Läpimurtokauden pelannut Aatu Jämsen panosti harjoitteluun ja lätkäarkeen – “Menin pelaajana selvästi eteenpäin, vaikkei pisteitä olisi tullutkaan”

LIIGA / Haastattelu
Jämsen keräsi runkosarjassa 32 pistettä 43 ottelussa ja pudotuspeleissä 15 ottelussa tehot 3+5.
Pelicansin kanssa jatkosopimuksen tehnyt nuori hyökkääjä haluaa edelleen kehittää voimaa ja kestävyyttä, että tulevaisuudessa NHL-ura olisi mahdollinen.

Aatu Jämsen otti toisen liigakautensa aikana valtavia kehitysharppauksia. Aiemman tulokaskauden yksi osuma kasvoi 14 runkosarjamaaliin ja pistesaldokin viisinkertaistui. 20-vuotias hyökkääjä näkee vielä isomman kehityksen tapahtuneen tehopisteiden takana.

– Jos jättää tehopisteet katsomatta, niin tällä kaudella oma tekeminen harjoittelussa ja arjessa oli paljon aiempaa paremmalla tasolla. Menin pelaajana selvästi eteenpäin, vaikkei pisteitä olisi tullutkaan.

Kehitysharppausta edelsi valmennuksen kanssa käyty vakavahenkinen keskustelu työnteon merkityksestä.

– Sain valmennuksen avulla lihasvoimaa ja ymmärrystä hyvästä arjesta. Sitä kautta ne tehotkin tulivat. Viime kaudella omaa pelaamista söi se, etten pystynyt kamppailemaan enkä hyödyntämään vahvuuksiani kiekon kanssa.

– Valmennuksen palautteesta tuli hyvä tunne ja tieto siitä, että valmentajat välittävät ja haluavat auttaa minua kasvamaan paremmaksi pelaajaksi.

Kasvun päämääränä on NHL. Los Angeles Kings varasi Jämsenin kolme vuotta sitten seitsemännellä kierroksella.

– Seuran development camp on heinäkuussa ja tulokasleiri loppukesällä. Sen enempää ei ole NHL:n osalta tiedossa.

"Pelicansissa on mahdollisuus päästä pelaamaan vielä enemmän ja sitä kautta kehittää niitä ominaisuuksiani, jotka eivät vielä ole riittävän hyviä."

Jämsen teki päättyneen kauden aikana kahden vuoden jatkosopimuksen Pelicansin kanssa, joten kiirettä Pohjois-Amerikkaan siirtymisessä ei ole.

– Jatkosopimuksen tein muun muassa siksi, että Pelicansissa on mahdollisuus päästä pelaamaan vielä enemmän ja sitä kautta kehittää niitä ominaisuuksiani, jotka eivät vielä ole riittävän hyviä.

– Olen vielä nuori poika, joten voimaa pitää saada lisää ja kehittää myös kestävyyttä. Jos katsoo, millaisia minuutteja esimerkiksi Lukáš Jašek pelasi pudotuspeleissä, niin paljon pitää tehdä hommia, että itse pystyisin samaan.

Voiman ja massan kerääminen on Jämsenin keskeisin tavoite kesäharjoittelussa.

– Kauden jälkeen lomailimme viikon. Teimme fysiikkavalmentajan kanssa harjoitussuunnitelman siten, ettei kesä mene ihan makoiluksi. Juhannukseen asti on joukkueen kanssa yhteistä harjoittelua. Sen jälkeen alkaa leiri Los Angelesissa. Muilta osin einäkuu on omatoimiharjoittelua. Elokuussa jatketaan taas joukkueen kanssa.

Finaalitappio jätti hampaankoloon

Jos oli Jämsenin kausi henkilökohtaisella tasolla huikea kasvutarina, yllätti myös Pelicans monet Liigan seuraajat yltämällä loppuotteluihin Tapparaa vastaan. Viides ja ratkaiseva finaali oli alusta loppuun kihelmöivää draamaa.

– Tappara sai nopeasti kolme maalia, jonka myötä otimme aikalisän. Siinä puhuimme, ettei meillä ole mitään hävittävää, eli jatketaan vaan pelaamista. Tapparan maalit tulivat niin nopeasti, ettei se antanut todellista kuvaa pelistä ja sen kulusta. Meillä oli yhtäläinen mahdollisuus nopeaan maalintekoon, missä sitten myöhemmin onnistuimmekin.

Tapparan salama-alusta huolimatta Pelicans kavensi eron vain yhteen maaliin vielä ensimmäisen erän aikana. Toisen erän lopussa tuli tasoitus ja kolmannen erän alkupuolella Jämsen vei lahtelaiset ensimmäisen kerran ottelussa johtoon. Horisontissa häämötti kuudes finaali kotiyleisön edessä Lahdessa.

– Kun Tappara tasoitti viimeisellä sekunnilla, siitä jäi hampaankoloon. Finaaliin asti kun pääsee, niin ei halua muuta, kuin voittaa sen pytyn.

Valmistautuminen jatkoerään voiton haihduttua sekunti ennen päätössummeria ei ole helppo lähtökohta.

– Muistaakseni Teemu Eronen sanoi, että jos olisimme 0–3-tappioasemassa saaneet päättää, että pelaamme vielä jatkoerässä, niin olisimme välittömästi ottaneet vastaan sen tarjouksen. Voitto olisi jatkoerässä ollut otettavissa.

Levyttävä räppäri

Jämsenin kauteen mahtui myös vastoinkäymisiä, kun HIFK:n Johan Motinin taklauksesta seurasi aivotärähdys. Nuorukainen koki kuitenkin toipuneensa rajun näköisestä osumasta hyvin.

– Olen miettinyt, että tilanne näytti pahemmalta siihen verrattuna, kuinka nopeasti toivuin. Olin muistaakseni puolitoista viikkoa aivotärähdyksen takia loukkaantuneena. Sairastuin myös influenssaan, joka osaltaan pitkitti poissaoloa.

Lätkäpiirien ulkopuolella lahtelaisnuorukainen tunnetaan myös taiteilijanimellä KIDJAM$EN. Räppiharrastus on poikinut jo pari levytystä ja muutamia keikkoja.

– Kiva olisi päästä jonkun isomman artistin kanssa levyttämään ja heittämään keikkaa, mutta en ota sitä turhan vakavasti. Hauska harrastus, ei sen isompaa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle