Kukkaan puhjennut Lukas Wernblom kiittää ketjukavereitaan itseluottamuksensa uudelleenrakentamisesta

LIIGA / Haastattelu
Wernblom on noussut erinomaiseen vireeseen Turussa.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS taistelee Liigan viimeisistä pudotuspelipaikoista tiukan sarjataulukon keskipakassa. Palloseuraan lokakuussa saapunut Lukas Wernblom on noussut joukkueen avainhahmoihin yllettyään hurjaan nousukiitoon joulun tienoilla.

TPS palasi voittokantaan näytöstyyliin kaatamalla Lukon Turussa lauantaina. 4–1-voittoon päättynyt koitos eteni pitkälti täysin kotijoukkueen komennossa.

Palloseuran yksi näkyvimmistä pelaajista ottelussa oli ruotsalaishyökkääjä Lukas Wernblom, joka merkkautti ottelussa syöttöpisteen Aidan Dudasin tyhjään maaliin.

Wernblom oli vakuuttavasta voitosta ilmeisen mielissään.

– Mielestäni tämä oli yksi meidän parhaista 60-minuuttisistamme pitkään aikaan. Meidän täytyy jatkaa tällä pelillä eteenpäin.

Voitto tuli helpottavaan paikkaan kaksi viimeisintä koitostaan hävinneelle turkulaisryhmälle. Palloseura nousi voitolla sarjataulukossa yhdeksänneksi karaten jo neljän pisteen päähän pudotuspeliviivan toisesta puolesta.

Ruotsalainen alleviivaa kolmen pisteen merkitystä TPS:lle. 

– Tämä voitto merkkaa meille paljon. Jokainen piste on todella tärkeä ja jokainen voitto on otettava. Sarjataulukko on todella tiukka, joten tämä oli todella iso voitto meille.

Ketjukaverit auttoivat uudelleenrakentamaan itseluottamuksen

Koska sarjataulukko on tiukka, on yksittäisen joukkueen asemaa sarjan sisäisessä nokkimisjärjestyksessä vaikeaa arvioida. Wernblom allekirjoittaa väitteen.

– On todella vaikeaa sanoa, mihin luokkaan kuulumme. Täällä on paljon voittajia, joka tekee keväästä vaikeampaa.

– Uskon kuitenkin, että kun pelaamme tällä tavalla ja kaikki astuvat esille tehden parhaan mahdollisen työnsä olemme todella hyvä joukkue. Silloin pystymme haastamaan kenet vaan tässä sarjassa.

Liian pitkälle kevääseen turkulaisryhmällä ei kuitenkaan ole varaa katsoa.

– Ensin täytyy kuitenkin selvitä pudotuspeleihin.

Wernblom itse on löytänyt tehojyvän viimeisen kuukauden aikana. Hyökkääjä on merkkauttanut viimeiseen 10 otteluunsa 13 tehopistettä ja hän pelaa hyökkäysalueella itsevarmasti ja päättäväisesti.

Kipinä on syttynyt ruotsalaiselle kreivin aikaan, sillä hänen alkukautensa Turussa ei ollut ruusuilla tanssimista. Wernblom merkkautti ensimmäiseen kolmeen peliinsä neljä pistettä, jota seurasi peräti yhdeksän ottelun turhauttava kuiva kausi.

– Pidän vireestäni tällä hetkellä. Minulla oli aika hankala alku täällä, mutta muutaman ottelun jälkeen sain paljon itseluottamustani takaisin.

– Viime kauteni oli aika hankala, samoin kuin tämänkin kauden alku. Se vaikutti itseluottamukseeni, joka on niin tärkeää tässä lajissa. Mutta saan paljon peliaikaa ja joukkuekaverini ovat hyviä, joten se rakentui nopeasti takaisin.

Erityiskunniaa itseluottamuksen uudelleen herättämisestä Wernblom jakaa kahdelle ketjukaverilleen. 23-vuotias on pelannut lähes poikkeuksetta koko TPS-uransa yhdessä Linus Fröbergin ja Aidan Dudasin kanssa.

Wernblom toteaa, että yhteisen sävelen löytyminen on nostanut jokaisen suoritustasoa.

– Löysimme hyvät kemiat Linuksen ja Aidanin kanssa. Mielestäni me kaikki olemme pelanneet todella hyvin viimeisen 15 ottelun ajan.

Ketju oli Lukkoa vastaan Palloseuran näkyvin, eikä suotta. Kolmikko tarjoaa monipuolisesti eri hyökkäyssuunnan ominaisuuksia.

– Meillä on kaikki hyvän ketjun tarpeet. Linus on todella älykäs ja Aidan on nopea ja todella hyvä kiekon kanssa. Puhumme paljon keskenämme ja rakennamme paljon hyviä tilanteita.

– Kaikki meistä haluaa parantaa vielä entisestään, mutta pelaamme kyllä hyvin tälläkin hetkellä. On toki helppoa pelata tuollaisten kavereiden kanssa, he ovat niin hyviä.

Tutut kasvot vauhdittivat sopeutumista

Wernblom siirtyi marraskuussa Turkuun pelattuaan koko aiemman uransa Ruotsissa. Viimeiseksi seuraksi kotimaan pääsarja SHL:ssä hänelle jäi Malmö Redhawks. SHL:n lisäksi hän on pelannut peräti 242 ottelua maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Allsvenskanissa.

Vaikka ruotsalaisella oli tahmea alku Liiga-kaukaloissa, ei hän allekirjoita sarjan vaihtamisen vaikuttaneen hänen alkuunsa. Wernblom ei kuitenkaan näe sarjojen välillä suuria eroja.

– On vaikea löytää eroja sarjojen välillä. Kaikki tietävät, että tämä on hyvä sarja, mutta niin on myös SHL. Isoin ero on varmaankin se, että täällä saa enemmän tilaa kiekon kanssa, eikä peli ole niin järjestelmällistä kuin SHL:ssä.

– Muutoin sarjat eivät eroa mielestäni niin paljoa. Jokaisella joukkueella on paljon taitavia pelaajia.

Sopeutumista uuteen kotiin vauhditti tutut joukkuekaverit. Pohjois-Amerikasta saapunutta Dudasia lukuunottamatta kaikki Palloseuran kirjoilla olevat ulkomaalaisvahvistukset ovat pelanneet Wernblomin kanssa jo ennestään. Niklas ArellEmil Johansson ja Linus Fröberg edustivat kaikki SHL:n HV71:ä kaudella 2020–21, kun Wernblomin silloinen seura Mora IK lainasi hänet pääsarjatasolle kolmen ottelun ajaksi.

– Olin itseasiassa tavannut jo kaikki ruotsalaiset joukkueessa, kun pelasimme pelejä yhdessä HV71:n paidassa. Se auttoi minua paljon tänne tullessa.

– Myös Oliver Lauridsen pelasi kanssani Malmössa viime kaudella, joten puhuin hänen kanssaan ennen tänne tulemista. Se oli myöskin iso apu. Mutta kaikki uudet kaverit ja suomalaiset ovat olleet todella mukavia minulle.

Jatkosopimuksen pallo on TPS-päädyssä

Wernblom siirtyi Turkuun marraskuun alussa. Hän vahvistaa, ettei TPS ollut ainoa seura 23-vuotiaan neuvottelupöydässä, mutta Palloseuran puheet vakuuttivat hänet sitäkin vahvemmin.

– Puhuin kyllä muutaman joukkueen kanssa, mutta isoin asia oli se, mitä TPS:llä oli tarjota minulle. Tämä kuulosti parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta urani seuraavalle askeleelle, joten päätös tulla tänne oli todella helppo.

Wernblomin loppukauden kattava sopimus sisältää seuran jatko-option ensi kaudesta. Wernblom ei siis itse tee päätöstä jatkosta, mutta hänen oma kantansa tulevaisuuden suhteen on selvä.

– Tykkään todella olla täällä. Toivottavasti saamme löydettyä keinon siihen, että voin jäädä tänne.

Ottelunne alkoi poikkeuksellisen aikaisin, sillä joukkue matkaa illalla faniristeilylle. Onko illalle jo jotain suunnitelmia?

– En tiedä vielä. Mutta tulee olemaan todella hauskaa, kun saamme illallistaa kannattajien kanssa.

– Ehkä voimme ottaa pari olutta sen jälkeen. Emme kuitenkaan liikaa, sillä pelaamme jo tiistaina, Wernblom päättää nauraen.

» Lähetä palautetta toimitukselle