Leijonakapteeni Mikko Koivu seuraa ilolla Mikko Rantasen ja muiden nuorten lentoa

NHL / Haastattelu
Mikko Koivun kipparoima Minnesota Wild lähestyy koko NHL:n kärkipaikkaa.
Kuva © Gettyimages
Minnesota Wildin Mikko Koivu aloitti reilu kuukausi sitten jo NHL-uransa 14. kauden. Jälki on edelleen tuhoisaa - 18 ottelussa konkari on tehnyt peräti 16 tehopistettä. Koivu on tyytyväinen joukkueensa tekemiseen, mutta seuraa myös positiivisena tulevien maajoukkuetähtien marssia NHL:ään.

ST. PAUL, Yhdysvallat

NHL-syksy on tarjonnut suomalaisittain poikkeuksellisen paljon nuorten huippuyksilöiden esiinmarssia. Moni pelaaja on noussut tähdeksi tai peräti supertähdeksi – kruununa pistepörssiä hallinnoiva Mikko Rantanen.

Samalla maailman parhaassa jääkiekkosarjassa pelaa edelleen myös ansioituneita ja luotettavia veteraaneja, jotka tunnetaan läpi lajikartan. 35-vuotiaana heihin lukeutuu myös leijonakapteeni Mikko Koivu. Hän on luonnollisesti seurannut ilolla nuorten maanmiestensä marssia parrasvaloihin.

Vanhemman valtiomiehen puheenvuorossaan Koivu korostaa positiivisiin asioihin keskittymistä suomalaisnuorukaisten rymistellessä NHL:ään. Maajoukkuekapteeni antaa tunnustusta suomalaiselle pelaajakehitykselle.

− Paljon kyseenalaistetaan suomalaisissa, että mitä pitäisi parantaa. Ja totta kai pitää olla kriittinen, jos halutaan pysyä maailman huipulla. Mutta minun mielestäni ei ole enää sattumaa, jos meillä on tällanen määrä huippuyksilöitä. Suomessa tehdään kauttaaltaan hyvää työtä nuorten pelaajien eteen, Koivu sanoo.

Koivu ei kuitenkaan näe tarpeelliseksi kiinnittää suurempaa huomiota aliarvostukseen, jota moniin suomalaisyksilöihin kohdistuu. Esimerkiksi viime viikolla NHL:n kysyttyä pelaajiltaan sarjan aliarvostetuinta pelaajaa, oli yleisin vastaus Florida Panthersin Aleksander Barkov. Rantanen sijoittui kyselyssä kymmenenneksi.

− En usko, että se yksilöitä ainakaan haittaa. Mieluummin aliarvostettuja kuin yliarvostettuja, Koivu toteaa.

Usein puhutaan kokeneiden pelaajien merkityksestä nuorten kehityksessä, mutta yli 900 NHL-ottelun keskushyökkääjä löytää helposti positiivista myös nuorempien läsnäolosta kokeneemmille pelaajille.

− Heitä on hauska seurata ja vähän itsekin muistella, et millaista se oli, kun itse tuli nuorena liigaan. Tämä on nuoremmille aina oppirahojen maksua. Niin sanotuille virheille pystytään nauramaan ja saadaan siitä vanhemmille virtaa.

Wild on huimassa vireessä

Koivun Minnesota Wild pesi kasvonsa tiistaina Washington Capitalsia vastaan kärsityn kotitappion jälkeen kukistamalla Vancouver Canucksin kotiluolassaan. Viikon kahdessa ensimmäisessä ottelussa Wild-pelaajista tehopisteillä hurjasteli etenkin joukkueen kapteeni Koivu (2+3).

Voitolla Wild nousi jo pisteen päähän koko NHL:n kärkipaikasta, jota pitävät hallussaan tasapisteillä Nashville Predators ja Tampa Bay Lightning. Koivu oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa kauden alkuun.

− Ensimmäiset pelit ovat aina tärkeitä, jotta saadaan se itseluottamus ja tavallaan päästään samalle sivulle. Joskus se on vaikeampaa, mutta nyt päästiin samantien. Ja tottakai, kun saa muutaman voiton alle, niin se itseluottamus kasvaa sitä kautta.

− Se varmaan myös auttaa, että meillä on sama paketti ja runko ollut kasassa, ja valmennus on tuttua. Pienillä viilauksilla yritetään tietty aina parantaa.

Wildin kokoonpano tosiaan pysyi melko muuttumattomana kesällä, eikä uusia tulokkaita ole juuri mukana. Keski-iältään joukkue on NHL:n kokeneimmasta päästä - The Athleticin lokakuussa tekemän vertailun mukaan koko liigan vanhin (28,9 vuotta). Koivu näkee joukkueen kokoonpanossa kuitenkin hyvän sekoituksen nuorta ja vanhaa.

− Kokemusta on, mutta on meillä paljon nuoriakin jätkiä. Tänä vuonna mukaan on tullut (Jordan) Greenway, viime vuonna kesken kauden tuli (Nick) Seeler ja (Joel) Eriksson Ek:kin on periaatteessa vasta toista kokonaista kautta.

Koivu näkee myös positiivista siinä, ettei joukkuetta ole ahdettu täyteen ammattiuraansa vasta aloittelevia tulokkaita.

− Jos katsoo menestyviä joukkueita, niin ei siellä hirveästi nuoret pääse kokoonpanoon. Kyllä se pitää ansaita, ja minun mielestäni se kertoo silloin joukkueen laadusta.

Hallitsevalla mestarilla, Capitalsilla, oli kauden alussa NHL:n seitsemänneksi iäkkäin joukkue. Edeltävä tuplamestari Pittsburgh Penguins taas on heti Wildin takana toiseksi vanhimpana.

» Lähetä palautetta toimitukselle