Kymmenes Mestis-kausi ja uusi projekti – Räsänen huolissaan seurojen taloudesta: "Toivotaan, ettei kukaan vedä överiksi"

MESTIS / Haastattelu
Pasi Räsänen vaihtaa Savonlinnan Kajaaniin ja SaPKon Hokkiin.
Kuva © Antti Varonen
Kahdella edelliskaudella Mestiksen jumboksi jäänyt Kajaanin Hokki reagoi palkkaamalla uudeksi päävalmentajakseen meritoituneen ja kokeneen Pasi Räsäsen. Räsänen hyppää uuteen haasteeseen innoissaan, mutta kantaa huolta Mestis-seurojen taloudellisesta tilasta kovan kilpavarustelun keskellä.

Kuusi edellistä kautta kotikaupungissaan SaPKon penkin takana viettänyt ja kertaalleen tuona aikana mestaruutta juhlinut Pasi Räsänen koki kesän aikana mullistuksen, kun uusi työnantaja löytyi Kainuusta, Kajaanin Hokista. Räsänen on uuden projektin edessä hyvillä mielin.

– Mielenkiintoinen projekti edessä, fiilikset ovat hyvät. Joukkueen kanssa olemme aikataulussa suunnitelmien mukaisesti. Kaikkinensa mielenkiintoinen Mestis-kausi tulossa sarjasysteeminkin uudistuksen myötä. Odottava fiilis päästä taas pelaamaan.

– Haasteena on ollut, että pari poikaa on armeijassa ja armeijasta ei näinä aikoina pääse ihan vanhaan malliin liikkumaan. Toivotaan että alkavat pääsemään – ollaan oltu vähän kapealla rosterilla.

Kajaanissa Räsäseltä odotetaan yksiselitteisesti seuran kunnianpalautusta. Aiemmin menestystä niittäneen, konkurssin kärsineen Hokin raunioille perustettu uusi seura nousi nopeasti Suomi-sarjasta takaisin Mestikseen, mutta sarjassa tulokset eivät ole olleet toivotunlaisia.

– Itselläni alkaa kymmenes kausi kun lähdetään vetämään hommaa, sinä aikana on moni asia Mestiksessä muuttunut. Tietysti Vaasassa ollessa oli vähän eri maailma, oli Jukurit ja KooKoo ja budjetit suurempia.

– Tosi innoissani tulen Kajaaniin, iso haaste ja hyvä projekti, joka on lähtenyt hyvin liikkeelle. Tekemisen meininkiä löytyy, ja sitä on saatu myös taustoille. Pelaajista joita on haluttu on suurinpiirtein saatu ne, joihin rahkeet riittävät. Kaikkien kanssa kun ei budjetilla pystytä kilpailemaan, välillä on jäänyt luukin käteen. Tällä budjetilla on saatu hyvä joukkue jalkeille ja luotto on kova. Odotetaan että sarja pääsee käyntiin ja pääsee ulosmittaamaan.

Kilpavarustelu ei herätä pelkästään iloisia ajatuksia

Mestiksessä on nähty kenties suljetun Liigan ajan kovinta kilpavarustelua, jonka taustalla on tietysti pelko putoamisesta. Sarjan joukkuemäärää supistetaan ja varmuudella ainakin kaksi joukkuetta putoaa Suomi-sarjaan. Räsänen on seurannut pelaajaliikennettä myös huolestuneena.

– Kilpailua vastaan en ole millään lailla, mutta tämä korona on syönyt niin paljon seurojen taloutta, että on pelottava tekijä Mestis-kartalle, että on tällainen kilpavarustelu.

– Karsintapeikkokin varmasti vaikuttaa, mutta toivotaan, ettei kukaan vedä överiksi talouden suhteen. Olen vähän huolissani, mutta tuo varmasti mielenkiintoakin sarjaan, että ulkomaalaisia pelaajia on paljon. Tietysti kun Suomesta lähtee pelaajia Saksaan, Ranskaan, Italiaan ja Itävaltaan, pitää ottaa sieltäpäin tänne pelaajia.

Kajaanissa yltiöpäiseen kilpavarusteluun ei ole lähdetty, eikä rosterissa ulkomaalaispelaajiakaan ole. Räsäsen mukaan vahvistuksia kartoitetaan jatkuvasti, mutta maltillisesti.

– Pitäisi päästä katsomaan pelaajia ja tutustumaan sarjatasoon, jossa tämä on pelannut. Videot ovat tietysti hyviä välineitä ja agentit markkinoivat ties millä ylisanoilla, mutta toinen asia on, ovatko pelaajat soveltuvia tähän sarjaan. Pitää olla tosi tarkka.

– Olen aina sanonut, että joukkue on valmis silloin kun on siirtoraja täynnä. Aktiivisesti tarkkailemme koko ajan, budjetissa on vielä rahaa käyttämättä ja pyrimme etsimään ihan kärkeen vielä pelaajia. Ollaan kuitenkin kärsivällisiä sen suhteen ja pyritään välttämään paniikkiratkaisuja. Pyritään että vahvistukset palvelevat meidän systeemiä ja sitä, miten joukkuetta on rakennettu tähän asti.

Iloisella lätkällä pudotuspelejä kohti

Seurajohdossa on linjattu, että pudotuspelit ovat Hokin tavoite tällä kaudella. Tämä tarkoittaisi samalla, että hermoja kiristävät karsintapelit vältettäisi. Joukkueen sisäisistä tavoitteista ei oltu haastatteluhetkellä vielä sovittu.

– Varmaan niinkuin kaikki seurat, playoffit ovat tavoitteena. Sen seura on minullekin asettanut tavoitteeksi.

– Joukkueen sisäiset tavoitteet asetetaan ensi viikon tavoitepalaverissa, joukkue tekee ryhmätöitä. Joukkue elää omaa elämäänsä ja itse asettaa tavoitteet, ja siihen koko urheilupuoli sitoutuu. Pidetään seuran tavoite mielessä. Playoffeissa ei tietenkään ole kellään muuta tavoitetta kuin mestaruus.

Räsänen haluaa omalta osaltaan olla palauttamassa katsojia Kajaanin jäähallin lehtereille, ja peräänkuuluttaakin Hokin pelaavan iloista ja kiekollista jääkiekkoa. Kilpikonnapuolustusta Kajaanissa on siis turha odottaa näkevänsä.

– Tottakai halutaan pelata iloista lätkää, jota on kiva katsoa. Varsinkin täällä Kajaanissa haluan saada yleisön takaisin halliin nyt, kun ihmisiä saa taas tulla. Pyritään pelaamaan sellaista yhteistyölätkää. Haluan, että pakit ja hyökkääjät ovat aina samalla kartalla samassa pelissä, ja pystytään reagoimaan nopeasti jäällä.

– Pyritään viemään pelitavan kautta eteenpäin niitä asioita, joiden vuoksi pelaajat eivät ole ihan vielä Liigaan mahtuneet. Mestis-pelaajat ovat syöttötaidossa, laukaisuvoimassa ja reagointipelissä vielä jäljessä. Joka ilta halutaan olla yritteliäs joukkue isolla J:llä, ja katsotaan mihin se riittää. Harjoitellaan laadukkaasti, jotta voidaan sitten nauttia pelitapahtumissa.

Räsänen ei halua nostaa joukkueesta yksittäisiä pelaajia esiin, vaan luottaa vahvaan neljän kentällisen viisikkopelaamiseen ja yhteistyöhön. Takaportti tähtihankinnoille on kuitenkin auki.

– Me ollaan ehkä semmoinen joukkue, josta ei hirveästi pelkästään yksittäisiä ketjuja tai pelaajia löydy. Olen tykännyt rakentaa joukkueen siten, että on neljän kentän yhtenäinen pumppu, joka tekee hommia. Meillä on jopa viiteen ketjuun ratkaisuvoimaa. Pyritään että joulun seudulla nähtäisi jo selkeitä läpimurtoja.

– Joukkueen kokeneessa kaartissa on fysiikalta sellaisia pelaajia, jotka voisivat pelata jo Liigaa, nuorissa on sellaista nälkää. Maalivahtiosastollakin meillä on todella hyvä kilpailutilanne, saatiin A-nuorten Liigan paras maalivahti (Alex Mäkelä) ja SaKPosta Patrik Koivisto kirittämään. En halua ketään kuitenkaan lähteä tässä vaiheessa nostamaan, ehkä ne tulevat vielä hankintojen kautta.

Mestis palkitsee valmentajaa, mutta sarjassa on paljon kehitettävää

Miksi sitten kokenut valmentaja on viihtynyt niin pitkään Mestiksen parissa? Ennen kuuden kauden SaPKo-pestiään Räsänen valmensi Sportia seuran viimeisillä Mestis-kausilla kolme vuotta. Yhdeksän kauden matkalle mahtuu paljon tarinoita.

– Mestis on siitä hieno sarja valmentaa, että näkee sen kehityskaaren yksittäisten pelaajien urapolulla, kun saa luotua joukkueeseen sen fiiliksen, että tuo koutsi on meitä varten tässä, ja me pääsemme urallamme eteenpäin.

Räsänen nostaa esiin esimerkiksi Jonatan Tanuksen, Teemu Lepauksen ja Casimir Jürgensin nimet. Kolmikko oli avainroolissa SaPKon mestaruuskaudella ja ponnisti tuon jälkeen Liiga-jäille.

– Haluaisin tottakai vielä valmentaa Liigassa. Ihannetilanne voisi olla, jos olisi nuori nälkäinen päävalmentaja, joka uskaltaisi ottaa minut vähän kokemusta tuomaan ja antamaan niitä asioita, joita olen nähnyt Liigassa ja Mestiksessä. Tuntuu monesti olevan, etteivät nuoret koutsit uskalla ottaa kokemusta siihen rinnalle. Olisi hienoa olla valmennustiimin jäsen Liigassa, päävalmentajakin tietty, mutta päävalmentajat näyttäisivät nuorentuneen melkoisesti.

Palataan vielä Mestikseen ja alkavaan kauteen. Sarjajärjestelmä on sellainen, että se on kannustanut monia seuroja putoamisen pelossa satsaamaan hankintoihin. Kun tämä yhdistetään seurojen heikentyneeseen taloudelliseen tilanteeseen, on taivaalla vakavia uhkakuvia.

Alkanut Liiga-kausi on jo osoittanut, että yleisö ei halleihin palaa vanhoissa määrin tuosta vain, vaan seuroilta vaaditaan ponnistuksia katsojien saamiseksi halleihin.

– Toivotaan että tulee erittäin tasainen sarja taas ja saadaan puhetta aikaan, eikä sitä puhetta tulisi siitä, että seurojen talous on huonossa jamassa. Toivotaan, että kaikki ovat realistisia sen suhteen, paljonko käy yleisöä. Itse olen aika skeptinen. Arvelen, että suunnilleen puolet normaalikausien määrästä kävisi. Toivon tietysti että enemmän. Sitä kautta saisimme hyvää hypetystä.

Esiin nousee myös asia, joka tuntuu jämähtäneen ikuiseksi puheenaiheeksi: suljettu pääsarja.

– Kyllähän tuon Liigankin täytyy jotain tehdä, ei tämä voi ikuisesti olla sitä, että Liiga on herrojen juttu ja Mestis puuhastelujuttu. Pennasen Antti taisi sanoa haastattelussa, että paras malli olisi 20-24 joukkueen ammattilaissysteemi Suomeen.

Kehitettävää löytyisi Liigan lisäksi myös Jääkiekkoliiton toiminnasta.

Suomalaista kiekkoväkeä on jo pidempään puhuttanut ilmiö, jossa Mestiksen kärkipelaajat siirtyvät ulkomaille pelaamaan. Räsänen arvelee, etteivät pelaajat enää näe sarjaa sellaisena porttina Liigaan, kuin vanhaan malliin, vaan luopuvat Liiga-unelmasta ja lähtevät tilipussin ja kokemusten perässä ulkomaille.

Lisäksi U20-SM-sarjaan tehtiin kilpailun koventamiseksi uudistuksia täksi kaudeksi. Räsäsen mukaan kilpailun koventaminen on myös nuorissa erittäin tervetullutta, mutta se, että U20-SM-sarja ja Mestis uudistuvat samaan aikaan näin paljon, ajaa seurat vaikeaan tilanteeseen.

– Mielestäni Mestiksen pitäisi olla portti eteenpäin omille, absoluuttisen U-20-kärjen ulkopuolisille pelaajille ja myöhäisheränneille pelaajille. Nyt Mestikseen on vaikea saada näitä pelaajia, kun Liiga-seurat haluavat satsata myös A-nuoriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle