Lappi-kiekon ikoni Henri Joki-Erkkilä tietää rovaniemeläisen kiekkokulttuurin − "Olin uudesta sukupolvesta sellainen kaveri, jolle annettiin sitä roolia"

MESTIS, Muut Sarjat / Haastattelu
Joki-Erkkilä pelasi pitkään RoKissa ja kantoi kapteenin C-kirjainta rinnassan.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Henri Joki-Erkkilä, 35, pelaa tällä kaudella jääkiekkoa rovaniemeläisessä kolmosdivarijoukkueessa RoPossa. Vielä viime kaudella hän pealsi RoKissa − seurassa, josta hänet muistetaan ja seurassa, joka muistaa hänet.

Hän sai edustusjoukkueen kapteenin tehtävän jo kolmannella kaudellaan. Lopulta hän kantoi C-kirjainta kahdeksalla kaudella lappilaisessa mittakaavassa suurseura RoKissa.

− Se oli itsellekin yllätys, oli meneillään murrosvaihe. Mestis-kauden jälkeen lähti paljon pelaajia pois ja kokeneemmat paikalliset tekivät töitä ohessa eivätkä olleet esimerkiksi jokaisissa harjoituksissa läsnä. Olin uudesta sukupolvesta sellainen kaveri, jolle annettiin roolia, muistelee puolustajalegenda RoKi-uransa alkuvaiheita.

Itsekin aina pelihommien ohella joko työskennellyt tai opiskellut Joki-Erkkilä kokee, että hän sai kapteeniuteensa työrauhan ja joukkue antoi hänen tehdä asiat omalla tyylillään.

− Olen (kapteenina) pyrkinyt ottamaan kaikki huomioon ja olen perusluonteeltani positiivinen ja tunnollinen. En koe, että olisi ollut erityistä roolia. Sen myötä olenkin varmaan pystynyt olemaan noin pitkään. Tyylini on hyväksytty. Vaikka minullakin on ollut omia tavoitteita, olen aina halunnut joukkueen pärjäävän niidenkin valintojen osalta, mitä olen kentällä tai arjessa tehnyt.

Henri Joki-Erkkilä pääsi tuulettamaan myös maaleja RoKi-paidassa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Joki-Erkkilä on nähnyt rovaniemeläistä kiekkoa monen kauden ajan. Aiemmin kokemusta kertyi kaukalon sisäpuolelta, mutta tällä kaudella hän on päässyt seuraamaan RoKin otteita katsomosta käsin.

− Näen, että RoKi merkitsee ihmisille paljon. Ihmisiä kiinnostaa, vaikka menestyksemme ei ole Mestiksessä ollut niin mairittelevaa, silti ihmiset jaksavat tulla katsomaan pelejä.

Rovaniemeltä muualle ja takaisin

Aivan koko uraansa Joki-Erkkilä ei ole RoKissa pelannut. Ylivieskan YJK:n kasvatti ehti alussa pelata myös Kiekko-Laserissa ja muutaman pelin Kemin Lämäreissä. Kuten todettua, tällä kaudella hän pelaa kolmosdivaria RoPossa.

− Hauskaahan se on pelata. Rovaniemelläkin on paljon U20 Mestistä tai viime kaudella Liigaa pelanneita yli-ikäisiä, jotka eivät ole sitten Mestikseen päässeet tai halunneet. Kyllä siellä tosissaan saa pelata – ei sinne kannata lähteä vain liukumaan. Rovaniemellä on kolme joukkuetta kolmosdivarissa. Niistä jokainen edustaa tietyllä tapaa omaa kulttuuria, kaveriporukkaa tai taustaa, puolustajalegenda kertoo.

Hän kävi aktiiviurallaan pelaamassa myös yhdet kaudet Ranskan Reimsissä ja Japanin Nikko Citystä tulevassa Ice Bucksissa. Kumpaakin keikkaa taustoitti halu kokeilla omia rajoja sekä ammattilaisuutta ja nähdä maailmaa. Molemmat koetuista kulttuureista jäivät miehen mieleen.

− Ovathan ne erilaisia. Molemmat olivat pieniä kaupunkeja, joten paikallisesti tuollainen urheiluseura voi olla merkittäväkin. Siinä määrin on tiettyä samanlaisuutta, mutta täällä Rovaniemellä RoPS on isoin juttu ja Japanissa kyseessä oli pienen kaupungin ykkösseura. Se sai isoakin huomiota. Ylpeys pienen ja intohimoisen tekijäjoukon piirissä näkyy.

Konkareista kiinnostusta

Mestis on pääosin nuorten miesten sarja, eikä esimerkiksi yli 30-vuotiaita pelaajia ole kuin kourallinen. Joki-Erkkilä haaveilee, että paikalliset konkaripelaajat palaisivat vielä joskus kotiseuroihinsa.

− Kun saataisi Mestis sille mallille, että olisi mahdollisuus saada kokeneita pelaajia takaisin. Jos vaikka Antti Erkinjuntti tai Joonas Alanne tulisi pelaamaan viimeiset vuodet tänne, saati sitten vaikkapa Vili Saarijärvi myöhemmin. He olisivat paikallisesti mahtavia nimiä saada pelaamaan uransa pari viimeistä vuotta täällä.

Aivan sormia napsauttamalla huippunimet eivät Mestikseen ole jäähdyttelemään tulossa. Yksi iso tekijä on palkkapussin koko.

− Se on RoKin tehtävä luoda sellainen olosuhde, jossa pystytään maksamaan sellaisia rahoja, että näin voisi käydä. Kyse on tietysti myös suomalaisen jääkiekon isommastakin kuvasta. Täytyisi saada Mestiksestä houkuttelevampi. Täytyy ymmärtää pelaajienkin näkökulma asioihin.

Mainituista pelaajista Saarijärvi, 24, on hallitsevan Suomen mestarin Lukon huippupuolustaja, Erkinjuntti, 35, kiekkoilee toista kauttaan Slovakian pääsarjassa ja Alanne, 30, pelaa Ruotsin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös