Läpimurron tehnyt Emma Ekoluoma valitsi Tampereen kehittymisympäristökseen − "Nykyinen tasoni ei riitä minulle"

Naisten Liiga / Haastattelu
Emma Ekoluoma jätti kärppänutun taakseen.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Viime kaudella maajoukkueessa mainetekoja tehnyt Emma Ekoluoma jätti tutun kärppänutun taakseen ja siirtyi Ilvekseen uusien haasteiden perässä. Lahjakas hyökkääjä pyrkii jatkamaan jyrkkää kehitystään, muttei hätiköi suunnitelmiensa kanssa.

Viime kaudella tyttöjen maajoukkueessa ihmetekoja tehnyt ja Kärppien naisten liigajoukkueen kärkikaartiin noussut Emma Ekoluoma päätti hieman yllättäen vaihtaa leiriä ensi kaudeksi. Pelillisen edistymisen lisäksi hän haluaa jatkossakin huolehtia koulutuksestaan.

− Minulla on vielä kaksi vuotta lukiota jäljellä, niin sen käyn täällä Suomessa loppuun. Koin tämän itselleni hyväksi ajankohdaksi vaihtaa seuraa jääkiekon ja koulun kannalta. Ilvekseen päädyin muutaman joukkueen joukosta, koska koin sen olevan paras mahdollinen kehittymisen paikka minulle.

Positiiviset ensitunnelmat

Suomessa pelaavilla naispelaajilla työt ja opinnot kuuluvat olennaisena osana jääkiekkoarkeen. Niin on asiain tila myös Ekoluomalla.

− Päällimmäisenä oli jääkiekko, mutta halusin myös kaupunkiin, jossa on lukiossa urheilupuoli. Olin Oulussakin urheilulinjalla lukiossa.

Halusin myös kaupunkiin, jossa on lukiossa urheilupuoli

Kesä-heinäkuun taite on jääkiekkoilijoille aikaa, jolloin joukkuearki kaikkoaa hetkeksi ympäriltä. Ekoluomakaan ei ole vielä ehtinyt kokemaan kaikkea tupsukorvien leirissä.

− En ole vielä ehtinyt hirveästi olla täällä, kun on omatoimijakso käynnissä. Kun kävin testijaksolla täällä, niin heti tykkäsin joukkueesta ja ihmiset olivat kivoja. Minut otettiin hyvin porukkaan mukaan. Jäällä oli hyvä meininki ja sai vääntää kovaa, kertoi 18-vuotias hyökkääjä ensitunnelmistaan.

Ekoluoma on nauttinut Ilvestä vastaan pelaamisesta.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Raahesta kotoisin oleva ja kotikaupunkinsa lisäksi vain Oulussa pelannut Ekoluoma on jääkiekon lisäksi muutosten edessä myös muun elämänsä suhteen. Uutta sivua hän pääsee kääntämään itselleen mieluisissa maisemissa.

− Tampere on aina ollut itselle kiva kaupunki käydä. Olen aina asunut vanhempien kanssa Oulussa niin nyt, kun muutan yksin asumaan, niin onhan tässä paljon opittavaa. Uskon kuitenkin, että kasvan myös paljon ihmisenä, kun joudun itse tekemään kaikki asiat. Olen luottavainen sen suhteen, että pärjään. Tykkään järjestellä asioita ja muun muassa tehdä ruokaa.

Kolme kautta Kärppien naisten liigajoukkueessa pelannut Ekoluoma iski viime kaudella 31 runkosarjaottelussa tehot 16+11=27. Pudotuspeien kolmessa kamppailussa syntyivät pisteet 2+1=3.

Ilveksen hyvä meininki vetää puoleensa

Ilves vakuutti nuoren pelurin jo silloin, kun hän viiletti vielä vastustajan paidassa Tesoman jäähallin jäällä. Manselaiseen kotijoukkueeseen hyppääminen vahvisti aiemmin koettuja kokemuksia.

Ilves on aina ollut kova vastustaja

− On tosi hyvä fiilis joukkueesta. Ilves on aina ollut kova vastustaja, joka tykkää tehdä kovaa töitä. Heistä huokuu positiivisuus. Heti treeneissä huomasi, että saa itse pelata täysillä, jotta pärjää. Ryhmässä on muutamia tuttuja, ja on helpompi tulla joukkueseen, kun tuntee pelaajia entuudestaan.

Muun muassa tupsukorvien hyökkääjä Julia Kuusiston kanssa Ekoluoma pelasi yhdessä tyttöjen MM-kisoissa tammikuussa.

Ikätoverit Julia Kuusisto ja Emma Ekoluoma edustavat ensi kaudella molemmat tupsukorvia.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Energinen nuori nainen ei jää ihmettelijän rooliin kaukalossa tai sen ulkopuolellakaan. Suin päin ytimeen Ekoluoma ei kuitenkaan säntää, vaan antaa uuden kokonaisuuden asettua rauhassa paikoilleen.

− Uskon, että pystyn olemaan oma itseni. Aluksi tietysti varmasti vähän katselen, mutta onhan Ilveksen joukkuehenkeä mainostettu kovasti. Katsotaan, mitä mieltä itse sitten olen - nähdyn perusteella hyvältä vaikuttaa. Muun muassa Suorannan Elli on kertonut joukkueesta ja painottanut, että jokainen saa olla oma itsensä. On kiva kuulla näitä juttuja suoraan joukkuekaverilta, ettei tarvitse jännittää.

Päättäväisesti kehitystä kohti

Naisten Liigassa tehtyjen tehojen lisäksi Ekoluoma loisti viime kaudella maajoukkueessa. Hän iski Tyttöleijonille MM-kisoissa tehot 8+3=11, mikä on eniten tehopisteitä suomalaiselle kyseisen ikäluokan arvoturnauksessa.

− Tavoitteena on parantaa viime kaudesta, joka oli itselle tärkeä ja nousujohteinen kausi. Kehitystä tuli ja nyt jatkan siitä. Nykyinen tasoni ei riitä minulle. Haluan olla parempi ja edetä kohti unelmiani.

Kehitystä tuli ja nyt jatkan siitä

18 vuotta tammikuussa täyttänyt Ekoluoma ei voi ikänsä puolesta enää edustaa Tyttöleijonia. Hän on päässyt kuitenkin jo mittauttamaan itseään aikuisten maajoukkueen leirivauhdissa.

− Olen päässyt naisten maajoukkuepolun alkuun, niin haluan jatkaa siinä ja päästä esimerkiksi MM-kisoihin tai jopa olympialaisiin. Noihin ympyröihin ei niin vain mennä, joten on jatkettava kovaa työntekoa, Ekoluoma tietää.

Ekoluoma haluaa jatkaa kehitystä myös maajoukkueessa.

Naisten jääkiekkomaailmaa muuttanut, viime tammikuussa alkanut ammattilaissarja PWHL siintää todennäköisesti jokaisen lahjakkaan nuoren pelaajan mielessä. Myös Ruotsissa ja Sveitsissä on naisten mahdollista tienata pelaamisella. Ekoluoma ei kuitenkaan hötkyile uransa kanssa.

− Ulkomailla pelaaminen on tavoitteeni, mutta ion ainakin lukion käydä Suomessa loppuun ja katsoa sitten, mihin elämä vie.

Toiveissa tasaisempi sarja

Uudessa joukkueessa tositoimiin pääsyä Ekoluoma saa odotella vielä tovin. Harjoittelukin Tampereella kuitenkin maistuu. 

− Alkukesän treenasin Kärppien mukana Oulussa. Nyt olen saanut Ilvekseltä treeniohjelman ja olen kyllä pitänyt siitä, se toimii minulle. Heinäkuun lopussa palaan joukkueen mukaan. Haluan kehittyä kokonaisvaltaisesti, mutta painopisteenä ovat luistelun ensimmäiset, terävät potkut ja kestävyys sekä totta kai voima. Jos saan voimaa, niin nopeuskin kehittyy.

Ekoluoma haluaa päästä tuulettamaan myös Ilves-paidassa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Ensi naisten liigakaudesta Ekoluoma odottaa tiukkaa. Monessa joukkueessa on tullut merkittäviä muutoksia, kun ryhmät ovat saaneet uusia valmentajia, huippupelurit ovat suunanneet ulkomaille ja moni kansallisen tason valio on vaihtanut osoitetta.

− Veikkaan, että sarja on aiempaa tasaisempi. Mikään peli ei tule olemaan itsestäänselvyys ja kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Olisi mielekkäämpää pelata, jos joukkueet olisivat tasaisempia. Näin ilvesläisenä uskon, että meillä on hyvä mahdollisuus nostaa kannua kauden päätteeksi, Ekoluoma naulaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle