Liigan tähtimaalivahti Nick Malík vertailee Suomea, Tšekkiä ja Kanadaa – "Tšekissä keskitytään enemmän itseen, OHL ei maalivahdille kovin hyvä"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Toisella liigakaudellaan Malík ei ole toistaiseksi pystynyt pysäyttämään kiekkoja yhtä tehokkaasti kuin tulokaskaudellaan.
Kuva © Topi Lainio
20-vuotias tšekki kokee luottamuksellisen keskustelun olevan maalivahtivalmennuksessa häntä eniten auttanut tekijä.

Erinomaisesti viime kaudella KooKoossa pelannut tšekkiläinen Nick Malík korostaa reilun vuoden kokemuksella suomalaisessa valmennuksessa luottamusta ja kommunikaatiota.

– Tšekissä minun kokemukseni mukaan maalivahtivalmennus keskittyi enemmän luistelun harjoitteluun, mutta Suomessa olen saanut tilaa näyttää, mitä osaan. Valmentaja on puuttunut, jos on huomannut virheitä, mutta ennen kaikkea valmennuksessa on kyse kommunikaatiosta.

– Tšekin ja Suomen välillä on eroa suhtautumisessa jääkiekkoon: Tšekissä keskitytään enemmän itseensä, mutta Suomessa kaikki auttavat toisiaan ja tekevät yhteistyötä.

Maalivahtivalmennus on yksi suomalaisen jääkiekon tämänhetkisistä puheenaiheista, sillä suomalaisten maalivahtien asema sekä msailman että Euroopan huipulla on taantunut.

20-vuotias Malík näkee oman kehittymisensä taustalla keskeisenä juuri luottamuksellisen valmennussuhteen, jota KooKoon viime kauden maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen myös painotti Jatkoajan haastattelussa.

– Viime kaudella minua auttoi eniten, että pääsin pois Tšekistä ja sain kokea uuden ympäristön. Torjuntatyyliäni hieman muokattiin kauden alussa, mutta tärkeämpää hyvän suorituksen kannalta oli kuitenkin luottamuksellinen valmennussuhde, mikä nosti itseluottamustani ja pystyin keskittymään täysillä pelaamiseen.

Viime kaudella minua auttoi eniten, että pääsin pois Tšekistä ja sain kokea uuden ympäristön. Suomessa olen saanut tilaa näyttää, mutta ennen kaikkea valmennuksessa on kyse kommunikaatiosta.

– Katsomme videoita, keskustelemme maalivahtipelistä ja yritämme sitä kautta löytää parannuksia pelaamiseen. En tunne Tommi Satosaarta vielä niin hyvin, mutta viime kaudella Lehtonen valmensi minua todella hyvin. Olin tietysti myös nuorempi Tšekissä pelatessani, mikä vaikutti valmennuksen sisältöön.

Kotimaansa lisäksi Malík on pelannut myös juniorikiekkoa kanadalaisessa OHL:ssä.

– En tiedä muista Kanadan juniorisarjoista, mutta mielestäni OHL ei ollut maalivahdille kovin hyvä. Siellä pelataan hyökkäävää kiekkoa ja tehdään paljon maaleja. Puolustamiseen ei panosteta, ja monet ottelut päättyivät tyyliin 6–5, Liigasta NHL-varauksen Tampa Bay Lightningiin saanut Malík kommentoi 16 OHL-pelin kokemuksellaan.

– Totta kai oli hieno kokemus pelata siellä, mutta OHL palvelee paremmin kenttäpelaajia. Esimerkiksi jääharjoitukset mentiin kenttäpelaajien ehdoilla – he harjoittelivat omia taitojaan esimerkiksi läpiajoissa, mitä me maalivahdit puolestaan inhosimme.

Varauksen lisäksi Malíkilla on ollut myös konkreettisempi kontakti NHL-organisaatioon, sillä hän osallistui kesällä Lightningin development campille.

– Pidimme valmentajien kanssa videopalavereja ja kävimme läpi pelin pieniä yksityiskohtia, kuten kiekon seuraamista katseella. Oli huikea kokemus nähdä, kuinka kiekkomaailman huipulla toimitaan. Se todella motivoi tavoittelemaan NHL:ään pääsyä.

Vaikea tie NHL:ään

Lightningin 28-vuotias ykkösmaalivahti Andrei Vasilevski on yksi koko NHL:n parhaista torjujista, joten Malíkilla on iso vuori kiivettävänään NHL-peleihin asti päästäkseen.

– Enkä itse asiassa mieti mahdollisuuksiani pelata NHL:ssä. Keskityn parantamaan tasoani päivä ja peli kerrallaan. Kun pelaan hyvin täällä, mahdollisuuteni paranevat päästä pelaamaan maailman kovimpaan kiekkosarjaan. NHL-sopimus on seuraava tavoite.

KHL on valmistanut NHL:n kärkeen esimerkiksi New York Rangersin Igor Šestjorkinin ja New York Islandersin Ilja Sorokinin. Myös Mikko Koskinen onnistui nappaamaan NHL-paikan neljäksi kaudeksi loistettuaan KHL:ssä ja voitettuaan kahdesti Gagarin Cupin. Venäjän raaka hyökkäys Ukrainaan on kuitenkin muuttanut suhtautumista KHL:ään.

– KHL oli loistava sarja, mutta tällä hetkellä en koe turvalliseksi mennä Venäjälle. Enkä tiedä, onko sarjan taso enää yhtä hyvä. En usko, että voisin tällä hetkellä pelata KHL:ssä, Malík vastaa omalta osaltaan.

Toisella liigakaudellaan Malíkin pelaaminen on ollut selvästi ensimmäistä takkuisempaa, mutta nuori tšekki luottaa kuitenkin Liigan auttavan häntä kehittymään.

– Mielestäni Liiga on Euroopan parhaita sarjoja. Täällä on kovatasoisia pelejä ja hyviä pelaajia. En usko, että minulla on enää mitään kokonaan uutta opeteltavaa, mutta voin tulla paremmaksi pelaamalla vaativia otteluita. Esimerkiksi Kärpät on todella laadukas vastustaja ja muistuttaa NHL-joukkuetta.

– Kokemukseni mukaan maalivahtia kehittää paremmin pelaaminen ja harjoitteleminen eurooppalaisessa miesten ammattilaissarjassa kuin Kanadan juniorisarjassa. Ei ole tarpeellista mennä Pohjois-Amerikkaan todistamaan, kuinka hyvä olet.

» Lähetä palautetta toimitukselle