Lauri Marjamäelle tarjottiin jatkosopimusta Leijoniin, mutta tämä valitsi Jokerit – "KHL kiinnosti sarjana itsessään"

MAAJOUKKUE, KHL / Haastattelu
Lauri Marjamäki on omien sanojensa mukaan ajoittain intensiivinen valmentaja.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Jokerit-päävalmentaja Lauri Marjamäki kertaa jatkoajan kolmiosaisen haastattelun viimeisessä osassa Jokerien alkukautta ja antaa pintakosketuksen siitä, millainen mies Marjamäki on valmentajana.

Kahden Leijonien peräsimessä vietetyn kauden jälkeen Lauri Marjamäki päätti aukaista urallaan uuden aukeaman, ja suuntana oli KHL ja Jokerit. Leijonat olisi halunnut jatkaa Marjamäen sopimusta, mutta Marjamäki halusi uralleen uusia haasteita. Marjamäki aloitti ensimmäisen kautensa Jokereissa kaudella 2018−19, sarjan nuorimpana päävalmentajana.

– Maajoukkueesta ilmoitettiin halukkuus jatkaa vielä kolmas vuosi, mutta en siihen sitten päättänyt tarttua. Jossain kohtaa Jokerit ilmoitti kiinnostusta, ja KHL kiinnosti sarjana itsessään. Mietittiin, että millainen sopimus tehdään, niin päätettiin sitten yhteistuumin, että solmitaan 2+2-muotoinen sopimus. Kansainvälisyys kiinnosti ja useat muutkin palaset loksahtivat kohdilleen. Olen nauttinut suunnattomasti ajastani Jokereissa, taustoittaa Marjamäki siirtoaan Jokereihin.

Viime kausi jätti Marjamäelle varsin kaksijakoisen maun suunpielille. Joukkue voitti alkukaudesta pelejä kuin liukuhihnalta ja takoi maaleja runsain määrin läpi runkosarjan, mutta loppuhuipennus ei ollut odotetunlainen, kun Marjamäen suojatit lähtivät aikaiselle kesälomalle jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Moskovan Dynamon käsittelyn jälkeen.

– Meillä oli hyvä energia joukkueessa positiivisen runkosarjan jälkeen. Kruunu jäi kuitenkin keväällä saavuttamatta, kun ei päästy Dynamo-sarjasta jatkoon. Voittamisen vaikeus tekee tästä sarjasta todella ainutlaatuisen ja kiehtovan, muistelee Marjamäki viime kautta ja sen loppupuoliskoa.

– Saatiin kaudelle hyvä startti ja se hyvä fiilis kesti aika pitkään, jonnekin marraskuun loppuun saakka. Loppua kohden voittaminen tietysti vaikeutuu ja meidän voittoprosentti tippui noin 53:een, kun se oli kauden aikana jo 75 %:n lukemissa. Erikoistilannepelaaminen oli loppujen lopuksi se syy, miksi viime kausi päättyi kehnosti. Vaikea keksiä selitystä miksi se oli niin vaikeaa. 5–5-pelissä oltiin kuitenkin plussan puolella kolmen maalin verran, että kyllä me tasaviisikoin pärjättiin, analysoi Marjamäki viime kautta.

Marjamäki käytti Jokerit-optionsa kesällä ja jatkaa Jokereiden penkin takana aina vuoteen 2022 asti. Marjamäki on viihtynyt erinomaisesti helsinkiläisseurassa ja taustoittaakin syitä, miksi päätti jatkaa nykyisessä tehtävässään.

– Omaa valmennusprosessia saan tehdä juuri niin kuin haluan ja olen saanut siihen vapaat kädet. Työympäristö on loistava. Jari Kurrin ja Janne Vuorisen kanssa rakennetaan joukkuetta yhdessä, mutta valmennuksen saan hoitaa parhaaksi katsomallani tavalla.

Marjamäki kiittää suuresti myös muita, yleisölle näkymättömämpiä tahoja seuran sisällä.

– Meillä on aivan loistava henkilökunta Jokereissa. Hierojat, huoltajat, lääkärit ja erityisesti logistiikkapäällikkö Vesa Vilkkula, joka on korvaamaton apu Venäjällä. Tämä koko paletti Jokereissa on todella selkeä, kiittelee Marjamäki organisaation eri vaikuttajia.

Alkukausi oli Jokereille haastava. Pelaaminen oli vaikean näköistä, ja loukkaantumishuolet ovat tuoneet oman harminsa. Joukkue on ollut ongelmissa sarjan isoja joukkueita vastaan, joihin Jokerit itse myös kuuluu.

– Me tiedostamme, että meillä on laadukas joukkue ja meidän pitää pystyä pelaamaan paremmin. Se, että me emme saaneet sitä näkyviin ensimmäiseen yhdeksään peliin, on totta kai harmi. Jouduttiin pitämään palavereja ja puuttumaan tiettyihin asioihin.

– Sairaslista on turhauttavan pitkä tässä kohtaa kautta. Toki siihen on varauduttu jo ennen kauden alkua, että miten suhtaudutaan loukkaantumisiin.

– Meillä tuli yhdessä kohtaa harha, kun mietittiin että meillähän on hyvä porukka ja kyllä niitä voittoja alkaa sitten tulemaan. Kun ajateltiin ja asennoiduttiin noin, niin tekemisen laatu kärsi ja pelaamisesta tuli lepsua, eikä voittoja tullut. Kun tästä päästiin eroon, niin tasaiset pelit ovat alkaneet kääntyä meille maalin voitoiksi, kertaa Marjamäki Jokereiden vaihderikasta alkukautta.

Marjamäki näkee, että Joukkue on menossa nyt niin pelillisesti, kuin henkisestikin oikeaan suuntaan.

– Toiminta pitää saada sellaiseksi päivittäin, että siitä voisi tulla joku päivä tapa ja että se siirtyisi joukkueen luonteeseen. Nyt tekeminen näyttää positiiviselta, mutta se, miksi se ei heti kauden alussa näyttänyt, on hyvä kysymys, analysoi Marjamäki.

Jokerien sairastupa ei ole tyhjentymässä kokonaan vielä hetkeen.

– Vaikea sanoa milloin sieltä tulee vahvistuksia. Saattaa olla, että pari pelaajaa saadaan sieltä lähiaikoina. Tämä on kuitenkin joukkueurheilua, niin kyllä me voidaan voittaa sama ketä meillä on tuolla kentällä, Marjamäki taustoitti Jokereiden toipilastilannetta.

Marjamäki odottaa Jokereilta hyvää loppukautta.

– Tarvitaan paljon erilaisia kokemuksia että voidaan kasvaa huippujoukkueeksi. Uskon, että meillä on jo tässä vaiheessa paljon kokemuksia, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Meillä on tavoitteet kuitenkin ensimmäisen pudotuspelikierroksen tuolla puolen. Nyt rakennetaan sille tarinalle pohjaa, että keväällä voidaan menestyä ja lyödä silloin parasta peliä kentälle, linjaa Jokerit-päävalmentaja odotuksensa keväälle.

Lauri Marjamäki valmentajana

Vaatimaton, vahvuuksiaan kovin niukasti luetteleva Marjamäki kuvaa itseään varsin moderniksi valmentajaksi.

− Noh, jos joitakin ominaisuuksia pitää listata, niin omaan aika hyvät yhteistyötaidot ja osaan ilmentää asiat, joita haluan pelaajilta nähdä. Joskus olen ehkä hiukan liian intensiivinen. Kaikilla valmentajilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Uskon positiivisuuteen ja ihmisten hyvyyteen, joiden kautta pyrin luomaan hyvää työilmapiiriä pukukoppiin sekä toimistoon, pohtii Marjamäki.

"tärkeää on, että pelaajalla on hyvä olla".

Marjamäki on hyvin pelaajalähtöinen valmentaja. Nuoresta päävalmentajasta saa hyvin nopeasti selville, että pelaajat ovat hänelle ensimmäinen prioriteetti.

− Tärkeää on, että pelaajalla on hyvä olla. Minua kiinnostaa miten pelaajilla menee myös hallin ulkopuolella. Paljon pyrin olemaan pelaajien kanssa kanssakäymisessä ja käymään heidän kanssaan asioita läpi, kertoo Marjamäki.

Jokerit-päävalmentaja korostaa yhtä asiaa päävalmentajan tuolilla istuttaessa, reagointikykyä.

− Reagointi eri tilanteisiin on todella keskeinen tekijä tässä työssä. Joka päivä tulee eteen lukuisia tilanteita jotka vaativat reagointia. Kentällä ja sen ulkopuolella. Peli kehittyy koko ajan eteenpäin. 2014−15 Kärpät–Tappara-finaalisarjassa pelattiin ihan erilaista kiekkoa kuin tänään, painottaa Marjamäki.

Runsaaseen pelinopeuteen ja tiiviiseen viisikkopelaamiseen tähtäävä Marjamäki raottaa hieman, miten Jokereissa lähdetään rakentamaan omaa peliä.

− Meillä on kolme asiaa hyökkääjille ja kolme asiaa puolustajille, joita lähdetään työstämään. Sitten on yhteistyöhön, pelikuriin ja tehokkuuteen liittyvät seikat. Noiden kaikkien pohjalta lähdetään rakentamaan meidän peliä, tiivistää Marjamäki.

Marjamäki korostaa hyvän ravinnon sekä riittävän levon ja unen määrää päivittäisessä tekemisessä.

− Jos meillä on illalla peli, niin useasti tehdään niin, että ollaan pelipaikkakunnalla yötä, nukutaan hyvät yöunet, syödään vahva aamupala ja sitten seuraavana päivänä lennetään seuraavalle pelipaikkakunnalle. Välipäivän jäät tippuvat tässä tapauksessa pois, mutta sitten teemme jonkin hyvän puntin. Tutkimuksetkin osoittavat, että riittävää unen määrää ei korvaa mikään. Tämäkään ei ole vakio, vaan koko ajan etsitään erilaisia ja parhaiten toimivia malleja, linjaa Marjamäki.

Entä mikä tekee valmentajasta hyvän? Marjamäen mukaan hyvällä valmentajalla tulee olla moni asia kunnossa, aina henkilökohtaisista ominaisuuksista organisaation panokseen.

− Kysyn monesti Jortikan Hannulta, että miten hän on voinut voittaa 6 SM-kultaa, johon Hannu toteaa: "hyvät pelaajat". Eli kyllä organisaation on oltava laadukas, jotta valmentaja voi menestyä. Tietenkin valmentajalla on oltava kova vaatimustaso ja hyvät vuorovaikutustaidot, mutta vaikeaa se menestyminen on kaikesta huolimatta. Tiedän monta hienoa valmentajaa jotka eivät ole voittaneet mestaruuksia, pohtii Marjamäki.

Marjamäki kertoo, että hänellä on myös valmennuksellisia esikuvia.

− Onhan niitä vaikka kuinka, on Erkka Westerlundia, Kari Jalosta, Petri Matikaista, Jukka Rautakorpea ja Jortikkaa.. Kaikki ovat upeita valmentajia joilta jokaiselta olen oppinut jotakin omaa uraa varten, päättää Marjamäki.

Jokerit pelaa seuraavan kerran tämän viikon torstaina, kun vastassa on SKA Pietari.

Tämä on viimeinen osa Lauri Marjamäen kolmiosaista haastattelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle