Aku Räty Kärppien Liiga-joukkueen paidassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Liiga-kausi yllätti Aku Rädyn positiivisesti − "En uskonut pääseväni Liigan mukaan"

Haastattelu
Päättyneellä jääkiekkokaudella mukaan Liiga-ympyröihin ja U20-maajoukkueeseen nousseen Kärppien Aku Rädyn, 18, kausi poikkesi ennakko-odotuksista positiivisella tavalla, kun nuori, oikealta laukova hyökkääjä asetti jalkansa toden teolla tasokkaan kärppäjoukkueen oven väliin. Räty pelasi lopulta Kärppien Liiga-joukkueessa 32 ottelua, jotka tuottivat 7 tehopistettä.

Aku Räty on kuuliaisen kansalaisen tavoin viettänyt karanteenielämää omassa asunnossaan Oulussa. Asunnosta on poistuttu treenaamaan sekä vierailemaan vanhemmilla.

− Treenaamassa ja vanhemmilla on käyty, muuten oltu aika rauhassa, kertoo Räty.

Kun päätös Liiga-kauden keskeyttämisestä tuli julki, oli Räty monien muiden pelaajien tavoin harmissaan, mutta ymmärtäväinen.

− Olin menossa treeneihin ja kun pääsin hallille, niin uutinen oli kaikkien huulilla. Ei olisi siinä hetkessä uskonut kuinka nopeasti tilanne eskaloituisi. Totta kai tiesin mikä tämä koronavirus on, mutta välttämättä sen laajuutta en olisi silloin osannut käsittää.

Kun kausi keskeytyi, pudotuspelit olivat Suomen eri sarjoissa jo käynnissä tai vasta alkamassa. Räty sanoo, että kauden päättyminen kesken pudotuspelien ei ollut niin suuri pettymys kuin olisi voinut kuvitella.

− Ei nyt mitään huonoa fiilistä jäänyt kun pitkä kausi oli jo takana ja pelejä oli tullut eri joukkueissa, mutta kyllähän se vähän harmittaa kun kausi päättyi siinä kohtaa. Meillä oli kuitenkin A-junnuissa hyvä porukka. Oltiin ehditty yksi peli pelata. Sekin tosin hävittiin, että olisihan meidän kausi voinut silti päättyä nopeasti, pohtii Räty.

Kärppien A-nuorten kausi oli runkosarjan osalta menestys: 34 ottelun sarjassa kärppäjuniorit voittivat peräti 28 ottelua, joita seurasi runkosarjan voitto. Rädyn mukaan kärppäyhteisössä osattiin odottaa nähdynlaisia esityksiä.

− Kuulostaa ehkä vähän ylimieliseltä sanoa, mutta kyllä joukkueessa osattiin odottaa hyvää kautta. Kärpissä on lähes aina todella hyvät joukkueet jokaisessa ikäluokassa. Tiedettiin että nytkin olisi jalkeilla joukkue, jolla voitaisiin nostella kannua.

Veljekset pelasivat yhdessä sekä nuorten että aikuisten pelejä.

Myös henkilökohtaisella tasolla viime kausi oli Rädylle positiivinen. Peliaikaa tuli A-nuorissa, Liigassa ja kutsu kävi myös U20-kisoihin Tšekkeihin. Kausi jätti nuorelle oulunsalolaiselle paljon käteen.

− U20-matka oli kyllä mukava reissu sinänsä, vaikka tulos jäi aika piippuun koko joukkueelta. Tosi opettavainen kokemus. Siellä näki, että itsekin pystyy pelaamaan kansainvälisiä huippuja vastaan.

− Ei sitä ennen kautta ajatellut että peliaikaa tulisi Liigassa. Mikko Manner sanoi kesällä että CHL-peleissä voisi olla mahdollista päästä pelaamaan, niin tuli vähän sellainen tunne että ei hitsi minä voin päästä Liiga-joukkueen mukaan jo tällä kaudella, toteaa Räty.

Räty nostaa esiin myös mielenkiintoisen näkemyksen Liigassa pelaamisesta.

− Voi kuulostaa hauskalta, mutta välillä tuntui helpommalta pelata Liigassa. Liigassa itseltä ei odota niin paljon kuin junioreissa, niin peli vapautuu sitä kautta. Vauhti on todella kova ja pelaajat ovat taitavia, niin usein jos esimerkiksi hakee keskelle paikan kiekko toimitetaan kyllä lapaan, perustelee Räty.

Kesällä 2019 Arizona Coyotesin varaama Räty sai Liiga-debyytissään Tapparaa vastaan tililleen myös Liiga-uransa avausmaalin. Tunne oli Rädyn mukaan surrealistinen.

− Oltiin yritetty samaa kuviota jo aikaisemmin siinä pelissä, mutta ei ollut silloin mennyt. Ei siinä hirveästi ehtinyt tuulettamaan, peli oli kuitenkin tiukkaa senkin jälkeen. Mun kohdalla Liiga-ura käynnistyi ehkä vähän liiankin ruusuisesti, kun kahteen ekaan peliin tuli kaksi maalia. Tilanne kyllä normalisoitui nopeasti, linjaa Räty.

"Koutsit käskivät meidän näyttää miten haluamme ylivoiman pelattavan. Siinä sitten näytettiin mikapyörälöille ja juholammikoille miten halutaan ylivoimaa pyörittää"

Liiga-debyytti oli Rädylle ikimuistoinen siitäkin syystä, että pikkuveli Aatu Räty sai oman Liiga-kasteensa samassa ottelussa. Akulla on tuosta päivästä toinenkin tarina kerrottavana.

− Oli aika hauska kun tultiin Aatun kanssa kuitenkin keltanokkina mukaan remmiin, vaikka oltiinkin kesällä treenattu Liiga-joukkueen kanssa, niin koutsit käskivät meidän näyttää miten haluamme ylivoiman pelattavan. Siinä me sitten näytettiin mikapyörälöille ja juholammikoille miten me halutaan ylivoimaa pyörittää, muistelee Räty.

Nuori oululainen kuvailee itseään tasaiseksi pelaajaksi, mikä käsittää kovan työnteon ja virheiden välttämisen.

− Katson olevani aika tasainen pelaaja. Yritän pelata niin, että minulla ei olisi suuria aukkoja pelissäni. En ole välttämättä kaikessa paras, mutta en myöskään heikoin. Suoraa luistelua ja kiekollisia taitoja pidän ehkä tuntuvimpina vahvuuksinani. Voimaa pitää vielä saada lisää, arvioi Räty.

Räty ei ole ottanut koronapandemiaa kuitenkaan levon kannalta, vaan päivät on täytetty treenillä.

− Treenit on sujuneet hyvin. Ollaan yhden hyvän kaverin ja Aatun kanssa käyty pelaamassa tennistä, squashia, sulkapalloa ja nostamassa punttia. Puntti erityisesti on maistunut aika hyvin.

Ensi kaudeksi Rädyllä on yksi selkeä tavoite.

− Tietenkin tavoite on vakiinnuttaa pelipaikka Liigasta, mutta eletään nyt päivä kerrallaan ja katsotaan miten käy. Ei siihen oikein voi muuten vaikuttaa kuin omalla tekemisellä, päättää Räty.

» Lähetä palautetta toimitukselle