee pelaamaan ylivoimalla, ja muutenkin isompia minuutteja. Kovasti yritin harjoitella laukomista kesällä. Ajattelin, että voisi tulla isompi ja hyökkäävämpi rooli täällä KooKoossa kuin viime kaudella Lukossa. Toistaiseksi tulosta on tullut hyvin. Toivottavasti jatkuisi samanlaisena läpi kauden.

Liedeksen vahvan alkukauden on huomannut myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen, joka valitsi hurjassa vireessä olevan Liedeksen mukaan Karjala-turnaukseeen. Laitahyökkääjälle on siis edessään ensimmäiset aikuisten maaottelut EHT:lla.

− Totta kai on hieno päästä mittaamaan oma tasonsa kansainvälisissä peleissä. Kyllä se oli sellainen tietynlainen unelma, että joskus pääsisi maajoukkueessa pelaamaan. Mikä sen hienompaa, kun se tulee näin kotiturnauksessa.

Heikki ja Poika. Liedes toimi kapteenina Lukon seurahistorian toisen Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa.
Kuva © Jaakko Stenroos / All Over Press

Rauman ajoista kultaiset muistot

Liedes edusti viisi edellistä kautta Rauman Lukkoa. Lukossa hyökkääjä kohosi aina kapteeniksi asti ja oli johdattamassa Lukkoa sen seurahistorian toiseen Suomen mestaruuteen. Matka, jonka pelaaja kulki Raumalla, on jäänyt pysyvästi Liedeksen mieleen. Pekka Virran luotsaaman Lukon nelivuotinen projekti päättyi makeasti mestaruusjuhliin. Liedeksen olikin helppo nostaa Lukko-aika kokonaisuudessaan jalustalle.

− Koko aika ja projekti Lukossa. Sai nähdä konkreettisesti kuinka pitkäjänteinen työ tuo tulosta niin itsellä kuin organisaatiolle. Oppi mitä voittaminen lopulta oikein vaatii, ja kuinka päivittäistä työtä tehdään. Koko projekti itsessään oli, vaikka se ei olisikaan päättynyt loppupeleissä siihen mestaruuteen.

− Kyllä se oli minun jääkiekkourani hienointa aikaa. Tosi antoisa projekti kaikin puolin. Hienoin mahdollinen kruunu siihen päälle. Tosi mahtava lopetus.

"Ei tässä kaikki kuitenkaan saa 400 peliä pyöriä"

Tällä kaudella tuli hyökkääjälle täyteen upea määrä pelejä Liigassa, kun 20. lokakuuta JYP:iä vastaan Liedekselle tuli täyteen 400. ottelun rajapyykki. Siihen vaadittiin yhdeksän kautta liigakiekkoa. ja neljä eri seuraa. KooKoon ja Lukon lisäksi hyökkääjä on pelannut kasvattajaseurassaan HPK:ssa ja KalPassa. Debyytti Liedekselle Liigassa tuli kaudella 2013−2014, kun hän pelasi KalPassa.

− Tosi hyvältä tuntui. Ei tässä kaikki kuitenkaan saa 400 peliä pyöriä. Tässä nyt toistaiseksi saa pyöriä sen päälle vielä jonkin aikaa. Alkuvaiheessa meikäläisen uralla ei näyttänyt, että tuo rajapyykki tulisi täyteen. Oli haastavat ensimmäiset vuodet loukkaantumisten ja oman pelin tason takia. Toivottavasti vielä tulee toiset 400 peliä siihen päälle.

Tuttuun valmennukseen ja uusiin haasteisiin Kouvolaan

Lukon keväisen mestaruuden jälkeen Liedeksen auton keula osoittikin Rauman sijasta Kouvolaa. Hyökkääjä teki KooKoon kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Mestarisuosikin rivit olivat nyt vaihtuneet haastajan pelipaitaan. Syyt Kouvolaan siirtymiselle löytyvät penkin takaa.

− Kyllä se pääsääntöisesti oli tuttu valmennus. Valmennuksesta tunsin ennestään Salon Ollin (päävalmentaja), Heiskasen Mikon (apuvalmentaja) ja Lehtosen Karin (maalivahtivalmentaja). Se oli se suurin syy. Kouvolassa ylipäätänsä ollut hyvä pöhinä. Toiminta on mennyt parempaa suuntaan joka vuosi tässä liigataipaleen aikana.

KooKoon kausi on alkanut suorastaan upeasti. Kun kolmannes runkosarjaa alkaa olla täynnä, kouvolalaiset löytyvät sarjataulukosta upeasti toiselta sijalta. KooKoossa vaihtuvuutta tähän kauteen oli kohtuullisen paljon, ja penkin takana vaihtui pääkäskijä, kun kaksi kautta KooKoota valmentanut Jussi Ahokas lähti TPS:n peräsimeen.

Uuden päävalmentajan Olli Salon suojatit ovat kuitenkin heti löytäneet yhteisen sävelen. Uusi valmennus on samalla saanut kuorittua Liedeksestä esiin todellisen maalinsylkijän.

"Meillä on ollut hyvä tunnelma noissa peleissä, se on antanut meille virtaa."

− Kyllä ollaan tosi tyytyväisiä, että kuinka tuloksellisesti kausi on lähtenyt liikkeelle, mutta tiedetään myös, että pystytään vielä parantamaan. Ollaan aika vajaamiehisenä vedetty viime pelejä. Ollaan painittu loukkaantumisten kanssa. Sekin aina syö itse pelaamista vähäsen. Uskotaan, kun saadaan ehjät rivit takaisin, niin meillä on hyvä ryhmä, ja mahdollisuudet ihan mihin vaan.

Varsinkin kotonaan KooKoo on ollut alkukaudesta vaikea voitettava. Ainoastaan kertaalleen joukkue on hävinnyt kotonaan varsinaisella peliajalla. Muilla kerroilla vähintään yksi piste on jäänyt KooKoon pistesarakkeeseen. Hyökkääjä löysi pari syytä erinomaiseen kotivireeseen. Liedes antaa arvoa niin kotikenttäedulle niin kaukalon kuin yleisönkin osalta.

− Meille on iso etu kaukalon koosta. Se on aika lailla isompi kuin suurimmaksi osaksi muissa paikoissa. Se vaikeuttaa vastustajan puolustuspelaamista. Me päästään täällä päivittäin harjoittelemaan, niin uskon että se on iso ase etenkin hyökkäyspeliimme, jota pystytään käyttää. Toki päinvastoin vähän kärsitään siitä vieraissa, kun ei olla totuttu pienempään kaukaloon. Tulevat tilanteet vähän nopeampaan, kun ollaan harjoituksissa totuttu.

− Meillä on ollut hyvä tunnelma noissa peleissä, se on antanut meille virtaa.

Tämän viikon pelien jälkeen on luvassa maajoukkuetauko. KooKoolle se myös tulee hyvään saumaan, kun loukkaantumisia joukkueessa riittää. Joukkueen kuluvaan viikkoon mahtuu vain kaksi koitosta. Torstaina joukkue vieraili viimeistä kertaa Hakametsässä Ilvestä vastaan, ja lauantaina Kouvolaan saapuu myös hyvään pelivireeseen äitynyt HIFK.

− Vähän kevyempi viikko tietysti määrällisesti. Ollaan pelattu paljon pelejä tässä. Järjestäen kolmen pelin viikkoja, kun nyt ainoastaan kaksi. Saatiin huilata tämä alkuviikko. Teki varmasti kaikille hyvää, Liedes kommentoi KooKoon viikon urakkaa tiistaina.

− Kovat pelit sieltä on tulossa. Ilves on kovassa lennossa. HIFK hieman vaikeampi alkukausi, mutta nyt on jo lähtenyt paranemaan tulokset. Kaikki tiedetään millainen rosteri niillä on. Tosi kovat pelit saada ennen maajoukkuetaukoa. Päästään mittaamaan oma tasomme.

Heikki Liedes on ollut KooKoon vahvan kauden kulmakiviä
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto

Kun vauhtiin on päästy, niin hyökkääjä ei näe estettä, miksei meno voisi jatkua yhtä hurjana myös loppukaudesta. Nopeasti laskettuna, jos Liedes jatkaisi samaa tahtia syntyisi yli 30 maalia kauden aikana, mutta pelaaja onneksi pitää jalat tukevasti maan pinnalla.

– En ole sen isompia odotuksia itselle asettanut. Peli kerrallaan lähdetään. Seuraavaa peliä ja seuraavaa tilannetta ratkomaan. En usko, että miksikään muuttuisi etten tulosta pystyisi jatkossakin tekemään. En sitä liikaa mieti. Kyllä se tulos tulee hyvän pelaamisen kautta. Se on ainoa, mihin voi itse loppupeleissä vaikuttaa, niin keskitytään siihen.

» Lähetä palautetta toimitukselle