Komarov viihtyy vastustajan maalin edessä.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Leo Komarov on valmis valloittamaan Ruotsin vaikean vuoden jälkeen: ”Täällä tulee olemaan haasteita, ja sitä minä haluan”

Haastattelu
Leo Komarovin vuoteen on mahtunut paljon. Pohjois-Amerikasta alkaneeseen kauteen sisältyi kaikkea katsomokomennuksista olympiakultaan sekä pelaamista hyökkäyssodan aloittaneen maan liigassa. Nyt Komarov on valmis kohtaamaan uudet haasteet SHL:ssä.

Luleå HF:n aamujäät ovat lyhyet, mutta intensiiviset. Vajaan puolituntisen aikana ei kenellekään jää aikaa seisoskeluun. Tunnelmasta voi aistia alkavan mestaruusjahdin.

Lopulta mailat lyövät jäätä aamujäiden loppumisen merkiksi. Osa pelaajista suuntaa suoraan koppiin, osa jää vielä jäälle hiomaan yksityiskohtia illan peliä varten. Yksi pelaaja istuu vaihtopenkille tarkkailemaan, miltä uuden joukkueensa otteet näyttävät.

Tapaamme penkin päässä istuvan Leo Komarovin.

Komarov siirtyi Luleån HF:n vahvuuteen vasta syyskuun alussa. Vaikka aikaa uuteen joukkueeseen tutustumiseen on ollut vähän, suuntaa Komarov positiivisin mielin kohti ensimmäistä otteluaan Ruotsissa.

– Ihan hyvät fiilikset, kovaahan täällä mennään. Koen päässeeni hyvin sisälle porukkaan ja treeneihin. Nyt vihdoin on ensimmäinen peli.

Paluu Pohjois-Amerikkaan oli tähtäimessä

Tieto siirrosta tuli varsin myöhään. Mediassa on keväästä alkaen ennustettu Komarovin kohteeksi milloin NHL:ää ja milloin kotimaista Liigaa. Pelaaja myöntää varsinkin NHL:n olleen tähtäimessä.

– Koitin katsoa, olisiko NHL:stä kuulunut mitään. Viime vuonna toki lähdin sieltä pois, mutta silloin maailma oli erilainen. Silloin KHL oli vaihtoehto, muttei enää.

– Mitä pidemmälle edettiin, lopulta ihan iänkin puolesta oli pakko olla mukana jossakin (joukkueessa).

Lopulta suunnaksi valikoitui mestaruutta jahtaava pohjoisruotsalainen Luleå HF. Myöhäinen sopimuksen allekirjoittaminen johtui osittain NHL-tarjousten odottelusta, mutta myös pitkästä harkinnasta. Komarovilla oli ruotsalaisseuran lisäksi myös muita joukkue-ehdokkaita Euroopasta.

– Siinä oli muutama vaihtoehto, joita pyörittelin. Siinä hetkessä Luleå tuntui parhaimmalta. Täällä on hyvä joukkue ja sauma menestyä.

– Tällä mennään, ja katsotaan sitten riittääkö vai ei. Ainakin tähän mennessä on ollut kivaa, varsinkin, kun saa vielä perheen tänne ja pääsee normaaliin arkeen kiinni.

Viime kaudella Luleå HF raivasi tiensä aina SHL:n finaaleihin. Tuolloin mestaruus meni tiukan ottelusarjan jälkeen Färjestad BK:lle otteluvoitoin 4–3. Alkavalla kaudella Komarov ei ole joukkueensa ainoa suomalainen, sillä Luleåssa pelaa hänen lisäksensä Juhani Tyrväinen, Julius Honka, Joonas Rask sekä Olli Nikupeteri.

Komarov kertoi tulevastaan aamujäiden ohessa.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Olympiajoukkueen varakapteeni jäi ulos MM-kisoista

Vielä kaudella 2020–21 Komarov luisteli NHL:n konferenssifinaalissa New York Islandersin ykkösketjussa, mutta seuraavalla kaudella paikka pelaavasta kokoonpanosta löytyi vain yhteen otteluun. Komaroville AHL ei ollut vaihtoehto, joten matka kohti Eurooppaa alkoi. Seitsemän peräkkäisen Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen Komarov suuntasi KHL:ään Pietarin SKA:n riveihin. Muutos ei ollut helppo, mutta vaikealle kaudelle löytyy oma kultareunuksensa.

– Viime kausi oli vaikea kaikin puolin. Siinä oli ensin koronaa, perhe ei päässyt mukaan Venäjälle, olympialaiset ja lopulta sota. Kaikki nämä tilanteet vaikuttivat kauteen, mutta huomasin osaavani elää niiden mukana.

– Onneksi me pelaajat olemme joustavia. Tuli sitten loukkaantuminen tai muuta, nämä hetket on vaan elettävä. Turha meidän pelaajien on kiukutella kenellekään. Isoja muutoksia nämä tietysti ovat, mutta ihan mukavasti viime kausi meni, ja kesä oli onnistunut.

Yhtenä syynä Eurooppaan siirtymisessä oli mahdollisuus päästä pukemaan ylle Leijona-paita. Komarov nähtiinkin Pekingin olympialaisissa, mutta kultaa voittaneessa joukkueessa varakapteenina toimineelle Komaroville ei kutsua MM-kisoihin tullut.

Syytä Komarovin poisjäännille ei koskaan kerrottu. Ylen haastattelussa maajoukkueen GM Jere Lehtinen kertoi keskustelleensa MM-kisoista Komarovin kanssa, muttei halunnut kommentoida asian ympärillä käytyä keskustelua sen enempää. Komarov kertoo, ettei valitsematta jäämisen taustalla ollut mitään sen "kummempaa", eikä hän ole asiasta pahoillaan.

– Minun oli ihan hyvä olla perheen kanssa. Olin kuitenkin jo saanut sen, minkä halusin eli olympiakullan. Siinä mielessä siirto Eurooppaan oli todella onnistunut.

Fiilispohjalta kohti tulevaa

Aiemmin Komarov on väläytellyt jopa uransa lopettamista, mutta nyt hän kokee olevansa valmis uuteen kauteen. Alkavaa kautta pidemmälle hän ei kuitenkaan halua tehdä suunnitelmia. Tässä vaiheessa uraa riittää, että kuuntelee omia tunteitaan ja toimii sen mukaan.

– Nyt on halua pelata. Minulla on hyvä kesä takana, ja olen pysynyt terveenä. Katsotaan kahdeksan kuukauden päästä, onko mieli muuttunut. Minun ei tarvitse enää todistella kenellekään, mutta en halua vielä mennä alempaankaan sarjaan jäähdyttelemään.

– Täällä (Luleåssa) tulee olemaan haasteita. Täällä ei tule mikään olemaan helppoa, ja sitä minä haluan.

Entä näemmekö Komarovia enää Leijona-paidassa?

– Eihän sitä koskaan tiedä. Riippuu vähän, miten saa perheen kanssa arjen sujumaan. Ihan turha enää miettiä mitään suunnitelmia. Ihan fiiliksellä mennään.

CHL:n lohkovaiheen ottelussa isäntä Luleå HF voitti Mikkelin Jukurit 4–3. Debyyttiottelussaan Komarov pelasi ykkösketjun laidalla Jack Connollyn ja Brendan Shinniminin kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle