Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kommentoi KooKoo–KalPa-ottelun puhuttavaa tilannetta: “Kysehän on siitä, ylittääkö osuma ottelurangaistuksen kriteerit”

LIIGA / Haastattelu
Tilannehuoneella tehdään päätökset, mitkä tilanteet etenevät kurinpidon käsittelyyn.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Liigassa asetettiin viime viikolla useampi tilanne kurinpidon käsittelyyn. Yksi näistä ei kuitenkaan ollut KooKoo–KalPa-ottelussa tapahtunut KooKoon Kim Strömbergin taklaus KalPan Aleksi Klemettiin.

Viime viikonloppuna Liigassa nähtiin tukku taklauksia, jotka etenivät aina kurinpidon käsittelyyn asti. Yhtä paljon puhuttua taklausta ei kuitenkaan kurinpidon käsittelyyn asetettu.

KooKoo-pelaaja Kim Strömbergin taklausta KalPan Aleksi Klemetin päähän ei asetettu kurinpidon käsittelyyn. Tilanne on puhuttanut paljon sosiaalisessa mediassa.

Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kommentoi, ettei tilanne täytä tilannehuoneen mukaan päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkkejä.

− Tilannehuone on katsonut tilanteen niin, että pelaaja (Klemetti) on aika alapainoisessa asennossa ja toinen pelaaja (Strömberg) kiilaa eteen, jossa tapahtuu päähän osunut törmäys. Tilannehuone on kuitenkin tulkinnut niin, ettei törmäys olisi täyttänyt juurikin päähän kohdistuneen taklauksen tunnusmerkkejä, kommentoi Järvelä.

Järvelä vertaa Stömbergin taklausta JYP−Kärpät-ottelussa tapahtuneeseen Jussi Jokisen taklaukseen, jonka kohteena oli Julius Nättinen.

− Jussi Jokisen tilanteessa kädet nostetaan ylös ja taklaus kohdistetaan päähän. Kun on terminologiat päähän kohdistunut taklaus ja päähän osunut taklaus, niin ensimmäisenä mainittu ylittää selvästi ottelurangaistuksen arvoisen teon. Sitten on puolestaan nämä tilanteet, joissa pelaaja törmää päällään olkapäähän tai johonkin muuhun vastaavaan. Ne voidaan tulkita siten, että taklauksen kohde on ollut pää.

− Strömbergin tilanteessa on todettu, että taklauksen kohteena on ollut pelaaja kokonaisuudessaan. Takakamera osoittaa KalPan pelaajan tulevan melko matalassa ja leveässä asennossa tilanteeseen. Kun toinen pelaaja kiilaa eteen, niin törmäys kohdistuu olkapäähän, jota taklaava pelaaja ei levitä tai tarjoa ollenkaan. Toisessa tilanteessa selvästi taklataan päähän, kun taas toisessa pää osuu olkapäähän, selventää Järvelä.

Järvelä kertoo myös, että tilannehuoneella on useita eri kuvakulmia käytössään eri tilanteita varten.

− Takakameran kuva, joka näyttää korkeuserot, ei ole ilmeisesti tv-lähetyksissä näytetty. Tilannehuoneessa on eri kuvakulmia käytössä. Kamerasta näkee hyvin, kuinka Klemetin pää on selvästi alempana kuin Strömbergin.

Tilanteesta tuomittiin Strömbergille 5+20 minuutin pelirangaistus. Järvelä toteaa rangaistuksen olleen oikea.

− Sääntö antaa mahdollisuuden tuomita pelirangaistuksen tilanteesta, jossa pelaajaa osutaan päähän. Tarkoituksellisuus muuttaa sen ottelurangaistukseksi. Rangaistuksen aiheellisuuden näyttää jo pelkästään se, että KalPan pelaaja on kiekoton pelaaja. Teko on rangaistava eikä missään nimessä sallittu, mutta siitähän tässä nyt on kyse, ylittääkö tuo osuma ottelurangaistuksen arvoisen teon kriteerit.

Päätökset siitä, etenevätkö taklaukset kurinpidon menettelyyn, tekee tilannehuone.

Järvelän mukaan tulkintoja taklausten suhteen voidaan myös tarvittaessa tiukentaa.

− Mikäli tulee sellainen tilanne, että asiaa pitää säätää tiukemmaksi, niin tarvittaessa voidaan tiukentaa tulkintaa. Nyt tilannehuone on käsitellyt tilanteet näin.

» Lähetä palautetta toimitukselle